Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат

Index.hr: България стана космическа сила, а Хърватия потъва в миналото
Обновена: 27 юни 2017 07:11 | 26 юни 2017 20:15, Елка Василева
249
Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат
Снимка: SpaceX

След като беше изпреварена от Румъния по стандарт, Хърватия посрещна още една новина: България – най-слабо развитата страна от ЕС, изстреля първия си сателит. Ракета носител SpaceX Falcon 9 изведе в геостационарна орбита български телекомуникационен сателит – BulgariaSat-1, коментира Index.hr.

Преди 30 години за хърватите България беше пълен бедняк. Макар и да минаха на страната на съюзниците малко след като през 1944 г. съветските танкове се появиха на границата им и те завършиха войната като антифашистка държава, руснаците не ги обичаха много, пише авторът. Дори в романите на Флеминг за Джеймс Бонд има откъси, в които СССР използва българите за „мръсната работа“. Иън Флеминг не е написал това без причина. Съветският ботуш там е бил много твърд, а животът на гражданите не много приятен, се казва в текста.

Още по темата

Днес Bulsatcom – български доставчик на услуги в сателитната телевизия, интернет и мобилен оператор, има и първия геостационарен сателит. Той не само е първи по брой тв абонати в България, но и от 2010 г. се разпространява в Сърбия под неутралното име "Polaris Media". Новият сателит на компанията, в която работят 1800 души, прави възможно разширяването на пазара на Балканите, в останалата част на Европа, Средния изток и Северна Африка.

Така, пише авторът, народът, за който преди 30 години разказвахме вицове, днес се занимава с продажба на услуги и то такива, които най-много се търсят: платени тв канали, интернет и мобилна телефония, и то в сътрудничество с американците, които са им помогнали с най-нова технология – с евтино извеждане в орбита с помощта на сателит на SpaceX от серията SSL 1300, който се произвежда от компанията SSL със седалище в Пало Алто. 

По този начин България се нареди не само сред космическите сили, но и сред износителите на услуги в електронната комуникация, пише Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: Хърватиясателит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
3
 
7
 
! Отговори
Oleg преди 6 години
До sjrЗа какво ми е тая държава бе човек? Защо трябва да има нещо общо - за да харчи пари за дейности, които не извършва?! За какво и е на държавата България комуникационен спътник на геостационарна орбита? Хайде да ми обясниш!!
177
12
 
4
 
! Отговори
sjr преди 6 години
Сега лютеницата пълна с химикали,всички стоки пълни с е-та и сме на едно от последните места по икономика в Европа,защо се радвате за спътника,след като държавата няма нищо общо!!!
176
4
 
15
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
До -193преди 30 години България е била на 20 място в света по БВП на глава от населениетоАбе много интересно значи!?Пари викаш бол пък за домашен телефон трябват ,,връзки".За цветен телевизор(струващ между 6 и 10 заплати) също.За пералня, хладилник (фризери нямаше) пак така.10 години чакаш за Лада.Бягаш като шантав до магазина защото някой казал, че ще докарат ....НЕЩО.Магазините пълни - с лютеница, компот от сливи, кисели краставички, сол и брашно.Богата ралта ша знайш!
175
7
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ейййй *** се късат от яд, че България се развива без браЦка Русия и СъвеЦкия съюз.Така е другари!Свиквайте!Одеве четох, че българска фирма е купиля две немски компании за производство на батерии.Умира икономиката а?Още 10 години е ЕС и никой няма да помни червената пасмина.
174
6
 
13
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
За сателита може и да ни завиждат, но за всичко останало - не! Там се живее по европейски, тук, за жалост - не!
173
11
 
12
 
! Отговори
СМЕХХ преди 6 години
Хахах, смях се като я четох тази статия.. :)Предисторията с фашизма и руския ботуш като прелюдия към новината със сателита беше супер забавна хахаха :))И да, Хърватия да завижда на България?? Хахахах. Слабичко.
172
10
 
16
 
! Отговори
Завист?!?! :D преди 6 години
Преди 2 години бях в Хърватска на гости на мои познати за 1 седмица...Да, за 1 седмица човек не може да вникне и види всичко, но от това което видях и чух, явно тия дет завиждат са някави "външни хървати" ;D защото другите са бая пред нас във всяко едно отношение... И дори и така наречените им бедни граждани не биха ни завиждали според мен, защото и те са светлинни години пред нашите такива..."По този начин България се нареди не само сред космическите сили" - (ROFL)
171
0
 
5
 
! Отговори
____333? преди 6 години
198 . Хърватия са член на ЕС от 2013г. Доста си назад. Няма за какво да ги подкрепяме.
170
2
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Това с което съм съгласен в публикацията е, че по времето на Тошовия СОЦ и "Нерушимата българо-съвеЦка дружба", в България се случваха доста комични, да не кажа трагични неща, които определено са давали повод за шеги и вицове, дори от държави, като Хърватия, които тогава бяха под егидата на Титова Югославия и за разлика от нас бяха по европейски ориентирани. По същия начин ние се шегувахме с албанците на Енвер Ходжа, въпреки че едва ли сме имали повод и за това !
169
7
 
10
 
! Отговори
На таркалета преди 6 години
Като гледам, 200 човека сме прочели тази глупост!?!
168
1
 
5
 
! Отговори
до 193 преди 6 години
*** ти верваш ли си -изтока бил по- добре от запада? Аве четете ли си постовете, ей така, за правопис поне...
167
6
 
3
 
! Отговори
Смашин пъмпкинс преди 6 години
Може ли да помоля коментиращите да престанат да наричат г-н Борисов, "тиква" !
166
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
комплексарска му работа... ние и през соца бяхме 100 г. след маймуните, иначе имахме спътници и космонавти... Дания чак миналата година изстреля свои, ама на какво ниво е... А за Хърватия - запалтите там са близки до гръцките, нямат стигане!
165
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от *** рекламни статийки, а относно хърватите... те са на несравнимо по-високо ниво. Посетете техните курорти и столица,и вижте как всичко е съхранено, колко е спокойно и чисто.
164
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано сега като изстреляха спътника да вземат да си оправят и интерета,че трети ден съм намобиле...не Булсат,а Булшит.....
163
5
 
11
 
! Отговори
от Балканите преди 6 години
Хърватите ни правят вятър , за да ги подкрепим за Е С.Ние с вицове за албанците , те пък за нас. Големи ретро сеири.
162
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига вече с тоя частен скапан сателит.
161
4
 
23
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Първият български сателит го изстреляме на 7 август 1981 година !!! ,,Интеркосмос,, му е името...
160
16
 
18
 
! Отговори
- преди 6 години
преди 30 години България е била на 20 място в света по БВП на глава от населението (официална статистика на световната банка), което се виждаше с просто око от индустрията във всяко кътче на страната.Не знам на какво космическо ниво са били тогава хърватите, *** то ще излезе, че източния блок е превъзхождал запада :)
159
4
 
11
 
! Отговори
55 преди 6 години
Значи излиза, че преди 30 години, тоест 1987 г. за хърватите сме били бедняците на Европа и сме били много зле и май са прави.