Хенри Кисинджър на 100: Човекът, оставил отпечатък във външната политика на САЩ

Визионер за едни, "военнопрестъпник" за други, гласът му звучи силно и днес
27 май 2023 22:00, Красимир Ангелов
86
Хенри Кисинджър на 100: Човекът, оставил отпечатък във външната политика на САЩ
Снимка: БГНЕС

Навършвайки днес 100 години, бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър продължава да очарова и разделя. Визионер за едни, "военнопрестъпник" за други, "мъдрецът" с прегърбен силует, но все така разпознаваем с характерните си очила, не престава да е активен, отбелязва в свой материал Франс прес.

Във вторник бившият шеф на американската дипломация участва в честването на стогодишния му юбилей в елитния Икономически клуб в Ню Йорк и духна всичките свещички на шоколадова торта.

Още по темата
С течение на годините публичните му изяви станаха рядкост и най-често се осъществяват по видеоконферентна връзка, както беше през януари в Давос. Той е човекът, оставил своя отпечатък във външната политика на САЩ през втората половина на 20-и век, а дълголетието му е нещо изключително.

От офисите си в Ню Йорк и консултантската си фирма „Кисинджър асосиейтс“ (Kissinger Associates) той запазва относителна аура сред елита във Вашингтон и в чужбина, включително у американските демократи като бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която беше казала, че „разчита на съветите на своя приятел".  

Незаобиколим играч в световната дипломация по време на Студената война, този лауреат на Нобелова награда за мир инициира сближаването с Москва и Пекин през 70-те години на миналия век с прагматична визия за света, нещо като "Реалполитик" (Realpolitik/ Реалистична, практична, действителна политика“) в американски стил.

Като израз на това, че визията му за света почти не се е променила, той каза във вторник пред гостите си, че Съединените щати трябва да защитават своите "жизненоважни интереси".

„Винаги трябва да сме по-силни, за да устояваме на всякакъв натиск“, каза ветеранът в дипломацията. Дори когато става дума  за войната в Украйна, по отношение на която той се застъпва за прекратяване на огъня. „Стигнахме до момент, в който изпълнихме нашата стратегическа цел. Военният опит на Русия да погълне Украйна се провали“, заяви Кисинджър.

Но образът на мъжа с дрезгав глас и силен акцент, заради немския му произход, остава опетнен и свързан с мрачни страници от историята на САЩ, като подкрепата за преврата в Чили през 1973 г., нахлуването в Източен Тимор през 1975 г. и, разбира се, Виетнам.

„За мен няма съмнение, че политиката му е причинила смъртта на стотици хиляди хора и е унищожила демокрацията в много страни“, отбелязва Рийд Калман Броуди, адвокат, специализиран по защитата на правата на човека. „Изумен съм, че му се размина“, добавя юристът.

Всъщност Кисинджър никога не се е притеснявал от правосъдието, след като жалба срещу него е отхвърлена през 2004 г. В публикувано в сряда разследване сайтът за журналистически разследвания, „Интърсепт“ (The Intercept), твърди въз основа на архивни документи на Пентагона и свидетелства на оцелели, че американската кампания за бомбардировки в Камбоджа между 1969 и 1973 г., на която Хенри Кисинджър е архитект, е била силно подценена и всъщност е причинила смъртта на много повече цивилни, отколкото се признаваше досега.

Историкът от бангладешкия университет в Дака Мунтасир Мамун посочва, че Кисинджър „активно е подкрепял геноцида в Бангладеш“ през 1971 г.

„Не виждам никакво основание да възхвалявам Кисинджър“, каза той и добави, че мнението му се споделя от много държави, включително от Виетнам.

"Иронията е, че помним, че той сключи мир, но забравяме всичко, което той извърши, за да удължи войната не само във Виетнам, но и в Камбоджа и Лаос", добавя историчката Каролин Айзънбърг от университета Хофстра в САЩ.

Хайнц Алфред Кисингер е немски евреин, роден на 27 май 1923 г. във Фюрт, Бавария. На 15-годишна възраст намира убежище в САЩ със семейството си, а на 20-годишна възраст става натурализиран американец.

Син на учител, Кисинджър се присъединява към военното контраразузнаване и американската армия, преди да стане студент в Харвард, където завършва блестящо, а по-късно е и преподавател.

Кисинджър се утвърди като лице на световната дипломация, когато републиканецът Ричард Никсън го привлича в Белия дом през 1969 г. като съветник по националната сигурност, а след това и като държавен секретар. Кисинджър заема и двете позиции от 1973 до 1975 г. и продължава да ръководи дипломацията при президента Джералд Форд до 1977 г.

Тогава той стартира разведряването със Съветския съюз и размразяването на отношенията с Китай при управлението на Мао, по време на тайни пътувания за организиране на историческото посещение на Никсън в Пекин през 1972 г.

Кисинджър също така води, винаги в най-голяма тайна и успоредно с бомбардировките на Ханой, преговори с виетнамския политик Ле Дък Тхо за прекратяване на войната във Виетнам.

Подписването на прекратяване на огъня му спечели през 1973 г. Нобеловата награда за мир заедно със Северен Виетнам, но наградата е смятана за една от най-противоречивите в историята.

(БТА, Петя Гергова)


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
черния император преди 3 месеца
Darth Sidious черния император от междузвездни войни ряпа да яде пред физиономията на тоя
61
5
 
0
 
! Отговори
Таня преди 3 месеца
Велик дипломат. На практика той успя да направи Китай черноработник на САЩ с ресурси от Русия.
60
2
 
10
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 3 месеца
Рептил,Динозавър и на 100% син на Сатаната или самият той!?
59
2
 
9
 
! Отговори
Ха преди 3 месеца
на Военнопрестъпник не можеш да кажеш визионер !
58
2
 
13
 
! Отговори
Рамщайн преди 3 месеца
Някой запитва ли се как тия миризливи и сипаничеви рептили като тоя *** тука доживяват до 100 и повече. Случайно...ли ...да бе...трябва да си пълен *** да вярваш че няма конспирация.
57
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жив и здрав да е. Чакам с нетърпение следващата му книга.
56
3
 
26
 
! Отговори
П преди 3 месеца
Един човек, мразещ хората, добутал до 100.Явно и в ада не го щат.
55
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отпечатъкът е кървав.Те са най-трайни, не се почистват лесно.
54
3
 
18
 
! Отговори
ъеръ преди 3 месеца
До 50Тябва да си много тъ....п за да искаш тоя ми..ндил за приятел....и тъй като твоята държава е била комунистическа този м...нидил е нямал нищо против да я изравни със земята.....но са го отнесли Виетнам и Камбоджа...
53
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Луцифер го чака в ада
52
3
 
34
 
! Отговори
Като по книга преди 3 месеца
Ама на Оруел. Да получиш Нобелова награда за Мир, за война, в която ти имаш главна роля за започването й ( и не само тя, а до ден днешен с всичките си приятели, на които дава съвети) е като по учебник за това как е устроен света, в който живеем
51
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя военнопрестъник е срам за човечеството.
50
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Брейй, много дълголетни идват тези от дълбоката държава. И този, и Сорос, и онзи Рокфелер със седемте сърдечни трансплантации. Определено на планетата ще и стане много по-добре, когато тези сатаниисти я напуснат. На никой няма да липсват, но за съжаление, желаещи да ги заместят няма да липсват.
49
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кисинджър беше най-заклетият враг на комунизма. Би трябвало сега да ни е приятел. Или бъркам? :)
48
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рептил.
47
5
 
40
 
! Отговори
Питам Ви преди 3 месеца
Ще излезе евреина Соломон Паси в пряко предаване, в ефира на Българската Национална Телевизия и най- арогантно ще заяви: - Време е да скопим Българския лъв! - и абсолютно нито един политик дума няма да обели с/у това негово изказване!?!?!?! - В коя държава нещо подобно може да се случи без да има никаква реакция или последствия?!? - Вече няма Българска държава - тук е юдейска васална територия!
46
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рогатия го чака с нетърпение. Казана се подгрява. Възмездието идва.
45
3
 
27
 
! Отговори
Политкоректен преди 3 месеца
Нека да видим каква беше "гениалната" стогодишна стратегия на Кисинджър? Унищожихте цивилизована Европа, защото много ви пречеше? И направихте една средновековна държава като Китай велика сила и технологичен гигант? Абе много си умен, велики дипломате!
44
1
 
30
 
! Отговори
Агент Купър преди 3 месеца
- Ако назовете нещата с истинските им имена и кажете чистата истина незабавно ще Ви обвинят и осъдят за антисемитизъм!
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Деденце, да си жив и здрав , ама твоето време отдавна премина, гледай си старините и това е.....