Съдбата на новодошлите: Трънливият път на интеграцията в Германия

Семейство Абу Рашид пристига преди другите мигранти, но и за тях не е било лесно
1 сеп 2017 22:00, Боряна Павлова
115
Съдбата на новодошлите: Трънливият път на интеграцията в Германия
Снимка: Maria Feck, "The Guardian"

Руа Абу Рашид пристига в Германия след седмици път, включително почти смъртоносен инцидент с лодка в Средиземно море.

23-годишната жена е имала палто, но само защото млад мъж в Италия свалил дрехата от гърба си и я дал на майката на младата жена.

"Аз, мама и брат ми се редувахме кой да го носи. В продължение на седмици то беше единственото палто, което имахме", разказва Руа пред "Guardian".

Когато пристигнала в Германия не знаела немски. Дори не знаела къде е Германия на картата. Тя пристига през 2013 г., а до края на 2015 г., когато Ангела Меркел обяви, че страната е отворена за сирийските бежанци, осем члена на семейство Абу Рашид са били в страната, проверявайки дали обещанието на Меркел ще е истина.

Руа може да стане образец за интеграция. Четири години след пристигането си говори немски език перфектно и скоро ще учи в университет. Не отрича, че родната й Сирия й липсва, но е инвестирала прекалено много в живота си в Германия, за да се завърне.

"Понякога трябва да си поема дълбоко дъх, когато си мисля за всичко случило се в последните няколко години", казва Руя в новият си град - Люнебург, Северна Германия.

"Когато напуснах Сирия бях на 18 г. и дете. Сега се чувствам сякаш съм на 35 години", казва тя. Вече кара колело и се разхожда из Люнебург и се оправя в бюрократичния ад на Германия сякаш това е правила цял живот.

Не всичко е минало толкова гладко обаче. Когато Руа пристига през 2013 г. културата на отворени врати не е била толкова застъпена, колкото става две години по-късно. Посрещнали ги две жени, които трябвало да им помогнат да намерят дрехи сред дарения в местна църква. Двете жени обаче просто вдигнали рамене и настояли, че нямат нещо, което да стане на семейство Абу Рашид.

Руа носела сандали в продължение на седмици, въпреки минусовите температури. Мразела каймата и яйцата, с които се хранела, отслабнала от мъка.

"Мислех си, че Германия е ефикасна страна. Наречете ме наивна, ако искате, но си мислех, че е перфектното място. Мъничките къщи ми напомняха на картинките от приказки. Знам, че е детинско да го кажа, но мислех, че автобус ще ни посрещне, ще бъдем поети от помагачи и ще ни дадат място, на което да живеем и ще научим езика веднага".

Не се е случило точно така. Когато разбрала, че ще учи немски език помръкнала. Когато започнала да го учи на по-високо ниво единствената опция била в Хамбург - на 35 километра от новият дом на семейството й. Излизала от къщата в 6 сутринта, пътувала, спяла, хранела се и пишела домашните си във влака.

За семейството й било по-трудно. Умар, баща й, е бил принуден да се откаже от фермата си край Дамаск, която била милитаризирана заради близостта си до летище. Липсвали му маслиновите дръвчета, кравите. Сега той прекарва дните си помагайки в имота на Манфред Машман, който е на 85 г. и се затруднява с грижите.

Манфред е скептик за политиката на Меркел и не е очарован от факта, че Умар не говори немски. Но мъжете се сближават покрай страстта си към пчелите, за които се грижат.

Но Умар все пак настоява, че медът, който произвеждат пчелите, не е същият като евкалиптовият мед от Сирия.

Майката на Руа, Нусайба, има доста повече напредък с немския от мъжа си, но се концетрира в грижите над 15-годишната Сана и поддържането на апартамента им. Често мисли за родителите си, които са на 96 и 86 г. и са останали в Дамаск. Сега си комуникират чрез... WhatsApp.

Руа се надява германците да променят мнението си за сирийците. С изключение на Тукай, 26-годишната й сестра, която скоро ще роди второто си дете, всичките братя и сестри Абу Рашид скоро ще започнат работа.

18-годишната Гхена ще работи със зъболекар и се надява да стане медицинска сестра. 21-годишният Мохамед пък ще работи с дентален техник. Досега той прекарвал времето си в Германия основно във фитнеса и на футболното игрище. Било му трудно да се адаптира.

"Да си млад тук е толкова различно - те пият алкохол. В Сирия е нормално да си уседнал със семейство на 23-години, а тук е нормално да учиш", казва той.

Най-възрастният брат на Руа е 29-годишният Хатам. Той има съпруга и син, а скоро ще работи като автомобилен механик към "Volkswagen".

Руа е благодарна на Германия: "В крайна сметка, те ни приеха". Смята, че тук има по-голяма вероятност да реализира мечтата си да води самостоятелен живот, отколкото в Сирия.

А наскоро майка й дошла при нея със сълзи на очи.

"Беше намерила палтото, което имахме, когато пристигнахме. Тя плачеше и ми каза: "Никога не бива да го изхвърляш!". Отначало не разбирах защо, но после осъзнах, че за нея то значи всичко, през което сме минали и й напомня за безпомощността да ни защити", казва Руа.


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
40
 
! Отговори
Чудно преди 3 години
Как пък ги отвя вятърът на съдбата точно в Германия, а не в Индия например, в Конго или в Саудитска Арабия ? Колко странно стечение на обстоятелствата !
59
5
 
53
 
! Отговори
Карина преди 3 години
Охх, милите те изнасилвачи на бели момичета и момчета, касапи, главорези, убийци газещи хора по улиците с камиони и коли и потенциални бомбаджии-камикадзета! Какво да ги прави човек, такива едни мили, жални "сирийски" "бежанци"!
58
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като е свършила войната , да си се прибират обратно! Ако не искат , значи. не са бежанци , а икономически пришълци!
57
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то било голям кеф да си тарамбука в Германия! 4 години *** социални помощи и лежиш, и само се оплакваш дето те карат да учиш език.
56
2
 
22
 
! Отговори
Montevideo преди 3 години
До Анонимен
Който има акъл и спестени мангизи да идва в Уругвай докато е време, после няма да можете да се вредите от западняците, 15000 българи сме в Монтевидео, повечето трето и второ поколение.
55
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има изобщо нещо вярно в тази история, то е че интеграция на *** в християнска държава НИКОГА няма да се случи!!! Ако искаха да се интегрират, трябваше още като стъпят на европейски бряг да махнат забрадките и шалварите, да целунат ръка на попа, и да се покръстят. Защо ни налагат да им търпим ориенталските мурафети? Не е ли редно след като са в нашия дом, ТЕ да се съобразяват и да спазват нашите правила? Щели да почват работа. Колко трогателно! А чии са го крепили от 2013 до 2017 година?
54
0
 
39
 
! Отговори
Християнин преди 3 години
Пълна забрана на бурките в Германия! Германия е християнска държава и който иска да живее в Германия трябва да спазва християнските закони, ако не да си ходи в Иран!
53
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз живея в Германия от 16 години, още 2001 заминах, после като се устроих си дръпнах и семейството. Оправили сме си живота и отдавна вече живееме като западняци на западен стандарт.
52
2
 
19
 
! Отговори
До Ханс преди 3 години
Пич, не забравяй кой си. Живееш от 12 години в DE, женен си за германка и имаш дете на 5. Супер. Но не казваш какво си правил през тези 3,4-5,6 години докато се ожениш. Може ида си лапал нали?
И м/у другото, в DE съм от 2 години, не се осигуряват здравно, не съм женен и получавам около 5 к евро на месец, но не съм забравил кой съм!
51
2
 
23
 
! Отговори
Дедо Ташунко преди 3 години
Бедна им е фантазията, какво ги очаква тези мили мюсулмански душици. Никога няма да се интегрират и никога няма да могат да си стъпят на краката, дори да работят денем и нощем. Аллах един ден ще върне по-старите по родните им места обратно, а останалите ще продължат да живеят нещастно и безславно в новата си" Родина".
50
1
 
50
 
! Отговори
От Виена преди 3 години
До Българин

Така е, получават жилища, храна, телефон, шпрахкурс, намират им работа и пак са недоволни и с големи претенции. Кой нормален човек има такива привилегии?
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хапват хляб с печени канарчета сега, в кафезите отзаде ги отглеждат.
и магарета имат.
като жените им ги боли глава, слизат до гаража и ги яздят.
48
4
 
24
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
На запад гледат с лошо око на българските емигранти. Виж, друго е да си бежанец. В България повечето българи сме емигранти в собствената си държава (поне живеем като такива). Заминавайки на някъде, не ни ли прави бежанци в тоя ред на мисли? Дали някой ден, на българите бягащи зад граница, ще им лепнат етикета "бежанци"? А дали отношението към тези нови бежанци, ще е същото като към настоящите? Надали!
47
2
 
49
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Големи са... ей сега се връщам от мач. Играем с 5 немци срещу сирийци ръгат се, говорят само на арабски. Дошли ми с металните бутонки. Аз съм от година тук и уча немски, работя и двамата с жена ми плащаме хо 2200 евро данъци на месец. Взимам клетия сириец от работа (колега) щото му е тежко и го съжалих и се оказва, че освен заплата му плащат и квартирата. Записвам курс по немски и си го плащам и съм в група 14 сирийци и аз. Те не пращат. Говопи се през учителката на арабски и аз не чувам.
46
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вън пустиняците от европа, обратно у африка !
45
1
 
52
 
! Отговори
шофер преди 3 години
Днес.бг, това ли е най-съществената топ новина, с която е нужно да ни занимавате?

А защо не напишете за трънливият път на българските емигранти, особено умните и способните професионалисти?
Също и за причините, които са ги довели до подобно решение???
44
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сълзлива и лицемерно съчинена ,,история ,,
43
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43
С едно палто....заавлиите...преплували Средиземно море...битката за място в лодката е била сурава, и курава...ма "членовете" на семейство Абу Рашид са били 8....другите по-малко...и са паднали през борда...жената си го е казала в прав текст - почти не са се удавили!
Численото превъзходство си е казало тежката дума!
42
1
 
29
 
! Отговори
ташунко със сапа преди 3 години
Този е като нашия Бойко. Ще стане вожд на българите.
Досега той прекарвал времето си в Германия основно във фитнеса и на футболното игрище. Било му трудно да се адаптира.
41
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кой му пука за африканизираната и циганизирана Германия? Дори на белите роботи които живеят там не им пука.