Ще стреля ли Русия сама в крака си, ако приеме санкции срещу САЩ?

Москва се притесни за износа си на петрол и газ
27 юли 2017 21:34,
169
Ще стреля ли Русия сама в крака си, ако приеме санкции срещу САЩ?
Снимка: архив, Reuters

Ще може ли Русия да накаже САЩ, без да пострада тя самата?, пише в. "Комерсант" по повод новите рестриктивни мерки на Вашингтон срещу "руски физически и юридически лица и цели икономически отрасли".

Долната камара на американския Конгрес прие във вторник законопроект за по-строги санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, който предстои да бъде гласуван и в Сената. Конгресмените отреждат на президента Доналд Тръмп ролята на статист, тоест, според тях бъдещето на руски-американските отношения де факто вече не зависи от него, допълва руското издание. Шефът на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов, който преди изразяваше надежди, че новият американски лидер ще успее да нормализира отношенията с Русия, твърди сега, че "надеждата умира".

Още по темата

Официалните лица заобикалят въпроса за ответни действия, но Москва обеща болезнен ответен удар и може да предприеме "симетрични" мерки, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си. Ако бъде подписан от Тръмп, законът със санкциите ще направи невъзможно връщането на руските дипломатически имоти, запорирани в САЩ, а Русия съответно ще запорира американски имоти на руска територия. Русия може и да експулсира и 35 дипломати, както Вашингтон експулсира 35 руски дипломати през декември. Москва може и да ограничи броя на служителите в американското посолство в Русия, за да се изравни с персонала на руското посолство в САЩ, пише всекидневникът.

Според Александър Шохин, оглавяващ Руския съюз на индустриалците и предприемачите, Москва може също така да спре доставките на руски двигатели за космически ракети в САЩ и да сложи край на сътрудничеството, свързано с Международната космическа станция (МКС).

Но ако го стори, Русия "сама ще си стреля в крака" - САЩ просто ще използват други механизми за действие, а при отказ от съвместно използване на МКС станцията ще трябва да бъде потопена в океана, смята Андрей Ионин от Руската академия по космонавтика.

Сътрудничеството покрай МКС е изгодно за Москва; по-добре е Русия да ореже стокообмена и да ограничи дейността на американски фирми в страната, смята икономистът Сергей Караганов.

Руският износ за САЩ включва най-вече петрол (35 на сто през 2016 г.), но американските рафинерии лесно могат да купят друг на пазара, а нефтодобивът в Русия - да намери други купувачи. Експертите обсъждат още пазара на титан, алуминий и минерални торове, но и там изгодата е взаимна, тъй че може да пострада руската страна. Контрасанкциите на Москва може да засегнат всичко - от производството на храни до фармацевтичната промишленост, общественото хранене и интернет услугите.

"Щом санкциите удрят най-чувствителното място на Русия - износа на петрол и газ, тя трябва да отвърне най-вече с развитие и реформиране на собствената си икономика", коментира политологът Алексей Арбатов. Така Русия ще стане по-независима от вносните високи технологии и чуждестранните инвестиции, обяснява той и приканва "да направим така, че американците сами да се страхуват от санкциите си и риска да изгубят повече от нас". Според експерта обаче Русия няма как да обяви пълномащабна санкционна война на САЩ, защото руската икономика все още зависи от петролните и газовите цени и е само 2,2 на сто от световния БВП.

САЩ санкционират между другото европейските концерни "Шел" и "Тотал", които купуват в големи мащаби производствени мощности за втечняване на газ от щатите, но са и важни партньори в руски проекти, отбелязва руското издание на "Форбс". "Излиза, че американците са наложили санкции върху големи купувачи на своя собствен газ. Абсурд на квадрат", коментира всекидневникът.

Новият американски закон за антируски санкции, колкото и да е парадоксално, вече носи ползи на Русия, пише "Взгляд".

"Защото не е само антируски и антитръмповски, но и антиевропейски закон, сиреч задълбочаващ вътрешните противоречия в единния Запад. Европа все повече се убеждава, че с думите си за "атлантическа солидарност" американците само прикриват собствените си користни цели", заявява онлайн изданието.
Проектът предвижда противодействие срещу изграждането на "Северен поток 2", а това е намеса във вътрешните работи на Европа. След дискусиите в Конгреса газопроводът остава под прицел, остава и желанието на САЩ да зарибят Европа със собствения си газ. Което страхотно дразни европейските лидери, обяснява електронният вестник.

И в тази връзка изданието цитира "един от главните германски атлантисти, бившия посланик на Германия в САЩ Волфганг Ишингер, оглавяващ сега Мюнхенската конференция по сигурността", писал в "Уолстрийт джърнъл": "Ако законопроектът в днешната му форма стане закон, това ще отблъсне от Америка нейни важни европейски съюзници и в критичен момент ще създаде проблеми в нашия алианс".

Американските депутати "подгониха Тръмп, искаха да навредят на (руския президент Владимир) Путин, а в крайна сметка скъсаха още една нишка от въжето, с което държаха европейците в строя на "атлантическото единство". Браво, Конгрес!", резюмира "Взгляд".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
32
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Първо:- санкциите коита налагат САЩ са изключително за пазара на газ в Европа и нямат нищо общо с политиката - просто бизнесВторо- търговския баланс между РФ и САЩ е нищоженТрето - САЩ се опитват да пречупят не РФ, а ЕС, като го превърнат в зависим от техните енергоресурси, но на два пъти по висока цена, което пък ще се отрази негативно на европейската икономика.Предполага се, че до края на годината ще стане очевидно дали ЕС ще защити своите интереси или се се прегъне под натиска на САЩ!
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НфбПутин немедленно трябва да те назначи за министър на икономиката. Не трябва да похабяваш таланта си по форумите.
62
14
 
25
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 6 години
Е вече няма хора които да не са излизали от Бг. Освен това всеки е споделял преживяванията в другите страни. Отзивите за сащ са много,много черни - месомелачка за хора. КЪДЕТО И ДА ПЪТУВАМЕ ,КЪДЕТО И ДА ЖИВЕЕМЕ НИЕ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ ВИНАГИ ЩЕ ОБИЧАМЕ РУСИЯ. ТЯ Е НАШ КРЪВ И ПЛЪТ,БРАТСКИ НАРОД И НИКОГА НЯМА ДА ГИ ПРЕДАДЕМСЛАВА НА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ ЕДИНСТВЕНАТА СУПЕР ДЪРЖАВА НА ЗЕМЯТА.
61
6
 
15
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
задълбочаване на връзките с КитайИзхвърляне на Мастеркарт и доларада се въведе покупката на петрол да става в рубли...изхвърляне на хранителните вериги Мак доналд...купуване на западни мозъци...това е пътя...самозадоволяванеподкрепа за латино и афроамериканците
60
7
 
27
 
! Отговори
Фиро преди 6 години
И други са живяли в САЩ. Там е като във ферма за бройлери. Мислиш си че живота е прекрасен докато не те пуснат на поточната линия... за оскубване на перушината и охладяване.
59
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета ви коментарите и ви се смея, хорица които не са излизали и извън България правят сравнения за държави. Живея в САЩ от 16г, бил съм в Русия, няма държава в Европа в която да не съм ходил, половин латинска Америка съм обиколил, и ще ви кажа, че не виждам близките години Русия дори да се доближи до стандарт или икономика до САЩ
58
8
 
20
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 6 години
на ФАЩ не трябва да се вярва за нищо. Вова го зне това от много години. Нека вият пед***алските вуци, Путин си знае работата. Русия работи по диверсифициране на икономиката от години и постига успехи. И износа към ФАЩ ще намалее......да го лигавят сополив янките. Империята на злото й давам не повече от 20-30 години и ще се реформира. Старите неокони ще изпукат а новите ще са други хора. Славянският свят ще пребъде и Европейците ще бягат през глава в Русия само за да виждат бели хора!!!!
57
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С една дума, САЩ не е толкова зависима от Русия, може да си намери други доставчици на шсичко. Америка е най голямиат пазар в света защото са консуматори, и всеки иска да продава и пласира там.
56
32
 
19
 
! Отговори
1111 преди 6 години
До 75 ;Стига писа глупости ,русофил неща.стен.Русия никога неможе да бъде сила ,защото е едно икономическо джудже.Русия на практика е една Сирия ,но с ядрен арсенал.Китай са фактор в някои отношение и безспорно със САЩ са водещите сили ,но не намесвай тази страна от третия свят наречена Русия в тоя спор.
55
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин ще остави аатронавтите на МКС, да ги сваля Тръмп. Ще бъде по-голямо шоу от това, като Стажантът или Уволнен си! Шоумена Тръмп си намери майстора в лицето на Путин
54
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 88Явно Сименс не са взели от теб акъл и напуснаха Русия като попарени, като ги разобличиха, че доставят газови турбини на Крим, който е санкционна зона.
53
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щото пък стокообмена е невероятен между САЩ и Русия. Смятам даже че краварите ще загубят повече от евентуални санкции. Още повече, че най-вероятно ЕС няма да е съгласен с Доналд Дък, за да му покажат, че който нож вади от нож умира.
52
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вах, вах, вах.....три години вече плещят за някакви си "ценности", а то борбата била за ............газа!!!!! Мале мила, явно краварите вече дотам са го закъсали, че даже не се крият, че идват да извършват обир!!!! Боже, Боже, да наказваш преди всичко своите еуропейски "съюзници"!!! Пладнешки обир посред бял ден!
51
0
 
11
 
! Отговори
До анонимен 71 преди 6 години
Това,да кажеш добра дума за някого,съвсем не значи,че му се кланяш. Поклоните са специалност на друг,който се кланя на запад и югоизток. По пътя на твоята логика ,става ясно ти накъде и на кого се покланяш.
50
0
 
1
 
! Отговори
До 81 преди 6 години
Прав си. Може би "разбере" не е правилната думичка. Може би правилното е "почувства". То за разбирането се изисква един орган.
49
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дремему на Путин за перчема на саксония
48
5
 
17
 
! Отговори
THE JOKER преди 6 години
И двата вида заработват, но со,росоидите са много по-лоши и нагли от русофилите, също и са много двулични и лицемерни. Поне русофилите излизат ек на ек,
47
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Законът Ваник-Джаксън от 1974 година санкционира СССР и така нареченият социалистически КОНЦлагер заради далеч по-невинни прегрешения на болшевиките. Заради това че забраняваха свободна емиграция на желаещите да напуснат Концлагерът и неговия началник СССР. За 18 години този закон докара СССР до пълна разруха (неправилно комунистическите тикви смятат че Горбачов е провалил СССР). Сега при тази слаба Русия с тази едностранна икономика колко ще издържи РФ на новоналожените санкции? Макс. 1-2 год.
46
7
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Не харесвам Русия, нито руснаците, но тази страна прави това, за което ние дори не можем да си помислим, защото сме колония.. И някак си въобще нямаме право да се обаждаме с изпърдялата си войска и мизерни ресурси. А, с тия новите ни приятели.. Просто врагове не ни трябват!
45
7
 
26
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Всяка една разпадаща се империя, каквато в случая е САЩ, винаги е търсила корените на проблемите си някъде навън. САЩ трябва да се примирят, че вече не са единствени. Русия и Китай скоро ще бъдат новите световни сили.А това с новите санкции само показва колко са безпомощни.