Съдбата на новодошлите: Трънливият път на интеграцията в Германия

Семейство Абу Рашид пристига преди другите мигранти, но и за тях не е било лесно
1 сеп 2017 22:00, Боряна Павлова
115
Съдбата на новодошлите: Трънливият път на интеграцията в Германия
Снимка: Maria Feck, "The Guardian"

Руа Абу Рашид пристига в Германия след седмици път, включително почти смъртоносен инцидент с лодка в Средиземно море.

23-годишната жена е имала палто, но само защото млад мъж в Италия свалил дрехата от гърба си и я дал на майката на младата жена.

"Аз, мама и брат ми се редувахме кой да го носи. В продължение на седмици то беше единственото палто, което имахме", разказва Руа пред "Guardian".

Когато пристигнала в Германия не знаела немски. Дори не знаела къде е Германия на картата. Тя пристига през 2013 г., а до края на 2015 г., когато Ангела Меркел обяви, че страната е отворена за сирийските бежанци, осем члена на семейство Абу Рашид са били в страната, проверявайки дали обещанието на Меркел ще е истина.

Руа може да стане образец за интеграция. Четири години след пристигането си говори немски език перфектно и скоро ще учи в университет. Не отрича, че родната й Сирия й липсва, но е инвестирала прекалено много в живота си в Германия, за да се завърне.

"Понякога трябва да си поема дълбоко дъх, когато си мисля за всичко случило се в последните няколко години", казва Руя в новият си град - Люнебург, Северна Германия.

"Когато напуснах Сирия бях на 18 г. и дете. Сега се чувствам сякаш съм на 35 години", казва тя. Вече кара колело и се разхожда из Люнебург и се оправя в бюрократичния ад на Германия сякаш това е правила цял живот.

Не всичко е минало толкова гладко обаче. Когато Руа пристига през 2013 г. културата на отворени врати не е била толкова застъпена, колкото става две години по-късно. Посрещнали ги две жени, които трябвало да им помогнат да намерят дрехи сред дарения в местна църква. Двете жени обаче просто вдигнали рамене и настояли, че нямат нещо, което да стане на семейство Абу Рашид.

Руа носела сандали в продължение на седмици, въпреки минусовите температури. Мразела каймата и яйцата, с които се хранела, отслабнала от мъка.

"Мислех си, че Германия е ефикасна страна. Наречете ме наивна, ако искате, но си мислех, че е перфектното място. Мъничките къщи ми напомняха на картинките от приказки. Знам, че е детинско да го кажа, но мислех, че автобус ще ни посрещне, ще бъдем поети от помагачи и ще ни дадат място, на което да живеем и ще научим езика веднага".

Не се е случило точно така. Когато разбрала, че ще учи немски език помръкнала. Когато започнала да го учи на по-високо ниво единствената опция била в Хамбург - на 35 километра от новият дом на семейството й. Излизала от къщата в 6 сутринта, пътувала, спяла, хранела се и пишела домашните си във влака.

За семейството й било по-трудно. Умар, баща й, е бил принуден да се откаже от фермата си край Дамаск, която била милитаризирана заради близостта си до летище. Липсвали му маслиновите дръвчета, кравите. Сега той прекарва дните си помагайки в имота на Манфред Машман, който е на 85 г. и се затруднява с грижите.

Манфред е скептик за политиката на Меркел и не е очарован от факта, че Умар не говори немски. Но мъжете се сближават покрай страстта си към пчелите, за които се грижат.

Но Умар все пак настоява, че медът, който произвеждат пчелите, не е същият като евкалиптовият мед от Сирия.

Майката на Руа, Нусайба, има доста повече напредък с немския от мъжа си, но се концетрира в грижите над 15-годишната Сана и поддържането на апартамента им. Често мисли за родителите си, които са на 96 и 86 г. и са останали в Дамаск. Сега си комуникират чрез... WhatsApp.

Руа се надява германците да променят мнението си за сирийците. С изключение на Тукай, 26-годишната й сестра, която скоро ще роди второто си дете, всичките братя и сестри Абу Рашид скоро ще започнат работа.

18-годишната Гхена ще работи със зъболекар и се надява да стане медицинска сестра. 21-годишният Мохамед пък ще работи с дентален техник. Досега той прекарвал времето си в Германия основно във фитнеса и на футболното игрище. Било му трудно да се адаптира.

"Да си млад тук е толкова различно - те пият алкохол. В Сирия е нормално да си уседнал със семейство на 23-години, а тук е нормално да учиш", казва той.

Най-възрастният брат на Руа е 29-годишният Хатам. Той има съпруга и син, а скоро ще работи като автомобилен механик към "Volkswagen".

Руа е благодарна на Германия: "В крайна сметка, те ни приеха". Смята, че тук има по-голяма вероятност да реализира мечтата си да води самостоятелен живот, отколкото в Сирия.

А наскоро майка й дошла при нея със сълзи на очи.

"Беше намерила палтото, което имахме, когато пристигнахме. Тя плачеше и ми каза: "Никога не бива да го изхвърляш!". Отначало не разбирах защо, но после осъзнах, че за нея то значи всичко, през което сме минали и й напомня за безпомощността да ни защити", казва Руа.


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
37
 
! Отговори
Циник преди 3 години
Цитат: "осем члена на семейство Абу Рашид са били в страната, проверявайки дали обещанието на Меркел ще е истина."
Евалла...концерт по желание 8 "члена" проверяват...и после домъкват и женските...въпрос на елементарна екстраполация - 8 х 2 х 4 х 8 х 16 х 32...след няколко години алахогъзниците ще владеят Германия...и Европа....голям зор са видели грантаджиите - да намерят тарамбука с "история на успеха" от милионите парапитеци
19
68
 
9
 
! Отговори
Истинският Ханс преди 3 години
Злобни българчета, които работят за 1000 лв заплата, тотални аутсайдери дето по-далеч от Люлин 5 не са ходили взели да ми разправят за живота в Германия. М Ъ Р Ш И, тук съм от 12 години, женен съм за германка, имам две деца, къща, 5 годишен Мерцедес и хубава работа. Какъв ви е проблема бе, л у зъри?! Сори, че не сте се реализирали! Знам, че искате Германия да е зле, ама не е зле! Пукнете от яд!!!!
18
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е изсмукана от пръстите партенка но заслужават уважение канските и безконечни опити на журналята да ни представят бежанците като едни прелрасни и добри хора.Аз мисля,че те са мързеливи театрали които искат да превърнат Европа в халифат.Няма интегрирали се защо не погледнете истината в очите?
17
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лелееее направо щях да се разплача от умиление. Първата лъжа е че не знаела къде е Германия и сигурно по някаква случайност е попаднала там.Абе целият този писквил е съшит с бели конци.Може би са решили че ще заблудят някой с тези платените глупости. Сега се правят на невинни жертви а утре ще протестират за нова джамия и повече права от всеки друг. А техните деца са бъдещите атентатори и камикадзета. Факт е че дори 2-3 поколения израстнали в бяла държава не се интегрират и са потенциално опасни.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да бе ама не е твой а на шефа ти на който всеки ден чистиш тоалетната, един път те е качвал ти му го оcмърдя целия
15
7
 
5
 
! Отговори
Ханс от Габрово преди 3 години
До Анонимен

До Ханс от Габрово

Къв мерцедес?

---------------

Mercedes C250, diesel, 204 коня, 2012 година! Звяр е!
14
4
 
14
 
! Отговори
Истинският Ханс преди 3 години
Много съм смотан, тая вечер съм препил с евтина водка която си е чист медицински спирт, взех си я за 5,60 евро, по принцип работя чистач и чат пат ми плащат - стига ми за една стаичка в която сме 5 човека, едното момче има опел корса 90та година и ни товари 10 човека сутрин за работа
13
41
 
3
 
! Отговори
Истинският Ханс преди 3 години
Бежанците са в гетата. И в лагерите. Нямат място в хубавите квартали където живеем само бели хора. Вие се вижте в БГ каква трагедия сте. Освен да злобеете, за друго не ставате.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ханс от Габрово

Къф мерцедес?
11
44
 
5
 
! Отговори
Ханс от Габрово преди 3 години
Бачкам в Германия - 3600 евро правя чисти на месец.
Здравно осигурен. Храната е по-евтина от БГ.
Карам 2012 година Мерцедес!
Умрете от яд!
10
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дежурната реклама на "бежанците".
9
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дори не знаела къде е Германия на картата."

Ама Сирия знаеш къде е на картата, нали? Като свърши войната поемаш в тази посока.
8
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам нищо против хората, но манталитета е коренно различен. Пича недоумява че младите пиели алкохол, момичето се чуди че трябвало да учи немски и да заживее като германка, дъртия не ще да научи немски, като не искат да живеят като европейци защо идват тук? Ясно е че бягат от война, но държави като Саудитска Арабия защо не ги приемат? Кувейт? Доста сбъркана работа.
7
2
 
52
 
! Отговори
ами преди 3 години
Глупости на търкалета.....пристигнали преди 4 години,но сега ЩЕ започват работа.....стига сте убеждавали хората в очевАдното,тия за нищо не стават.............по-зле са и от нашите ***...........
6
0
 
43
 
! Отговори
Един преди 3 години
И сега какво?
Трябва да приемем,че на Меркел решението е правилно ли?
Не могат да се интегрират мюсюлмани в християнския свят,нито християни в мюсюлманския.
Може само да им се помага,но да си стоят там
5
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диавци. Със забрадки.
4
1
 
39
 
! Отговори
Covent Garden преди 3 години
Не знам дали съм само аз, но имам усещането че до 5 - 10 години европейците ще стигат до бой пред посолствата на южноамериканските държави.
3
2
 
28
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Браво, мила картинака! Дай да ги вземнеме всичките мислимански мизерници!
2
1
 
23
 
! Отговори
зер гут зер гут преди 3 години
Аллах Акбар юбер алес! Знам си правата, бате!
1
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв транлив път? Ако отида в арабския свят и не съм с шалвари, както и жените забрадени ще се интегрирам ли? Сблъсък на култури едните трябва да се култивират и мисля, че ако продължава така скоро ще са германиците!