Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат

Index.hr: България стана космическа сила, а Хърватия потъва в миналото
Обновена: 27 юни 2017 07:11 | 26 юни 2017 20:15, Елка Василева
249
Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат
Снимка: SpaceX

След като беше изпреварена от Румъния по стандарт, Хърватия посрещна още една новина: България – най-слабо развитата страна от ЕС, изстреля първия си сателит. Ракета носител SpaceX Falcon 9 изведе в геостационарна орбита български телекомуникационен сателит – BulgariaSat-1, коментира Index.hr.

Преди 30 години за хърватите България беше пълен бедняк. Макар и да минаха на страната на съюзниците малко след като през 1944 г. съветските танкове се появиха на границата им и те завършиха войната като антифашистка държава, руснаците не ги обичаха много, пише авторът. Дори в романите на Флеминг за Джеймс Бонд има откъси, в които СССР използва българите за „мръсната работа“. Иън Флеминг не е написал това без причина. Съветският ботуш там е бил много твърд, а животът на гражданите не много приятен, се казва в текста.

Още по темата

Днес Bulsatcom – български доставчик на услуги в сателитната телевизия, интернет и мобилен оператор, има и първия геостационарен сателит. Той не само е първи по брой тв абонати в България, но и от 2010 г. се разпространява в Сърбия под неутралното име "Polaris Media". Новият сателит на компанията, в която работят 1800 души, прави възможно разширяването на пазара на Балканите, в останалата част на Европа, Средния изток и Северна Африка.

Така, пише авторът, народът, за който преди 30 години разказвахме вицове, днес се занимава с продажба на услуги и то такива, които най-много се търсят: платени тв канали, интернет и мобилна телефония, и то в сътрудничество с американците, които са им помогнали с най-нова технология – с евтино извеждане в орбита с помощта на сателит на SpaceX от серията SSL 1300, който се произвежда от компанията SSL със седалище в Пало Алто. 

По този начин България се нареди не само сред космическите сили, но и сред износителите на услуги в електронната комуникация, пише Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: Хърватиясателит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен 166 преди 6 години
Булсатком ползва кредит, булсатком връща кредит. С този сателит те увеличават покритието си в пъти. Което означава, че вероятно планират да се разрастнат и в други държави. Е? Тези държави означават още печалба, а тази печалба ще покрива кредита, който освен това е по-малък от годишните приходи (не чисти) на компанията и без това.
137
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен 166 преди 6 години
До Анонимен 167Ами булсатком ще си го връща кредита. Ако съседа ти изтегли кредит за автомобил, да няма да го плащаш ти? Булсатком са си направили сметките, че плюсовете от този сателит ще изплатят разходите. Такива сметки си прави всяка фирма, от най-малкия гаражен магазин до най-големия концерн. Ще го плащат печалбите им, ще го плащат парите на сърбите, които ползват "Polaris media" и това е. Това е близо до мозъка дори на седмокласник.
136
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересни коментари има в тази статия. Отначало мислех, че сте ***, после че ви липсва част от умствения апарат, но сега съм убеден, че сте неграмотни и не може да прочете статията дори.Колко далеч може да е от мозъка на един човек, който вече 30 години живее в условие на пазарна икономика, да разбере че този сателит е на частна компания? Че тя сама го плаща? Че държавата няма и няма как да има нищо общо? Колко е трудно да разберете, че работата я дава частника, не държавата...
135
2
 
0
 
! Отговори
олег преди 6 години
Ами не е притежавала естествено.Първо няма кой да даде на неграмотните ни военни ядрени ракети щото бяха ***.Нямаше и нужда понеже СССР бяха от другата страна на морето и не им трябваше за междуконтинентални ракети България. Турция се вижда от Христов с бинокъл преди случката с кубинската криза
134
1
 
2
 
! Отговори
олег преди 6 години
Света е лапал мухи и не е знаел как се засича ядрен заряд.И къде отидоха тези ядрени бази? Къде бяха построени? Как наборниците не издадоха на врага за тях? Щото са яки патриоти на 20 години ли? Плутоний или Уран имаха? Колко кила бойна глава имаха?
133
2
 
10
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Смешни хвалби - на фона на стопанските и научни постижения от времето на развития социализъм - срам ме е като го пиша, защото се борих да гътнем диктатурата, ама си е факт. Егати държавата, егати бюджета, егати заплатите, егати стопанството
132
1
 
2
 
! Отговори
олег преди 6 години
Аз си лягам. Комунистите да си мечтаят за ламповите ракети с диференциални усилватели за изработване на управлението пък другите държави нали са прости да си правят нова военна техника.Да си мечтаят за руски спътници с държавни пари!Лека им нощ
131
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е холяма новината за обикновения Бьлгарин, понеже всичката пара влиза у ждоба на такива мазни депутати като доган кара даь пеевски шкембето и тнт....
130
4
 
2
 
! Отговори
олег преди 6 години
България не е имала ракети с никакъв ядрен заряд, а само конвенционални. Да си чувал, че има аналогови интегрални схеми? Или за грамофона и касетофона можеше с операционни усилватели, но за ракети не!Бяха си просто за осъвременяване стоели по 15 години на склад. Ама за вас може и 100 годишни да са
129
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е докато се смееш на бедняка ...понякога той е по мотивиран и те изпреварва. Хърватия влезе след нас в ЕС и очевидно взе да изостава в доста неща. България е водеща страна в Интернет комуникацията , не само на балканите , но и в цяла Европа. Имаме един от най- бързите Нетове, както и wiFi достап на всякъде. България крачи смело наред. И всички го виждат ...Без комунистите.
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ракетите на оная армия бяха с лампова електроника, когато имах телевизор и видео с дистанционно."Не знам дали ти е известно, че и днес по цял свят ядрените оръжия, както и тези с малък ядрен заряд (като българските) все още разчитат на аналогова технология, въпреки, че има цифрова. Напъни си мозъка да отгатнеш защо. Ако не можеш, тогава влез във фейсбук и дай "лайк" някое видео с котенце.
127
1
 
1
 
! Отговори
олег преди 6 години
Важно е да има космонавти. Ама сега нали има летец за президент. Тогава космонавтите не ставаха президенти.
126
4
 
2
 
! Отговори
олег преди 6 години
Ракетите на оная армия бяха с лампова електроника, когато имах телевизор и видео с дистанционно.Имаше само през комунизма събрани хора дето си мислихте, че ще ги пратите и в Чехия през 68ма година. Армия имахме до войните, защото хората искаха национална кауза да сбъднат.
125
2
 
3
 
! Отговори
За 149 преди 6 години
Има държави където се живе прекрасно и нямат нито един космонавт/ астронавт Същото важи и за АЕЦовете Та кое е важното - хората да живеят добре или да се бухал в гърдите че си пратил космонавт някъде си докато си гол като мишка?
124
0
 
2
 
! Отговори
олег преди 6 години
Аз да питам тия от БТК те само като ви вземат парите за услуги и няма сателит по-българи ли изказаха?Дето го приватизираха от царя монополист за жълти стотинки.А като плащате на ВИК и няма канализация по-хубаво ли е от туй да има сателит?
123
0
 
0
 
! Отговори
олег преди 6 години
та разни хора викат да им завиждаме на тия със 150 лв. в космическата програма щото яли як салам и домати.Що не бил държавен-дай да съберем 1 млрд. с корупцията пари от хората пък после да го продадат за скрап на Пеевски за 1 млн. с ангажименти да го поправи.
122
6
 
8
 
! Отговори
олег преди 6 години
Четох тъпотии, четох и не издържах...Първия сателит България 1300 дето ви е много български е Интеркосмос 22. Руска сателитна платформа с българско научно оборудване.На телекомуникационен спътник какво българско ще сложите, като технологиите са западни?Интеркосмос 22 са го зарязали руснаците след 2рата година, защото са нямали време за сесии с него.Много е българско нали да ти кажат на 2рата година- Чао на спътника.Има хора, които са работили по оная програма със 150 лв. заплата, ама
121
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина е *** на гъдулка и затова няма да се оправим. Като го питаш по Татово време било супер, ходили сме в космоса /с народни пари/, имали сме страшна армия /с народни пари/ дето Турците можеха да я прегазят за 24ч. Построили сме 250км магистрали /с народни пари/ почнали сме Метро /с народни пари/. А сега е скапана работа, имаме спътник с пари взети на кредит, построихме 500км магистрали с пари от ЕС, построихме метрото с пари от ЕС, но ганъо е недоволен не може да краде от Кремиковци.....
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на мен майка ми да е от Перник и роднина с бивш президент и доносник и аз ще имам този успех! На 11км как му правихме без договори системите, настройвахме за едната слава, дано да го оценява.
119
1
 
2
 
! Отговори
Азармо преди 6 години
До хахо - доволнотоАз па съм все на нета на комшията, където и по света да се намирам, ха сега де, кой е по- на далавера?!