Без свинско за хлапетата в две детски градини в Лайпциг: Културен диктат!?

Наложи се полиция да патрулира пред двете забавачници
Обновена: 26 юли 2019 09:03 | 25 юли 2019 21:30,
169
Без свинско за хлапетата в две детски градини в Лайпциг: Културен диктат!?
Снимка: архив, Reuters

Новината, че две детски градини в Лайпциг са решили да изключат свинското месо и продуктите, съдържащи желатин (напр. желирани мечета) от ежедневното меню на децата, предизвика многобройни критики в мрежата. За готвената промяна съобщи най-напред вестник "Билд", който написа, че това се правело заради две мюсюлмански деца.

"От уважение към променящия се свят, от 15 юли ще се сервират само ястия и закуски, които не съдържат свинско месо", се казва в цитирано от "Билд" писмо до родителите.

Още по темата
Заради разгорещените реакции обаче полицията в Лайпциг изпрати патрулни коли, които да охраняват двете градини - за да ги предпази от "възможни опасности", съобщава агенция ДПА. Вълната от възмущение принуди ръководството на двете градини да замразят плановете си, пише DW.

"Изумени сме от тази реакция", казва директорът Волфганг Шефер пред ДПА.

"Културен диктат"

Новината на вестник "Билд" се разпространи като горски пожар в социалните мрежи, а хаштагът #Schweinefleisch (свинско месо) е най-споделяният в Туитър през последните дни. Местната организация на Християндемократическия съюз (ХДС) в Саксония обяви, че това е равносилно на "забрана на свинското месо", което е неприемливо.

Беатрикс фон Щорх, депутатка от крайнодясната "Алтернатива за Германия", смята тази идея за "културен диктат", опирайки се твърдението, че детските градини са взели това решение от уважение към мюсюлманските деца.

"Все едно заради германските деца в Рияд, които не искат да се отказват от наденичките къривурст, тамошното общество да промени хранителните си навици", е цитирана да казва Фон Щорх.

Според социалдемократката Сосан Шебли, която е от палестински произход, мярката може и да е с добри намерения, но тя не допринася с нищо за приобщаването на мюсюлманите. "Ако детските градини, училищата и други подобни заведения решат съвсем да изключат месото от менюто си и да предлагат само вегетарианска храна, аз не бих имала нищо против. Но не приемам това да се представя за нещо, което се прави от уважение към мюсюлманите", написа тя в Туитър.

Родители: този дебат е абсурден

Шницелите, колбасите, желираните бонбони - много класически германски ястия съдържат свински съставки. В много детски градини и училища за децата, които поради религиозни причини, алергии или на диетично хранене не могат да консумират определен вид месо, често се предлага алтернативно меню.

Някои от родителите на децата в двете детски градини одобряват решението на ръководството за изваждане на свинското от менюто. По този повод една майка казва пред ДПА, че дебатът е абсурден и че нейната 4-годишна дъщеря изобщо не разбира дали в храната, която получава, има свинско или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тотално изперулясали са швабите!
63
1
 
22
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Леко са преместили прозореца на Обертон. А може ли новата председателка на ЕК малко да се позабули>
62
1
 
36
 
! Отговори
мак преди 4 години
До никой въобще. Чели сме статията, споко. Това, че предложението отпадна не значи, че нищо не е станало. Явно в Германия вече опипват почвата, докъде могат да стигнат със забрани и угаждане. Дори някои майки смятат, че е нормално.
61
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Герб, Бойко напред.
60
1
 
1
 
! Отговори
До 90 преди 4 години
Те понеже сега живот си живеят , та се молят за визи.А ти какво търсиш там още
59
2
 
12
 
! Отговори
От Канада до 88: преди 4 години
Цялото село ще цъфнат и вържат като отидат в Канада. Лошото, че много трудно ще съберат пари за обратен билет.
58
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Герб
57
19
 
5
 
! Отговори
А в Русия преди 4 години
Цяло село поиска да емигрира в Канада.Поради нечовешките условия на живот.
56
4
 
3
 
! Отговори
Точно там преди 4 години
Забраниха селските сватби и пак питам , защо не четете статията , а само заглавието и.Това ви научи Пеевски , ваши вожд
55
19
 
5
 
! Отговори
Стига напъни преди 4 години
България е била и винаги ще бъде подръжник на Германия.Всички се сравняват с Германия и бягат от Русия
54
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
90% от мюсюлманите в Европа ядат свинско и пият алкохол. Жулят биравурстове кат раззпрани! Нямат акъл немчугите да правят фирки на останалите 10% талЕбани. Паднаха ми в очите! Ами то свинското си е немска национална индентичност и ще я забранят на децата си! Ще ги учат да ядат шунка от овче месо ли!?
53
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tака да свикват, догодина започват със свстбите на 12-13г и задължителна черга на главата за всички
52
24
 
1
 
! Отговори
Някой въобще преди 4 години
Прочете ли статията или това няма значение.Важното е да хулим , че друго не можем.Русофилството убива мозъка
51
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"нейната 4-годишна дъщеря изобщо не разбира дали в храната, която получава, има свинско или не" - и муслиту толкова ще разбере какво яде, тъй че да мушка свинско да видим кво ще му стане толкова!
50
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както е тръгнало след десетина години Германия ще е мусулманска държава-------Както е тръгнало, до 25 г. Европа ще е мюсулмански континент, благодарение на неолибералния европейски политически елит!В Библията пише, че в "Последните Времена" Християните отново ще бъдат преследвани и избивани!
49
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
??? Какъв е проблемът? Статията е за това, че реакцията е била такава, че това няма да се осъществи, и се е наложило даже детските градини да ги пази полиция.
48
6
 
1
 
! Отговори
Това е мисъл преди 4 години
Значи след като си изби ереите , Германия стана еврейска.Страшна логика.В Рим при Цезар , пак евреи са властвали , а Клеопатра е стара еврейка или
47
27
 
2
 
! Отговори
Айде малко факти преди 4 години
Германия е с най християнския народ в Европа.86% са християни и 6% мюсюлмани при които дори се забелязва спад.Те са 83 млн. и един милион мигранти нищо не променя.Дори раждаемоста при християните расте.В Москва е пълно с мигранти мюсюлмани , а в Берлин трудно ще видиш чужденец , освен някой просещ руснак.
46
4
 
18
 
! Отговори
Кupo ми Янко преди 4 години
Каква Германия бе, вие не разбрахте ли, че държавата Германия престана дефакто да съществува като такава още 1945г. като загуби войната?!? Сега териториалните й останки са прокси територия и доминион на еврейските братства! Ще пукат германчетата овча лой в училищата и ще си носят килимчета, съвсем скоро! А, да не пропуснем, всяко момиче, навършило 6 години трябва да се закачули, защото по примера на пророка вече е булка за омъжване! Иначе ще се обидят новите германци!
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Директорката на детската градина на малкия ще излети през прозореца на кабинета си само ако си го помисли, а полицията ще се включи впоследствие за да ме арестува. С някои неща шега не бива.