Съдбата на новодошлите: Трънливият път на интеграцията в Германия

Семейство Абу Рашид пристига преди другите мигранти, но и за тях не е било лесно
1 сеп 2017 22:00,
115
Съдбата на новодошлите: Трънливият път на интеграцията в Германия
Снимка: Maria Feck, "The Guardian"

Руа Абу Рашид пристига в Германия след седмици път, включително почти смъртоносен инцидент с лодка в Средиземно море.

23-годишната жена е имала палто, но само защото млад мъж в Италия свалил дрехата от гърба си и я дал на майката на младата жена.

"Аз, мама и брат ми се редувахме кой да го носи. В продължение на седмици то беше единственото палто, което имахме", разказва Руа пред "Guardian".

Когато пристигнала в Германия не знаела немски. Дори не знаела къде е Германия на картата. Тя пристига през 2013 г., а до края на 2015 г., когато Ангела Меркел обяви, че страната е отворена за сирийските бежанци, осем члена на семейство Абу Рашид са били в страната, проверявайки дали обещанието на Меркел ще е истина.

Руа може да стане образец за интеграция. Четири години след пристигането си говори немски език перфектно и скоро ще учи в университет. Не отрича, че родната й Сирия й липсва, но е инвестирала прекалено много в живота си в Германия, за да се завърне.

"Понякога трябва да си поема дълбоко дъх, когато си мисля за всичко случило се в последните няколко години", казва Руя в новият си град - Люнебург, Северна Германия.

"Когато напуснах Сирия бях на 18 г. и дете. Сега се чувствам сякаш съм на 35 години", казва тя. Вече кара колело и се разхожда из Люнебург и се оправя в бюрократичния ад на Германия сякаш това е правила цял живот.

Не всичко е минало толкова гладко обаче. Когато Руа пристига през 2013 г. културата на отворени врати не е била толкова застъпена, колкото става две години по-късно. Посрещнали ги две жени, които трябвало да им помогнат да намерят дрехи сред дарения в местна църква. Двете жени обаче просто вдигнали рамене и настояли, че нямат нещо, което да стане на семейство Абу Рашид.

Руа носела сандали в продължение на седмици, въпреки минусовите температури. Мразела каймата и яйцата, с които се хранела, отслабнала от мъка.

"Мислех си, че Германия е ефикасна страна. Наречете ме наивна, ако искате, но си мислех, че е перфектното място. Мъничките къщи ми напомняха на картинките от приказки. Знам, че е детинско да го кажа, но мислех, че автобус ще ни посрещне, ще бъдем поети от помагачи и ще ни дадат място, на което да живеем и ще научим езика веднага".

Не се е случило точно така. Когато разбрала, че ще учи немски език помръкнала. Когато започнала да го учи на по-високо ниво единствената опция била в Хамбург - на 35 километра от новият дом на семейството й. Излизала от къщата в 6 сутринта, пътувала, спяла, хранела се и пишела домашните си във влака.

За семейството й било по-трудно. Умар, баща й, е бил принуден да се откаже от фермата си край Дамаск, която била милитаризирана заради близостта си до летище. Липсвали му маслиновите дръвчета, кравите. Сега той прекарва дните си помагайки в имота на Манфред Машман, който е на 85 г. и се затруднява с грижите.

Манфред е скептик за политиката на Меркел и не е очарован от факта, че Умар не говори немски. Но мъжете се сближават покрай страстта си към пчелите, за които се грижат.

Но Умар все пак настоява, че медът, който произвеждат пчелите, не е същият като евкалиптовият мед от Сирия.

Майката на Руа, Нусайба, има доста повече напредък с немския от мъжа си, но се концетрира в грижите над 15-годишната Сана и поддържането на апартамента им. Често мисли за родителите си, които са на 96 и 86 г. и са останали в Дамаск. Сега си комуникират чрез... WhatsApp.

Руа се надява германците да променят мнението си за сирийците. С изключение на Тукай, 26-годишната й сестра, която скоро ще роди второто си дете, всичките братя и сестри Абу Рашид скоро ще започнат работа.

18-годишната Гхена ще работи със зъболекар и се надява да стане медицинска сестра. 21-годишният Мохамед пък ще работи с дентален техник. Досега той прекарвал времето си в Германия основно във фитнеса и на футболното игрище. Било му трудно да се адаптира.

"Да си млад тук е толкова различно - те пият алкохол. В Сирия е нормално да си уседнал със семейство на 23-години, а тук е нормално да учиш", казва той.

Най-възрастният брат на Руа е 29-годишният Хатам. Той има съпруга и син, а скоро ще работи като автомобилен механик към "Volkswagen".

Руа е благодарна на Германия: "В крайна сметка, те ни приеха". Смята, че тук има по-голяма вероятност да реализира мечтата си да води самостоятелен живот, отколкото в Сирия.

А наскоро майка й дошла при нея със сълзи на очи.

"Беше намерила палтото, което имахме, когато пристигнахме. Тя плачеше и ми каза: "Никога не бива да го изхвърляш!". Отначало не разбирах защо, но после осъзнах, че за нея то значи всичко, през което сме минали и й напомня за безпомощността да ни защити", казва Руа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
22
 
! Отговори
до истинският Ханс преди 6 години
Ти, ако беше много щастлив нямаше да хвърляш тук злоба и комплекси. Откога да имаш дом, кола и работа се води за нещо изючително? Почти всеки българин го има. Жалко че измерваш живота с материални неща!
36
1
 
27
 
! Отговори
Фюрерът преди 6 години
Не знам, при мен интеграцията някак си вървеше по-лесно, само дето много кихахме от пушека.
35
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бял хетросексуален мъж християнин това е животно подложено на отстрел. Сега в САЩ и Европа а после и в други страни. Време е да го запишем в червената книга за изчезващите видове. Да живее Сорос и безполовите ***.
34
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаели къде е Германия и по сандали отишли да проверят лудото бабе Изперкел дали си държи на обещанията. Направо съм троСнат от тази лъжлива история, която може да стане сценарии на някой холивудски мелодраматичен фентъзи но не и да бъде реално нещо. Факт е че мюслитата са нагли, мързеливи и с големи претенции. Освен някоя търговия да спретнат или далавера друго не могат. И все правита им нарушени. Не разбраха ли европейците че тези не идват да работят.
33
0
 
22
 
! Отговори
Циник до 33 преди 6 години
Не те знам къде..и какво работиш...но в общи линии - говориш глупости!Аз съм от 89 в Германия...и не ми обяснявай колко. ...и каква работа има!Има...33 000 Zeitarbeit фирми - на новите робовладелци!
32
1
 
45
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Арабеските...и африканските май муни знаят...докато са на социал...не трябва да плащат за нищо....колкото повече чаавета - толкова повече пари...Самите немски медии признават, че сметките с интеграцията са криви....сигурно и 1% от "бежанците" не са започнали работа...и никой не може да ги принуди....дойче шпрахе...швере шпрахе...их нихт ферщеен! И си цоцат социал до старини!
31
1
 
46
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Абе Сирийците като цяло са свестни но факт е че 90% от тия бежанци са *** от Афганистан,Пакистан и Африканските държави... Сиреч, отайките на света, който се приселиха в най старият континент заради тая изкуфяла бабка.
30
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо си в грешка. В Германия не работиш само ако ти не искаш или си с много претенции. Работа има много. В селото в което живея има има 4-5 производства и сега строят нов пореден цех и това е в едно село. Работи се на 3 смени и ще има работа и за новодошлите.
29
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости. 95 процента от тези никога не са работили и учили и не искат.
28
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една колежка пътува всеки ден от град Люнебург до Хамбург 80км. за да идва на работа. А видите ли тази мързелива арабкиня и било много трудно да пътува 35 км. За да учи немски. Че то 35км. си е в самия Хамбург. Тя какво иска, учителите на крака да и ходят в къщи ли?
27
4
 
44
 
! Отговори
Циник до шоп преди 6 години
При скрита безработица от 5 000 000 немски граждани....Меркелските мекерета - лишават собствените си съграждани от работни места за да настаняват тарамбуки.Те тва е - социален дъмпинг...Това , и милиардите които текат в безполезните им гърла!
26
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаели къде е Германия и отишли там по сандали. И о ужас, в Германия го карали да учат немски и да работят. Трябват ли ни такива ***'оти в Европа?
25
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с лъжливи глупости, това не е влак в Индия, хората тук пътуват и по 80 км. за да отидат на работа. 35 км. е 15-20 минути. Живея до бежански лагер, в началото ме беше страх, после видях, че разликата с БГ е огромна. Не са лишени от нищо и постоянно някой им носи нещо, масово са облечени с маркови дрехи. Едната беше със златист ай фон. Германците им съдействат с всичко има и много доброволци, които ходят с тях на оглед на жилища, болница, институции. Системата е супер подредена.
24
0
 
51
 
! Отговори
шоп преди 6 години
всичките братя и сестри Абу Рашид скоро ще започнат работа.-----а от 2013 досега чий го клатят?
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не им харесва да се връщат в Сирия. Голям зор е за мързеливите араби да ги карат да учат немски и да работят. Тея поне изглеждат от свестните - справили са се с езика (поне младите) и с работата.
22
1
 
59
 
! Отговори
Дупчо преди 6 години
Леле каква трогателна история. Ревах с глас, ама за германците.
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ханс от ГабровоНе е зле.Но не е и кой знае кво.Почти всеки българин може да си купи мерцедес 2002-ра. 5-7 хил лв са.2 години морето и половин абитуриентски бал.Не ти омаловажавам постиженията браво -мерц си е символ на успех и в европа и в сащ и в индия и в австралия.Но не сме толкова назад колкото си мислиш :)Хайде успех и следващият път еска ;)С въздушно окачване.Да видиш истински мерцедес
20
1
 
37
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат: "осем члена на семейство Абу Рашид са били в страната, проверявайки дали обещанието на Меркел ще е истина."Евалла...концерт по желание 8 "члена" проверяват...и после домъкват и женските...въпрос на елементарна екстраполация - 8 х 2 х 4 х 8 х 16 х 32...след няколко години алахогъзниците ще владеят Германия...и Европа....голям зор са видели грантаджиите - да намерят тарамбука с "история на успеха" от милионите парапитеци
19
68
 
9
 
! Отговори
Истинският Ханс преди 6 години
Злобни българчета, които работят за 1000 лв заплата, тотални аутсайдери дето по-далеч от Люлин 5 не са ходили взели да ми разправят за живота в Германия. М Ъ Р Ш И, тук съм от 12 години, женен съм за германка, имам две деца, къща, 5 годишен Мерцедес и хубава работа. Какъв ви е проблема бе, л у зъри?! Сори, че не сте се реализирали! Знам, че искате Германия да е зле, ама не е зле! *** от яд!!!!
18
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е изсмукана от пръстите партенка но заслужават уважение канските и безконечни опити на журналята да ни представят бежанците като едни прелрасни и добри хора.Аз мисля,че те са мързеливи театрали които искат да превърнат Европа в халифат.Няма интегрирали се защо не погледнете истината в очите?