Без свинско за хлапетата в две детски градини в Лайпциг: Културен диктат!?

Наложи се полиция да патрулира пред двете забавачници
Обновена: 26 юли 2019 09:03 | 25 юли 2019 21:30,
169
Без свинско за хлапетата в две детски градини в Лайпциг: Културен диктат!?
Снимка: архив, Reuters

Новината, че две детски градини в Лайпциг са решили да изключат свинското месо и продуктите, съдържащи желатин (напр. желирани мечета) от ежедневното меню на децата, предизвика многобройни критики в мрежата. За готвената промяна съобщи най-напред вестник "Билд", който написа, че това се правело заради две мюсюлмански деца.

"От уважение към променящия се свят, от 15 юли ще се сервират само ястия и закуски, които не съдържат свинско месо", се казва в цитирано от "Билд" писмо до родителите.

Още по темата
Заради разгорещените реакции обаче полицията в Лайпциг изпрати патрулни коли, които да охраняват двете градини - за да ги предпази от "възможни опасности", съобщава агенция ДПА. Вълната от възмущение принуди ръководството на двете градини да замразят плановете си, пише DW.

"Изумени сме от тази реакция", казва директорът Волфганг Шефер пред ДПА.

"Културен диктат"

Новината на вестник "Билд" се разпространи като горски пожар в социалните мрежи, а хаштагът #Schweinefleisch (свинско месо) е най-споделяният в Туитър през последните дни. Местната организация на Християндемократическия съюз (ХДС) в Саксония обяви, че това е равносилно на "забрана на свинското месо", което е неприемливо.

Беатрикс фон Щорх, депутатка от крайнодясната "Алтернатива за Германия", смята тази идея за "културен диктат", опирайки се твърдението, че детските градини са взели това решение от уважение към мюсюлманските деца.

"Все едно заради германските деца в Рияд, които не искат да се отказват от наденичките къривурст, тамошното общество да промени хранителните си навици", е цитирана да казва Фон Щорх.

Според социалдемократката Сосан Шебли, която е от палестински произход, мярката може и да е с добри намерения, но тя не допринася с нищо за приобщаването на мюсюлманите. "Ако детските градини, училищата и други подобни заведения решат съвсем да изключат месото от менюто си и да предлагат само вегетарианска храна, аз не бих имала нищо против. Но не приемам това да се представя за нещо, което се прави от уважение към мюсюлманите", написа тя в Туитър.

Родители: този дебат е абсурден

Шницелите, колбасите, желираните бонбони - много класически германски ястия съдържат свински съставки. В много детски градини и училища за децата, които поради религиозни причини, алергии или на диетично хранене не могат да консумират определен вид месо, често се предлага алтернативно меню.

Някои от родителите на децата в двете детски градини одобряват решението на ръководството за изваждане на свинското от менюто. По този повод една майка казва пред ДПА, че дебатът е абсурден и че нейната 4-годишна дъщеря изобщо не разбира дали в храната, която получава, има свинско или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
22
 
! Отговори
преди 4 години
Бавно започват да им налагат шериата ...
83
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.......и че нейната 4-годишна дъщеря изобщо не разбира......Ми нали за това си ти, ***, да разбираш вместо нея и да й защитаваш интересите, което е твое задължение, не само право, гиди уфтсата швабска.
82
1
 
32
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Собствената ми дъщеря е на 25 години и не кусва агнешко.Е и?!Моят дом,моята маса,моят разход!!!Разбира се,че когато има агнешко на масата дъщеря ми не е лягала гладна,защото е имало куп други неща.Просто исках да натъртя на ,моя дом,моята маса,моя разход.....
81
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По този повод една майка казва пред ДПА, че дебатът е абсурден и че нейната 4-годишна дъщеря изобщо не разбира дали в храната, която получава, има свинско или не. "Та значи детето /мюсюлманче или не/ щом не разбира дали има свинско или не, няма никакъв проблем да се сервира свинско. Както казва един познат от турския етнос за турците идващи в България и ядящи кебапчета - Като не знаеш,че е свинско,не е грях.
80
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Waffen SSСъгласен съм, исляма е идеален инструмент за контрол на масите.
79
0
 
30
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Някой силно иска да наложи исляма в Европа.""Не само иска,но го и правят.Исляма развива силно робското чувство на сляпо подчинение на религиозният лидер,който по някага се припокрива и с ръководството на държавата.Предполагам,че очичките на торосоистите светят с нездрав блясък пред перспективата ,да могат да управляват едно безмълвно стадо.Ех,какъв живот ще настане
78
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой силно иска да наложи исляма в Европа.
77
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ще е творение на немския хелзинкски комитет.
76
3
 
20
 
! Отговори
Не ви ли мирише преди 4 години
на терористичен акт заразяването на толкова свинекомплекси в страната със тази свинска чума? Не само у нас... Става въпрос в световен мащаб!
75
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът, родил кайзер Вилхелм, Фридрих II и Хитлер, тевтонците, пред които трепереше и Рим, са сведени до група безмълвни полуи-дио.ти, които примирено търпят диктата на шайка извратеняци. Тя е съставена от отходите на обществото: зелени лъжци-рекетьори, за които екологията е бухалка, агресивно болни от хомосексуални девиации и прочее социални отпъдаци. Замислете се - това идва насам със страшна сила! Какво правим в кереча ЕС?
74
8
 
6
 
! Отговори
Korean soup преди 4 години
До Анонимен 91: Ти верно ли такава простотия си написал!? Австрия и Германия винаги са били отделни държави и никога никой не е мислел за обединение, освен Хитлер насилствено.
73
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз като отида в арабска държава, що като на гост не ми сервират свинско да попитам?
72
0
 
76
 
! Отговори
Лесно и просто преди 4 години
"Гостите" имат четри варианта за избор:1. Да ядат това, което им сервират домакините.2. Да си носят храна от вкъщи.3. Изобщо да не ядат.4. Ако първите три условия им се струват обидни, могат да си заминават обратно.
71
0
 
55
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Демократично либералната толерастия взема застрашаващи размери.С бързи темпове се върви към тоталната етническа,културна и религиозна промяна на Европа.На битово ниво лично аз предпочитам да съзерцавам красиво,модерно и стилно облечена жена вдигнала гордо глава,отколкото да съзерцавам някакво обезличено,закачулено,смазано същество без право на избор
70
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не може ли от уважение към християните да проядат свинско??
69
1
 
63
 
! Отговори
Григор Малинов преди 4 години
Мъчно ми е това което става в Германия да го чета! Имам приятели там, хора на изкуството,културни чисти Българи... и сега те също ще страдат заради онези глупци на власт в Германия. За съжалене това което остана от немския дух е отдавна е само в учебниците и историята.. превзеха ги *** на абордаж. Всичко градено от умните им хора през годините ще бъде съсипано, от нашественика с войнстващата "религия" Обявена им е тайна война, това е истината!
68
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-жалкото е,че в момента в Германия най-много поддръжници имат Зелените талибани.Които са проводници на толерастията.
67
2
 
53
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""За готвената промяна съобщи най-напред вестник "Билд", който написа, че това се правело заради две мюсюлмански деца.""Това ми прилича,все едно някой да ти дойде на гости в къщи при това неканен и да ти казва какво да готвиш и ядеш.Но може да е само демократичен неолиберализъм в действие.Може да не е далеч мремето когато немските жени ще тръгнат закачулени като ***.Няма как де се отрече,че Меркел ще промени начина на живот на немците
66
1
 
17
 
! Отговори
rfe преди 4 години
че то в детските градини и училищата по немско са 80% деца на мигранти
65
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
източногерманците направиха голяма грешка че се обединиха с ФРГ. ГДР си беше много добра държава и можеше да продължи да се развива самостоятелно. Австрийците и те говорят на немски *** не искат да се обединяват с Германия.