Без свинско за обяд, без плуване... Носи ли Германия бурка?

В Европа също има тенденции за налагане на репресивен ислямски светоглед
15 май 2017 11:15,
107
Без свинско за обяд, без плуване... Носи ли Германия бурка?
Снимка: Архив, Reuters

Какво представлява шериатът (ислямското право)? И каква е ролята му в Германия? Тези въпроси се обсъждаха и много преди германският вътрешен министър Томас де Мезиер да обяви, че "Германия не носи бурка".

Още по темата

Още през 2006 г. тогавашният баварски министър-председател Едмунд Щойбер заяви пред привържениците на ХСС: "В Германия спазваме конституцията, а не шериата". Четири години по-късно тогавашният президент Кристиан Вулф обяви, че "ислямът е част от Германия". Оттогава насам темата е остро актуална, особено поради увеличилия се брой мюсюлмански пришълци и поради амбициите на десните популисти в годината на важни за страната избори, пише "Дойче веле".

Конференцията на франкфуртския изследователски Център „Глобален ислям” (FFGI) пространно осветли сферите, в които има конфликт между шериата и конституцията. Впрочем понятието "шериат" се тълкува по много различни начини. Юристът и ислямовед Матиас Рое подчертава, че с шериата могат както да се потъпкват, така и да се обосновават човешки права.

Рое вижда известни области, в които германското право допуска някои от ислямските принципи - например в семейното право. В същото време, тези сфери са твърде ограничени. В Германия например чисто религиозните бракове, както и частните разводи са невалидни. Когато ислямисти от салафистките среди игнорират германското право, защото следвали божествения правов ред, това е "фронтална атака срещу правовата държава, на която трябва съвършено категорично да се противопоставим", изтъква експертът.

Репресивни тенденции и в Европа

Колкото и различно да се тълкува шериата, различията се заличават, когато той се практикува в ежедневието като система от норми. До този извод стига Сюзане Шрьотер, която е директорка на Центъра "Глобален ислям". Тя е изследвала ислямски среди - включително в Германия. По отношение на мястото на жената и мъжа в тези среди Шрьотер констатира следното: "Независимо кое тълкуване на шериата възприемат, в ислямските среди неизменно важат следните две правила: мъжът и жената не са равнопоставени, а мъжът - е ясно привилегирован".

Тревожна тенденция, според експертката, е това, че в преди либерални и отчасти секуларни ислямски общества като Индонезия все повече се налагат архаични тълкувания на Корана и шериата. В Европа обаче също се наблюдават тенденции за налагане на репресивен ислямски светоглед, посочва експертката.

Репресивният ислям се налага в социалните среди най-вече там, където има концентрация на мюсюлманско население – в мюсюлманските квартали на Великобритания, но и във френските крайградски гета. "Кафенетата и ресторантите в определени квартали например изобщо вече не се посещават от жени. По време на Рамазана всичко е затворено. По улиците в тези квартали няма да видите незабрадени жени", посочва Шрьотер.

Германия е твърде далеч от подобна ситуация, но и там натискът над мюсюлманските девойки да носят забрадки и да се подчиняват на мъжа се засилва. Срещу тях се упражнява принуда, снимат ги, ако ходят без забрадка, слагат снимките им в интернет.

"Дъщеря ти е морално пропаднала"

И после пишат на родителите: "Дъщеря ти е морално пропаднала", изтъква експертката. Тя пледира за единен подход към претенциите на онези мюсюлмански родители на ученици, които изискват за тях специални отстъпки в училище – например да бъдат освобождавани от часовете по плуване или да не им се сервират ястия със свинско месо в училищния стол. Когато нещо не отговаря на техните искания, родителите мюсюлмани нерядко упражняват масивен натиск срещу учителите и училищното ръководство, казва Шрьотер.

Възможно е тези конфликти да се усилят. Арабските страни от Персийския залив поощряват с петролните си милиарди разпространението на един крайно консервативен ислям в света и по тази причина на много места в ислямския свят се налага мнението, че официалното право трябва да се съобразява с шериата. Това се отнася и до страни, от които в Германия са дошли много мигранти.

Американският изследователки център Пю публикува през 2013 година данни от 39 страни. Според тези данни 99% от афганистанците, 91% от иракчаните и 83% от мароканците подкрепят шериата. Повечето от анкетираните обаче се застъпват за въвеждане на шериата главно в семейното и гражданското, а не в наказателното право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
7
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Тоя ислям май е по-зле и от севернокорейския комунизъм. Явно в началото е бил прогресивен, ама сега се изражда много. Гледай само отношението на човек към човека какво е. Тия са *** от класа. Работят в Европа, използват благинките и налагат средновековния си начин на живот. Аланкоолу, след години ако се наложите, което явно е целта ви, тия благинки няма да ги имате. Тия са като змията която се самоизяжда
85
1
 
0
 
! Отговори
benecol преди 6 години
po-eftino izliza edna burka ot nepresranno kupuvane i mazane na eucerin, nivea, ciel, garnier, l'oreal, ray ban i drugi slancepredpazni merki, kaski, kremove, kapeli...:)
84
0
 
2
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Студио X в близко далечно бъдеще.....Масова миграция към Саудитска Арабия...Рияд разрешава всинско месо в магазини и ресторанти....Гей паради...как ви се струва....
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 90 Анонимен Зад арабските шейхове обаче стоят умни по богати просветени израелци които поръчват политици .Тука не говорим за конспиративни теории ,а факти . Парите се въртят от продажба на оръжия при конфликти ,релиогиозните са най продуктивни! Докато я има незаконната държава Израел ще има войни ,разруха и конфликти по света !
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арабските шейхове поумняха и вместо да си купуват имения на запад вече си купуват и политици.
81
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето един виц,който щеше да смешен ако не беше самата истина. Разхожда се един турист из центъра на Кьолн(Берлин,Малмьо...или др.) и среща само турци и араби,кадъни бутат детски колички.Накрая не издържал и попитал един от тях -"Абе къде изчезнаха германците?" Оня му отговорил- "Ааа..,германците са на работа.Все някой трябва да работи,за да можем ние през деня да почиваме, а вечер да правим деца."
80
0
 
19
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Как не носите бурки ве? Трябва да сте толерантни към тези "мили" хорица. Веднага да приемете закон за забрана на свинско на обяд и всички басейни да се зарият! Да живеят капитализма, гейовете и евреите.... МАМА ВИ!
79
3
 
5
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
"Ало европееца като толкова мноо разбираш айде *** си купи айфон произведен в САЩ"Да бе, вярно. Епъл май беше руска компания със седалище в град Бугулма.
78
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно и от официални ЕU-лица трябва да се каже на мюсюлманите,че никой не ги е канил в Европа и нямат право да искат въвеждане на своите порядки в чужда къща. Правилата в къщата,която толкова харесват се определят от тези които са построили къщата, а не от гостите.На когото не му харесва-да се връща в Кандахар,Исламабад,Диарбекир или другаде където да живеете аллахуудобно.Не може да харесвате само европейските социални придобивки без да приемате манталитета,който ги е направил достижими и за вас.
77
0
 
10
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към Германец: ще ти разкажа случай,който бях забравил,но около този разговор си спомних. Преди години като войник работех в завод,където имаше мн.турци. Храним се в стола на завода. Един обед - само агнешко, аз не мога да го помириша! Развиках се - заради тези турци .... От другия ден вече не предлагаха онова меню. Турците? Внимаеай- от този ден навсякъде показваха уважение към мен! Достоините всеки ги уважава. Разбираш за какво говоря.
76
0
 
23
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Казваш че си християни и се знае каква религия изповядваш.Мюсюлманството не е така явно там нещо не е както трябва.Всеки си го тълкува както му е угодно.Ако големците на Европа не поставят този така важен за християнството проблем след определен период от време ние ще бъдем гости в собствените си държави и континент.Добре си дошъл но ще спазваш нашите обичаи и порядки ако не....там от където си дошъл.Хубаво е да си толерантен но до време....
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 82 европа Ало европееца като толкова мноо разбираш айде *** си купи айфон произведен в САЩ .
74
20
 
2
 
! Отговори
европа преди 6 години
Без да продава петрол и газ на Европа,руснака няма да има какво да яде,Русия не продава нищо,абсолютно нищо.Затова Русия е готова да започне ядрена война,затова подържа исляма и терористичните групировки.
73
17
 
3
 
! Отговори
европа преди 6 години
Единствения който има нужда от война и конфликти това е Русия.На Запада не му трябва Русия.Запада произвежда абсолютно всичко,единственото от което има нужда е петрол и газ,който може да бъде набавен от Ирак,Либия,Катар,СА,Нигерия,Норвегия и къде ли още не.Затова в Близкя Изток има войни,подклаждани от Русия за да не стигнат тръбите до Европа.Русия е една изостанала държава която не може да даде нищо на света,камо ли на Запада.
72
0
 
10
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа явно се цели да се почне пак едно яко колене и така! *** да видим какво ще стане де! Понеже тия арабски милиардери ще се сблъскат с доста силен отпор! Вярно няма да е от европа или дори няма да е от САЩ, но определено ще е от държави като Китай и индия! Там евроценностите се сблъскват с директното обезглавяване, при това на публично място, на този който се е опитал да наложи какъвто и да е друг принцип различен от този на държавата и партията!
71
0
 
17
 
! Отговори
за съжаление преди 6 години
До 21 (79)Taка е, защото за голямо съжаление дойчетата работят, за да изкарат помощите за тези ***, които сомо цоцат и се мотаят по улиците. .
70
1
 
14
 
! Отговори
21 преди 6 години
До Българка в КьолнНяма да споменавам, че същата ситуация е и в Хановер...
69
1
 
29
 
! Отговори
Българка в Кьолн преди 6 години
Дали носи Германия бурка? Германия може би не, но нейните жители- да. Ето, разхождам се днес по обяд в центъра на Кьолн и срещам повече араби, отколкото германци и европейци по улиците. Всъщност по време на екскурзията си в Мароко срещнах повече европейци, отколкото в центъра на Кьолн. Сами си правете изводите...
68
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските талибани са враг на християнския свят!
67
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей много ви е шубе от Русия, каквато и статия да се публикува все за руснаците бълнувате. На руснаците им пука за вас колкото за няколко досадни мухи.