Ходорковски: Няма спасение, ако Путин иска да умра

"Скрипал" – послание, че не можеш да избягаш от спецслужбите
21 мар 2018 14:45, Елка Василева
208
Ходорковски: Няма спасение, ако Путин иска да умра
Михаил Ходорковски. Снимка: архив, Reuters

Живеещият в Лондон руски олигарх Михаил Ходорковски каза, че е решил да не наема лична охрана въпреки нарастващата тревога сред руснаците в чужбина след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщава британският в. "Гардиън".

Ходорковски смята, че ако руският президент Владимир Путин иска той да умре, "никакви мерки за сигурност не могат да предотвратят това".

Според живеещия в изгнание олигарх отравянето на Скрипал е ясен пример за наказание от страна на службите за сигурност срещу един дезертьор. По думите му то не представлява особена заплаха за политическите и икономическите изгнаници във Великобритания. Ходорковски е убеден, че смъртта на бившия висш служител на руската авиокомпания "Аерофлот" Николай Глушков не е свързана с отравянето на Скрипал.

Още по темата

"През съветската епоха нямаше много дезертьори от службите за сигурност, после броят им започна да се увеличава, а сега те започват да убиват тези дезертьори. Това се смята за много ясно послание: че не можеш да избягаш от специалните служби", каза олигархът на брифинг в централата на основаната от него организация "Отворена Русия" в Лондон.

"Аз съм добре известен противник на Путин и той изпитва силна ненавист към мен, но с мен случаят е различен", заяви той.

Ходорковски е бил информиран "полуофициално", че е бил включен в предишен списък с набелязани мишени, в който е фигурирал и убитият през 2015 г. опозиционен лидер Борис Немцов.

"Бях много по-разтревожен, когато беше убит Немцов, но имаше голям скандал за това и списъкът е анулиран", каза той.

Олигархът изрази безпокойство, че британските политици не разглеждат отравянето на Скрипал като престъпно деяние на близкото обкръжение на Путин, а го смятат за действие, одобрено от руското правителство.

"Руското правителство не е замесено в това. Правителството се състои от служители, които вършат обичайната служебна дейност, и единственото нещо, в което можете да ги обвините, е, че от време на време вземат подкупи", каза Ходорковски.

"Има обаче ясно разграничение между правителството и обкръжението на Путин. Всичко това е дело на обкръжението на Путин", заяви той.

Според него британското правителство би трябвало да признае, че си има работа с "организирана престъпна група", и е необходимо най-напред да открие кои са нейните участници и да предприеме действия срещу тях.

Попитан дали отравянето на Скрипал във Великобритания е било нарочно замислено да бъде извършено преди президентските избори в Русия, за да се окаже влияние върху общественото мнение, Ходорковски отговори: "Не преувеличавайте значението на това за руските избиратели. Никой в Русия няма представа кой е Скрипал освен тесен кръг хора от специалните служби. За всички други ситуацията изглежда по следния начин: Великобритания заплашва Русия. Това е."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ след съда, присъдите и осъдените, банките и милиардите се върнаха пир народа на Русия, да, товарищ?Или просто отидоха при хора, които не подлежат на присъди и съд и които ако искат, още 50 мандата ще си осигурят с "избори"?
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не болтай Миша. У Сибире нет все лагеров спортивнье.
40
15
 
3
 
! Отговори
За 39 преди 6 години
Хайде да отговориш откъде Путин има милиарди, Ъ?И Що ги държи в долари, а не в рубли или юани...
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато комунистите се избиват един друг, нещата изглеждат по-добре
38
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия по времето на Елцин започна приватизацията. Както у нас се нароиха банки, големи държавни компании минаха в частни ръце.Но за разлика от България, където новите собственици останаха ненаказани и продължават да си живеят със заграбените милиони, в Русия имаше съд, съдени и осъдени.Този на снимката е един оттях.Много да не лае, защото си живее в Англия, вместо да реже трупи в тайгата.
37
2
 
21
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 6 години
абе Ходорковски, ти откъде бе байно имаш милиони и как стана олигарх..........айде отговори на тоз въпрос първо а после другото.
36
2
 
30
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Ехххх Миша, Миша...Щеше да изгниеш в затвора ако Вова не се беше смилил, па да махне с ръка, да те извади. И ти вместо да си благоадрен, вместо Миша да потъне в миша дупка и да си изживее остатъка от дните, които господ е отредил с остатъка от това, което си успял д а откраднеш... Ти Миша хапеш ръката, която те гали. И какво да те прави Вова сега?
35
2
 
19
 
! Отговори
красуха преди 6 години
Москва евреям не верит! Понимаеш?!
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този *** ненаял се го изхвърлиха на помойката.. сега ***!! Няма нужда да те довършва Путин, "твоите покровители" ще те приключат много скоро задето им пропиля милиардите! Ционистката мафия не прощава - питай Немцов, питай Политовская, питай Литвиененко.. и т.н.Точно поради тази причина много двойни агенти се върнаха да бъдат съдени в Русия, да си излежат и да живеят в страната си от колкото да приключат, като Литвинено или Скрипал!!
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои хора се натискат за неща от преди 30 години! Светът стана нано и вече известни до болка неща се слагат на походящите носители и "Прошай Григорий". Ако толкова сте любители на 80-те, то ще ти сложат нещо със стъклена вата и диметилсулфоокис за носител на дръжката на вратата или ще инвестират във време с канцерогени и мутагени. Важното е да имаш чувство за хумор и да не чакаш Америций 241(две за едно) да те споходи.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Мммддааа........явно само ти засега не си чул за предсказанията на Баба Ванга!!! Вече няколко дни, всички ингилизки таблоиди САМО С ТОВА СЕ ЗАНИМАВАТ!!! Започват вече да им свършват памперсите! Предлагам нашите фармацевтични олигарсчета като огнян някой си да ги снабдят....нали сме сегашни "побратими"! Но да не забравят да си оставят и за тях!
31
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19"Путин е изготвил и утвърдил списък с български русофили подлежащи на утилизация с ядрени и химически средства, заради несправяне с поставената задача България да напусне НАТО и ЕС"...................хи-хи-хи..............руснаците в такива случаи казват "...еще не вечер"!!!!! Ние и във Варшавски договор бяхме..................хи-хи-хи....
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VSICKI RUSKI OLIGARSI VINAGI KAZVAT,CE S CESTEN TRUD SA NATRUPALI MILIARDITE.BOG DA GI IZBIE VSICKITE,NO KATO KUCETA.
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БГ бизнесмените от поколението на Ходорковски са същите крадци, естествено много по-дребен калибър.След още няколко години, ако кадрите на КГБ останат на власт в РФ, Русия ще си върне контрола над бившите републики и СИВ с някои изключения.Третата светона война се води в момента в Сирия и изходът от тази газова война ще определи бъдещето на Русия.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До лудост 26"Странно е че западната преса дава думата на престъпници осъдени за грабежи и убийства"...............ти пък, ти пък...............ами че те КАКВИ СА????? Ха-ха-ха....приказката за краставите магарета да си чувал?????
27
25
 
5
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР РУС преди 6 години
Ние Руските *** тввърдо стоим зад Путин !
26
2
 
37
 
! Отговори
горкия преди 6 години
Това се казва помилвай куче да те лае.....
25
2
 
43
 
! Отговори
лудост преди 6 години
Странно е че западната преса дава думата на престъпници осъдени за грабежи и убийства.
24
1
 
28
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 6 години
НАШЕ МОМЧЕ-ДЖЕНДЪРЧЕ,КАКВО ДА ГО ПРАВИШ..МАЛКО Е ПАЛАВО,НО ЩЕ СЕ ОПРАВИ....
23
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо никой не попита Ходорковски ,Амбрамович,Невзлин и др.,как по времето на Елцин от обикновен руски младеж се става за отрицателно време милиардер?И защо впоследствие повечето намират добър прием във Великобритания?