Ген. Решетников: Не приемаме българската формулировка, †Кирил е прав!

Руският бивш разузнавач защити позицията на главата на руската църква
Обновена: 13 мар 2018 14:48 | 13 мар 2018 14:45, Елка Василева
419
Ген. Решетников: Не приемаме българската формулировка, †Кирил е прав!
Руският патриарх Кирил. Снимка: Булфото

Спорът е безсмислен, казва бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников, бивш шеф на Руския институт за стратегически разследвания, по повод думите на руския патриарх Кирил, казани в края на посещението му в България и реакциите у нас.

Думите на Всеруския патриарх Кирил предизвикаха скандал, след като Руската православна църква публикува на сайта си  видео от срещата му с президента Румен Радев на 4-и март. То показва назидателната реч на Кирил към държавния ни глава. Малко по-късно същия ден на тръгване - на летището пред журналисти, патриарх Кирил заяви, че е огорчен... "от официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия" в освобождението на България от османското иго.

В пост във Facebook Решетников защитава позицията на руския патриарх.

"България ми е много скъпа, целият ми живот е свързан с нея. Тук аз учих, бях кръстен и се венчах. Пътувал съм надлъж и нашир в България, дружил съм и дружа с най-различни хора – и със селяни, и с военни, и с политици, и с учени. Искрено обичам българския народ, българската история, език и литература. Българите имат с какво да се гордеят. Предците на съвременните българи имат огромна заслуга за предаването на нас, руснаците, на съкровищницата на православието. За това руснаците са знаели винаги - руснаците, а не съветските хора.

Още по темата

Никога не съм казвал и няма да кажа, че българският народ е предал руснаците. Такова нещо просто не е имало. Нямам списък с претенции от Русия към България, както вие имате от България към Русия. Русия и Съветският съюз са допускали грешки в отношенията с България, но и България не е била безгрешна. Понякога интересите ни не са съвпадали, а понякога сме се разбирали неправилно Днес ние разглеждаме конкретен случай. Това и казах на руските експерти, увлекли се по разобличенията.

Второ. Не бива тук да се привличат и вашите вътрешнопартийни отношения. Кое е добро или лошо, решавайте си вие, това не ни засяга. Но е факт лукавата и фалшива формулировка, която Русия не може да приеме. Става дума за паметта на нашите воини и бихме искали да знаете нашето мнение. А дали ще го приемете или не, вашата съвест ще ви подскаже. Патриархът каза, че е огорчен, а вие му приписвате, че е назидателен и тропа с юмрук.

Трето. Съмнявам се, че в българската църка е прието да се освирква и крещи. Мен мама и татко са ме учили, че да освиркваш е лошо във всяка една ситуация, а още повече на гробовете. Не трябва да приписваме на целия български народ липса на култура и хулиганско поведение. И последното.

Скъпи българи! Този конфликт не би придобил такъв размах, ако не бе ситуацията, в която се намира Русия, Европа и целия свят. Ако знаете посланието на нашия президент към Федералното събрание, вероятно разбирате, че можем да се окажем на прага на страшни събития. Западният свят, в който сега е включена и България, оказва мощен натиск върху Русия с цел, както каза Владимир Путин, да спре нейното развитие. Ние с вас се оказахме на различни страни. В тази хибридна война, която води Западът срещу Русия, имаме много приятели и в натовския лагер. И това не са политици, пропагандисти и историци, а обикновени хора. Те са много в България. Благодаря ви, братя, че оставате верни на тази историческа любов, която се е доказала в труд и бой. Не се обиждайте, думите на нашия патриарх бяха справедливи и казани с пастирска любов", пиша Решетников във Facebook.

В друг пост в социалната мрежа в качеството си на изпълнителен директор на дружеството "Двуглав орел" Решетников коментира "несправедливото отношение на българите към приноса на руските доброволци във войната".

"Това, което те правят, е исторически неоправдано. През последните 20 години те започнаха да делят Руската имперска армия по национален състав. Но неясно защо те избират само онези националности, които са под влиянието на Запада или граничещи със Запада – Украйна, Финландия, Литва, спомената беларусите. Но тогава трябва да бъдат изброени всички: татарите, чувашите, чеченците, ингушите, защото там е воювал цял чеченско-ингушки редовен полк.

По тяхната логика и турците трябва да бъдат разделяни на кюрди, египтяни, сирийци, ливанци и всички, които са били част от Османската империя. Може да се разделят българите на българи и македонци. Това е просто историческа шизофрения и издевателство над паметта на воините-освободители. Всичко това е политически мотивирано, така че да се покажат толерантни пред Запада, НАТО и ЕС. Затова и реакцията на патриарха /Кирил/ е правилна", пише Решетников.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
5
 
2
 
! Отговори
Истината! преди 6 години
До БОЯРАШНИКбг - клоака!
293
7
 
6
 
! Отговори
Заповед 1943 преди 6 години
При преследване на партизанските отряди, когато следва да се унищожат заловените нелегални, да се постъпва така, че да не предизвиква възмущението и озлоблението на населението. Поради същите причини да не се палят къщите на партизаните и ятаците и да не се излагат на публични места главите или труповете на убитите.Да не се допуска унищожаването на нелегални в присъствието на жени и деца от местното население. По-добре е труповете на убитите да се изгарят, а не да се заравят плитко, така че впоследствие да бъдат изравяни от кучетата или от близките на убитите, които да им устройват религиоз
292
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук има много коментари лично и партийно отмъстителни , неточни от исторически гледна точка. Господа вижте картата на Русия от 1878 г. до къде се простира руската империя . Да наистина и имало руски войни от сегашните държави Финландия, Литва , Полша , Румъния , Украйна, но от териториите които тогава са влизали в руската империя.
291
1
 
2
 
! Отговори
хахаахаххааа..... преди 6 години
До Анонимен 310на колко години си?
290
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като е прав, да дойде и да повтори пак думите си. Може този път Радев да му благодари за ценните съвети.
289
6
 
9
 
! Отговори
Рукавишников преди 6 години
Тези рубашки имат ли някой на висок пост, който да не е от КГБ или военен? Ега ти милитаристичната държава. То не е чудно, като знаем, че само войни и оръжия са им в главите.
288
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кумицата дядото оживял по чудо по време на сталинските репресии. Хванали го, че пуши на трамвайната спирка вносни цигари, китайска контрабанда. Лично Берия искал да го застреля но не могъл. Лекарят го преглежда преди разстрела и открива, че дядо ми има хроничен хепатит. А за болни от хепатит, разстрелът е абсолютно вреден. Така и се спасил дядото на кумицата. Повече обаче не пушеше китайски цигари, а си свиваше от вестник "Правда". Дори бе предложен за награда, но дойде революцията банановат
287
8
 
8
 
! Отговори
до 306 комуниста преди 6 години
Всичко казано от вас- комунистите е или лъжа или лъжлив братвеж, разбрали комунистически невеж "българофил"!!!
286
8
 
7
 
! Отговори
someone преди 6 години
Просто, точно и ясно казано.Злобарите мразещи всичко руско винаги ще търсят поводи, скандали, ще пренаписват история само и само да се изтрие Русия.Българите като им кажеш истината и пищят като заколени, вместо да седнат и да помислят,затова и повтаряме едни и същи грешки, елита ни от собствен интерес слугува на Запада и говори лъжи.
285
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕС са подписали някаква резолюция,която включва и преследването на православието и православните,без знанието на държавите изповядващи Православие.И без знанието на самите православни християни.Искаме да знаем кой е инициатора и откога вярата се преследва?През комунизма по същия начин взривяваха църкви в СССР и се преследваше православието.Преследаваха се неофициално и католици през последните 2-3 години.Ние стъпка по стъпка вървим към фашизъм или комунизъм или Хитлеризъм или Бог знае какво.
284
2
 
11
 
! Отговори
До прозрение преди 6 години
Разбира се, че е координирана атака. Току така да ликвидираш 2 000 000 българи не става без организация. Много пот хвърлиха славните птомци на патриота Киряк Стефчов, поп Кръстю и други славни пейтриъти.
283
8
 
6
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Хитлер и Сталин са финансирани от световния еврейски капитал , а идеологията на комунизма и фашизма са одобрени от Синедриона!!!Да селяни прости, истината е жестока!!!Холокоста си е чиста еврейска идеология!!!Много ми е чудно, тука разни папагали говорят за Хитлер и фашизма, а защо не казват, че в Швейцария-страна на банките не е стъпвал немски войник????А хилядите влакови композиции коловози с руски ресурси са пътували към нацистка Германия дори, когато СССР е нападнат от Германия!Ричи!ЦРУ
282
9
 
10
 
! Отговори
до 305 фашиста преди 6 години
КОЕ Е БРАТВЕЖ БЕ ФАШИСТ БЪЛГАРОФОБ ЧЕ ДЯДОТИ Е УБИВАЛ ЖЕНИ И ДЕЦА ЛИ БЕ ?ШЕСТЕ ЯСТРЕБИНЧЕТА МИТКО ПАЛАУЗОВ КОЙ ГИ УБИ И ТОВА Е ЕДИН МАЛЪК ПРИМЕР ЗА ДЕЦА ГЕРОИ УБИТИ ОТ ЖАНДАРМЕРИЯТА ИМА ИСТОРИЧЕСКИ СНИМКИ И ФАКТИ ЗА ВЕЛА ПЕЕВА НИКОЛА ВАПЦАРОВ КОЙ ГО УБИ БЕ БЪЛГАРОФОБ?ДЕМОКРАТ СЕГА ПАК ИМАТЕ ЖАНДАРМЕРИЯ И ОКРЪГА СТАНА ОБЛАСТ ОКОЛИЯ ОКОЛИЙСКИ НАЧАЛНИКО!!ВЪРНАХТЕ ФАШИСТКИТЕ ТЕРМИНИ ГОСПОДИН Е ИМЕ ДРУГАРЮ ФАШИСТ!
281
9
 
8
 
! Отговори
прозрение преди 6 години
Валери Симеонов май е прав.Става въпрос за координирана атака от Русия и Турция.Първо,Кирчо,преди да отфърчи,после душевният Ердоган.Нещо понамирисва на координация.Какво ще кажете,драги русофили?!
280
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 307Ако не бяха съветските самолети,щяха да са американските,,а защо не и българските.
279
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО ДА КАЖЕМ, ЧЕ АКО НЕ БЯХА СЪВЕТСКИТЕ САМОЛЕТИ РАДЕВ НЯМАШЕ ДА Е ПРЕЗИДЕНТ.
278
7
 
9
 
! Отговори
Позив БРП-к 1941 преди 6 години
Българи, Никога нашата страна не е била изправена така близко към катастрофата както сега! Вярно на своята предателска, противонародна политика, правителството, след като ни заложи стопански, военно и политически на страната на Германия, готви окончателното разоряване на нашата Родина.То ограбва по най-разбойнически начин стопанските и икономическите блага на българския народ за да ги дава на Германия, а българския народ обрича на мизерия и глад.Правителството на народните изменници задушава всяка проява, всяка свободна мисъл и слово, отне всички граждански и политически права и свободи,
277
8
 
3
 
! Отговори
Репресиран преди 6 години
Чичо ми е бил репресиран доста жестоко. Работил е в лагерите ГУЛАГ. На вишката, където дужал силен и студен вятър. Една вечер застрелял двама предатели, врагове на народа. И му дали отпуск само за един застрелян!
276
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ КИРИЛ Е ПРАВ.
275
8
 
6
 
! Отговори
Говорител с лиценз преди 6 години
Дядо ми е бил много интелигентен, работлив и честен човек. Известен бе по цяла Европа. Но не се харесал на Сталин. Като следствие бил подложен на такъв тормоз, че един ден преди празника на труда 1 май, се застрелял заедно с баба ми, като преди това взел отрова и накарал приятелите му да изгорят телата им. Мнозина не вярваха на тази ужасна история, но това е чиста истина.Дядо ми се казваше Хитлер, може да проверите по интернет.