Финландски концлагери и изтребването на славянското население в СССР

Публикуваха документи от окупацията на Петрозаводск
24 окт 2019 14:57,
153

Снимка: Управлением ФСБ по республике Карелия/ РИА Новости

Всички знаем какво се е случвало в нацистките концлагери, намиращи се на терирорията на окупираните от войската им територии в различни европейски държави. Но чували ли сте за финландските концлагери, борещи се с прочистването на славянското население от окупирания район на Карело-Финската ССР?
Още по темата

Руското издание РИА Новости реши да публикува документи, в които се описват действията в тези концлагери.

Точно на днешната дата - 24 октомври, но през 1941 година, е окупиран съветския град Петрозаводск. Новото управление на града е поето от финландските власти, които решили да създадат шест концлагера. В тях са били вкарвани единствено и само жители от славянския етнос – руснаци, украинци и беларуси.

"Безсмъртният полк" почете падналите в борбата с хитлерофашизма

През целия окупационен период - от 1941 до 1944 година, на територията на тогавашна  Карело-Финска ССР са били образувани 14 концлагера за „не финно-угорско население“. В началото на 1942 година в тях са били заключени 24 хиляди души или около 30 % от населението в окупираната зона.

По мнение на историци за всичките години на съществуването си през концлагерите са преминали 50 хиляди души. Около една трета от тях са умрели от глад. Това е било основното средство за унищожаване на населението – без оръжие, хората са били оставяни да умрат от глад и липса на медицинска помощ.

Клавдия Нюпиева разказва пред руското издание какво точно се е случвало в лагерите на смъртта. Клавдия е попаднала в концлагера заедно с майка си и петте си сестри. Тя много добре си спомня, че там са влизали хора по национален признак – славяни, и тези, които не са били съгласни с властта в окупираните територии.

„В началото ние живеехме в килер без прозорци. После ни дадоха стая без отопление и легла. Спяхме на пода. Аз и една от сестрите ми имахме само един чифт обувки, затова не можехме да излизаме често навън през зимата“, споделя  Нюпиева.

Охраната на концлагера е била изцяло от финландци, които били върнати от фронтовата линия на нещо като „почивка“.

„През 1943 година, когато бях на осем години, стреляха по мен. Бяхме гладни и решихме да прекосим бодливата тел, за да стигнем до едно грахово поле, нищо не намерихме и се върнахме обратно, когато един от пазачите ни забеляза. Започна да стреля веднага по нас, рани ме в бедрото. Никой не дойде да ни лекува, по някакво чудо раната ми не беше фатална и аз оцелях“, спомня си Клавдия Нюпиева.

Администрацията на концлагерите се оглавявала от началник и заместник – и двамата финландски военни. Имало е и коменданти, които говорели руски и фински език. За порядъка в лагерите се е следяло много стриктно, като ежедневно се е докладвало какво се случва, за да бъдат наказвани подобаващо нарушителите на вътрения режим.

Затворниците работили в местните заводи, възстановявали електростанциите, обслужвали военната полиция и военнослужещите. Старите селски дървени къщи били унищожавани и горени, а хубавите директно извозвани към Финландия.

Телесните наказания за непослушание били ежедневие. Всичко това породило и опити за бягство от концлагерите.

„За всеки един избягал от бараките се наказваха всички, които живеят там. Имаше изнасилвания от страна на финландците върху нашите момичета, 15-годишни майки не бяха необичайна гледка“, разказва още Клавдия.

Учените до този момент спорят колко точно са жертвите на финландските концлагери.

„Аз знам за повече от седем хиляди загробени души. Труповете в концлагера се извозваха два пъти в седмицата. Гробищните могили бяха с размер два на три метра, копаеха ги 12-годишни деца, които също като мен бяха вкарани в лагера“, завършва разказа си  Нюпиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
31
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилски измишльотини. Та нали самите руснаци са окупаторите на Карелия. Какво да ги правят местните? Да им се радват като нашите русофили-мадъфакъри ли?
22
17
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Демократите от запада, които ни ги давате за пример и им целувате з......е постоянно ;) !!!
21
19
 
9
 
! Отговори
Ник преди 4 години
Цела европа не мое спре панцер 4 най-слабият танк във войната плюс остарели и бавни Щуки мечтата на зенитчика и няколко разпасани немски кашика с пушки Маузер е ми сори ама кат сте некадърни.
20
17
 
19
 
! Отговори
fake news преди 4 години
Пacквили не чета.
19
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста повече руснаци милиони, а не хиляди са измрели в концлагерите в Сибир, управлявани пак от руснаци...
18
31
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На руски разкази и сказки не вярвам.
17
20
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези снимки ги занесете в парламената ГЕРБ,те се прегръщат с САЩ и НАТО.Ако стане война не знам кой ще защитава БГ,или ще изпратят войска от Брюксел порачка.ХАХАХА.Колко натиснаха турция за кипър или Гърция.Никой не го интересува за корумпирана Бг.
16
36
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кремълската пропаганда има шанс само между русофилите.За тях тя е "слънце и въздух"...добре че Бойко ги храни, че ще умрат от глад, като концлагеристи от Гулаг !
15
39
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те първо руснаците са окупирали тая земя а финландците за малко са си я взели обратно.Рашките що не кажат след като тази земя става част от СССР по-късно как са гонели финското население,са го асимилирали насила забранявайки им да говорят собсвения си език и да изповядват собствената си религия( лютеранството) Карелия никога не е била руска а са я взели насила 2 пъти.
14
14
 
75
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
А, за 30млн. жертви в Бенгалия, жертви на английски голодомор!?А, 15млн. жертви в Конго на белгийския геноцид.А, американските индианци?Но понеже Хитлер загуби войната, той е мерна единица.
13
42
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на окупационни режим на съветската армия България цялата е превърната в концентрационен лагер, но понеже шансовете българите да умрат от глад са били разтрелвани от "народния съд" - над 35 хиляди.Токова за финландските концлагери и кремълската пропаганда !Апропо, умрелите от глад руснаци по това време (процентуално) са много повече от тези под финландско управление,...даже са имали късмет.
12
6
 
11
 
! Отговори
Тези преди 4 години
финландски концлагери са се борели с прочистването на славянското население!? Или може би чрез тях е ставало прочистването?
11
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак глупости за отвличане на вниманието от протестите!Жалка медия сте!
10
38
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази Карело-Финска ССР не е ли финладска земя окупирана от рашистите?.Айде да не ми се правят на жертви.
9
26
 
6
 
! Отговори
Ник преди 4 години
Ми да сте се съпротивлявали бе.Ако бяхте въоръжени щяхте да ги смелите още в началото.Т-34 и КВ-1 срещу смешните панцер 3-4 и тн.Ама вие сте смешници.
8
40
 
32
 
! Отговори
Факт е преди 4 години
В комунистическите концлагери са загинали много повече хора, отколкото във фашистките.
7
1
 
43
 
! Отговори
Брояч преди 4 години
За гръцките концлагери никой не пише. Нито за румънския геноцид.
6
40
 
21
 
! Отговори
Вин преди 4 години
"Тя много добре си спомня, че там са влизали хора по национален признак славяни," - Ей, самогонът от ранна възраст не прощава! Може да измислят и национален признак - марсианец! Някой определя ли се в графата националност, като славянин?
5
31
 
23
 
! Отговори
Ами РИА Новости преди 4 години
Те не са ли професионални лъжци с бюджет отреден лично от Путин?
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде по света е имало концлагери през различни периоди от време.