Без свинско за хлапетата в две детски градини в Лайпциг: Културен диктат!?

Наложи се полиция да патрулира пред двете забавачници
Обновена: 26 юли 2019 09:03 | 25 юли 2019 21:30,
169
Без свинско за хлапетата в две детски градини в Лайпциг: Културен диктат!?
Снимка: архив, Reuters

Новината, че две детски градини в Лайпциг са решили да изключат свинското месо и продуктите, съдържащи желатин (напр. желирани мечета) от ежедневното меню на децата, предизвика многобройни критики в мрежата. За готвената промяна съобщи най-напред вестник "Билд", който написа, че това се правело заради две мюсюлмански деца.

"От уважение към променящия се свят, от 15 юли ще се сервират само ястия и закуски, които не съдържат свинско месо", се казва в цитирано от "Билд" писмо до родителите.

Още по темата
Заради разгорещените реакции обаче полицията в Лайпциг изпрати патрулни коли, които да охраняват двете градини - за да ги предпази от "възможни опасности", съобщава агенция ДПА. Вълната от възмущение принуди ръководството на двете градини да замразят плановете си, пише DW.

"Изумени сме от тази реакция", казва директорът Волфганг Шефер пред ДПА.

"Културен диктат"

Новината на вестник "Билд" се разпространи като горски пожар в социалните мрежи, а хаштагът #Schweinefleisch (свинско месо) е най-споделяният в Туитър през последните дни. Местната организация на Християндемократическия съюз (ХДС) в Саксония обяви, че това е равносилно на "забрана на свинското месо", което е неприемливо.

Беатрикс фон Щорх, депутатка от крайнодясната "Алтернатива за Германия", смята тази идея за "културен диктат", опирайки се твърдението, че детските градини са взели това решение от уважение към мюсюлманските деца.

"Все едно заради германските деца в Рияд, които не искат да се отказват от наденичките къривурст, тамошното общество да промени хранителните си навици", е цитирана да казва Фон Щорх.

Според социалдемократката Сосан Шебли, която е от палестински произход, мярката може и да е с добри намерения, но тя не допринася с нищо за приобщаването на мюсюлманите. "Ако детските градини, училищата и други подобни заведения решат съвсем да изключат месото от менюто си и да предлагат само вегетарианска храна, аз не бих имала нищо против. Но не приемам това да се представя за нещо, което се прави от уважение към мюсюлманите", написа тя в Туитър.

Родители: този дебат е абсурден

Шницелите, колбасите, желираните бонбони - много класически германски ястия съдържат свински съставки. В много детски градини и училища за децата, които поради религиозни причини, алергии или на диетично хранене не могат да консумират определен вид месо, често се предлага алтернативно меню.

Някои от родителите на децата в двете детски градини одобряват решението на ръководството за изваждане на свинското от менюто. По този повод една майка казва пред ДПА, че дебатът е абсурден и че нейната 4-годишна дъщеря изобщо не разбира дали в храната, която получава, има свинско или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
33
 
! Отговори
Щернхен преди 4 години
То бива глупости да правят германците ,то бива да са толерантни, но чак пък толкова да са ***......
23
4
 
1
 
! Отговори
африкански чум преди 4 години
тва е сигурно заради чумата
22
2
 
26
 
! Отговори
Циник 2 преди 4 години
Та да си довърша мисълтта... Ако все още за нещо завиждам на българите е, че поне помежду си - все още могат да кажат на черното - черно... И на бялото - бяло.И още нещо - вчера на спирка на метрото видях голям билборд - рекламен на полицията.Снимана е арабка за която във Фокус имаше статия със заглавие - Schwarz, Lesbin, Polizistin..В превод - Черна, Лесбийка, Полицайка... Статията бешев дyxa, че тази е едва ли не "новата Жана Д'арк!
21
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес спират свинското, утре ще накарат момиченцата да се забулят.Когато ти си на чуждо място си длъжен да се съобразиш с домакина си, а не той да се променя заради теб!
20
0
 
36
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Принципа на демокрацията - болшинството решава...Не мога да ви постна снимка от демонстрация (май в Берлин)... брадати "уплашени от войната бежанци", носят плакат - No Democracy! We want just Islam!От 2015 насам основното конституционно право на немските граждани - свобода на словото и убежденията - е не само отменено.. Но и позволилите си да го упражнят - биват преследвани от полиция.. прокуратура, и медии... Ако за нещо все още завиждам на българите - то това е, че могат да кажат сравнителн
19
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и ние след руската диверсия с африканската чума, щем не щем ще откажем свинското.
18
0
 
55
 
! Отговори
Боже Помогни преди 4 години
Ако Бялото население на Европа не вземе мерси сега, веднага, после ще е късно - Българите дори през 500 Ислямско Робство, никой не им отне правото да отглеждат и консумират свинско. Това само показва, че Европейският Съюз е повече от Поробител. Като добавим, че Баронеса Урсула, не е избрана от народа, а е назначена имаме и Тоталитарна Диктатура - даже и в Северна Корея, правят избори от кумова срама, но не и в ЕС!
17
0
 
45
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Това се очакваше. Сега ще последва забрана за бира / щото е алкохол /, после за Коледа, след това член 1 от Конституцията - република Германия се управлява според законите на шериата.
16
0
 
11
 
! Отговори
Либерастки манекен преди 4 години
Правилно ,възмущавам се как не се угажда на малцинствата и на ислямистите ! Трябва да се дупим и да им угаждаме !
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се тревожете за тях! Тук до 2-3 месеца навсякъде ще е забранено, защото просто ще е по-скъпо от водка и никой няма да го купува.
14
1
 
28
 
! Отговори
атеист преди 4 години
До Анонимен11Прасето е царя на животните бе.
13
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем скоро имена като Ханс, Гюнтер, Мюлер... ще станат нетипични за Германия на фона на Юсуф, Дюрмюш и т.н.
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен2В нашето фантастико 60% от готвените манджи са свински.И гледам по опашките на обяд никой не му се мръщи - даже и арабоговорящи.
11
2
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Е, АсАн не яде свинско.... Затова...
10
3
 
19
 
! Отговори
Християнин преди 4 години
Е може ли без свинско, без мръвка, това живот ли е без паржолката и винцето, какъв живот е това. Свинското и cвинята са в основата на християнството, Европа е християнски континент.
9
1
 
11
 
! Отговори
Либерастки манекен преди 4 години
Ама как така ,децата трябва да се обучават ,е няма пол .
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от културен диктат към реален джихад,дадеш ли им пръстче щи гризнат ръката,далеч от религиозни норми в цивилизованото общество,в къщи може,навън не
7
41
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без оглед на религия, традиции и обичаи, да си зададем въпроса: може ли един нормален човек да яде прасета?
6
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швабиге докараха 3 национални катастрофи на Енропа ще докарат и още национални катастрофи. Шваба и на снимка да го видиш му цапни един шамар.
5
1
 
77
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Въпросът е принципен...не е важно дали детето знае какво яде...а да не се кланят на друговерците....Дали Саудитска Арабия ще вземе такова решение заради 2 християнски деца...То бива толерантност ама това си е чиста евро.ейщина...