Кметът на Дуисбург: Българите не идват тук да си търсят работа!

Зьорен Линк не за първи път провокира с думите си
1 сеп 2017 19:12, Елка Василева
209
Кметът на Дуисбург: Българите не идват тук да си търсят работа!
Снимка: архив, Reuters

"Бих приел повече сирийци, ако можех да се отърва от няколко източноевропейци", каза през 2015 г. кметът на германския град Дуисбург. Сега той отново провокира с изказване по адрес на българите и румънците. А в Дуисбург те са над 17 000.

Зьорен Линк не за първи път провокира с думите си, пише Дойче веле. Преди две години кметът на Дуисбург се прочу с изречението: "Бих приел двойно повече сирийци, ако можех да се отърва от няколко източноевропейци". Впоследствие Линк беше принуден да се извини за казаното. Той заяви, че не е успял да намери точните думи и че не искал да засегне никого лично.

Още по темата

Непосредствено преди изборите за кмет в Дуисбург, които ще се проведат заедно с германските парламентарни избори на 24 септември, няма и следа от предишното разкаяние на политика-социалдемократ, коментира онлайн-изданието на вестник "Ди Велт" и посочва, че в едно ново интервю Линк се хвали, че навремето получил голяма подкрепа за спорното си изказване. "И не само това. Той отново разпалва старата дискусия за т.нар. мигранти по бедност, пристигащи от България и Румъния", пише "Ди Велт".

"Те идват заради друго"

Интервюто, за което става дума, е на вестник "Дер Вестен". В него Линк споделя становището си, че българите и румънците едва ли идват в Дуисбург, само за да си търсят работа. "В крайна сметка Дуисбург е град с над 12% безработица", аргументира се кметът и добавя: "Ако българите и румънците искаха да работят, навярно щяха да се насочат към други германски градове". Вместо това те пристигали заради евтините жилища и добрата инфраструктура на града.

"Ди Велт" информира, че в Дуисбург в момента има близо 17 500 българи и румънци, повечето от които - роми. "Те се възползват от правото си на свободно придвижване в рамките на ЕС. Много от тях живеят в големи групи, наблъскани в крайно мизерни жилища в квартали като Марксло, които се прочуха като средище на социални проблеми. Въпросните мигранти нямат почти никакви шансове да си намерят друга редовна квартира. Броят им през последните години постоянно нараства", пише още изданието, и добавя, че това предизвиква редовни конфликти с местните хора.

"Прииждащите българи и румънци заварват в града и други хора с миграционен произход – предимно турци", пише "Ди Велт" и посочва, че делът на хората с миграционни корени възлиза на 36,4%.

Според германското издание в Дуисбург, както и в Гелзенкирхен и Дортмунд вилнеят криминални банди на българи и румънци, които системно източват социалните каси на германската държава. Бандите примамвали хора от Югоизточна Европа към Германия, подавали от тяхно име молби за социални помощи и после удържали голяма част от парите.

"Тези изказвания не водят доникъде"

С изявленията си по адрес на българите и румънците кметът на Дуисбург предизвика голямо недоволство сред членовете на бежанския съвет в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Председателката му Биргит Науйокс разкритикува думите на Зьорен Линк като "неприемливи". Според нея той стигматизира цели групи от населението и не допринася никак за воденето на дискусия по същество. "Много източноевропейци не успяват веднага да си намерят работа, но това не се дължи на липсата на мотивация на хората, които пристигат при нас", казва Науйокс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
8
 
! Отговори
интерирация преди 6 години
кметът на Дуйсбург първо да пита кюрдите от "турския" квартал дали искат араби при себе си, че миналата година заедно с "българите", "поляците" и "румънците" по стаите изобщо не одобриха идеята му да ги смени с мароканци и алжирци
67
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1979 в джунглите на Амазония са открити две племена обитаващи един и същи ареал. Въпреки, че имат сходни племенни обичаи и манталитет и често се снишават помежду си са в постоянен антагонизъм. Бият се помежду си и се обиждат на племе. Дори и най-изтъкнатите антрополози трудно ги различават едни от други.За белите германци, особено кметове е също толкова трудно да различат ром от турчин, независимо с какво гражданство са.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
68ми, добре ги хлъзна!!! Някои дори ти слагат плюсчета ;)
65
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия са толкова българи, колкото англичаните дето отиват се бият за ИДИЛ са англичани!
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 68....и ти как от Амазония си стигнал чак до България бе...шахън
63
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички мингини да се изнасят ща Дуисбург щом е толкова хубаво и хич да не се връщат.
62
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1979 в джунглите на Амазония са открити две племена обитаващи един и същи ареал. Въпреки, че имат сходни племенни обичаи и манталитет и често се снишават по между си са в постоянен антагонизъм. Бият се по между си и се обиждат на племе. Дори и най-изтъкнатите антрополози трудно ги различават едни от други.За белите германци, особено кметове е също толкова трудно да различат българин от български гражданин.
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паразитьи има навсякъде където има лапачка, елементарно Уотсън.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предния пост е до невероятния *** с коментар 53
59
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аз:Ахмед Доган, Иван Костов, Сергей Станишев, Андрей Луканов, Соломон Паси и пр. също НЕ са българи!!!
58
4
 
23
 
! Отговори
бедайва преди 6 години
българите не си търсят работа в германия.ами и германците не искат да работят в българия.що ли?
57
1
 
33
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Прав е , човекът. Не знам как е в Германия, но от сигурен начин знам, че в Испания , щом си от Ес и си там, регистриран като безработен-400 евро месечно, без данъци.Семейство с 4 пълнолетни члена-1600 евро, и щракат с пръсти, а после тук разправят легенди, и водят цялата фамилия там. Или мислите, че Гошка, дето спечели от лотарията, е отишла там сам сама, за да работи?
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
може да живеЕш 9 години в Германия ама си неграмотен,не си подДържаш явно добре българския АКО ВЪОБЩЕ НЯКОГА СИ ЗНАЕЛ да ГО пишеш правилно...
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52 гордия,ром ли си ?
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представям си как се чувства форумният шут, добре известният ни гастарбайтер инструменталист.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На меркел и казват извънземниte какво да прави.Да си tupa durtofelnica ne e lesno
52
4
 
15
 
! Отговори
майстор преди 6 години
Изобщо не се интересувам какво става в Германия. Гледам да пси свърша работата бързо и да прибера кинтите а кой идва и от къде да му мисли държавата и Меркел.
51
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българин и български гражданин от чужд произход са две коренно различни понятия!
50
6
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
ProstaК, Дуисбург е невероятен град!
49
11
 
5
 
! Отговори
до 46 преди 6 години
Аз работя във Франкфурт регион като добре платен самостоятелен специалист. Мисля, че звучи по гордо , а ?