Путин: Русия признава изборите в Беларус за легитимни

Руският президент засега не планира посещение в Беларус
29 авг 2020 14:45, Елка Василева
87
Путин: Русия признава изборите в Беларус за легитимни
Снимка: архив, БГНЕС

Русия признава президентските избори, произведени в Беларус, за легитимни, а Александър Лукашенко - за победител, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

В интервю, излъчено днес по телевизия "Русия-1", Путин каза, че изборите в съседната страна са се състояли. "Ние признахме тяхната легитимност и, както знаете, аз поздравих Александър Григориевич Лукашенко с победата на тези избори", припомни той.

Руският президент предположи, че позицията на Запада за изборите в Беларус е била подготвена предварително. Той се аргументира с отказа на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да изпрати наблюдатели на изборите въпреки поканата, изпратена от беларуските власти.

Путин засега не планира посещение в Беларус, заяви днес пред ТАСС неговият прессекретар Дмитрий Песков.

Още по темата

Според официалните резултати президентът Александър Лукашенко е спечелил нов мандат на произведените на 9 август в Беларус избори с 80 процента от гласовете. Тези резултати обаче не бяха признати от опозицията, която започна протести, припомня БТА.

32 души са били задържани вчера в Беларус за участие в незаконни протести, съобщи днес беларуското министерство на вътрешните работи, цитирано от ТАСС.

Те ще бъдат изправени пред съд за административни нарушения.
Редица журналисти от чуждестранни медии са били лишени от акредитация в Беларус. Мярката е била предприета от министерството на външните работи въз основа на решение на Междуведомствената комисия за сигурността в информационната сфера, съобщи Беларуската асоциация на журналистите, цитирана от ТАСС.

Анулирана е акредитацията на журналисти, представляващи в Беларус германската телевизия А Ер Де, медийната група Дойче веле, британското обществено радио и телевизия Би Би Си, Радио Свобода, водещите информационни агенции Асошиейтед прес, Ройтерс и Франс прес, както и други медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Анонимен 7 Каква изненада, а?Мисля, че само другарката(или как се наричате днес в БГ) *** Василева е очарована от мъдрият ход на джуджето.Заслужават си го руснаците-дано путим да им е жив и здрав оше поне 50г.-да затрие окончателно тази *** от лицето на земята.
22
6
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
като гледам кадрите от протестите в беларус не видях голи и боси млади хубавихора облечени прилично говорят правилно в турция е пълно с туристи от тозираион може ли 80 процента да са манипулирани гласове и Цветанов не ги едокарвал до толкова борисов и Лукашенко нямат да подадат посмъртно оставки
21
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя русия може и да ги признава, ама някой пита ли я?Тоя още си мисли, че живее в СССР и има някакво влияние над световната политика.Изолиран е политически от всички, само некви арабели и пишман диктаторчета като него му обръщат внимание на празните приказки.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сипататяги са и двамата.
19
5
 
9
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Според мен и Лукашенко, както и Путин не разбират политиката на Запада, неуважението към тях персонално...Та кой на Земята уважава загубилите една война, пък била тя и студена?!...Сигурна съм, че и Путин и Лукашенко са препятствие за нормализиране на отношенията на Запада с техните страни. Те самите са изпълнени с предразсъдъци и страх и създават една масова психоза в страните си - вижте сега Лукашенко как се оправдава, че ако той си отишъл, опозицията заедно със Запада щели да разрушат страната
18
7
 
12
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Истината е, че щом толкова много избиратели не приемат тези резултати за реални, победата на Лукашенко не може да е безспорна и един почтен политик би се съгласил на повторно преброяване на бюлетините. За разлика от това, Лукашенко се нахвърли върху протестиращите, обвинявайки ги в незаконни действия. Лукашенко се изплаши! Дали съвестта му е чиста вече е под съмнение! Според мен, най-добрата постъпка сега на един достоен политик е да се оттегли от властта след като се извини на хората!
17
5
 
4
 
! Отговори
Вовата да се оглежда преди 3 години
Каквито и рейтинги да му рисува държавният ВЦИОМ, в руския нет има интересни случки. *** постна преди два часа в много популярен сайт хвалбите на Оливър Стоун за руснаците (беше талантлив човек, но много мрази страната си, а и рублите не миришат). И потребителите на сайта на тълпи стъпкаха пропагандата в дъното на Великия Минус. На нормалните руснаци им е писнало от бандитско-олигархичния режим до озверяване. Дето викат - днес протести в Хабаровск, утре не се знае още къде...
16
7
 
3
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Колкото до Путин, смятам, че той е прав административно, формално - както управляваха и явно и сега управлява Путин...Наистина, странен е отказът на ОССЕ да наблюдава изборите след като е имало официално запитване към тях - вероятно ако то беше дошло от опозицията, те биха се съгласили, но на Лукашенко са отказали...В този смисъл Путин е прав, че след като не са констатирани нередности официално, изборите няма причина да се смятат нелегитимни. Но! Това е само формално, повърхностно решение
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете ми нещо правилно досега, което европейците да са признали и кажете защо е правилно ? Европейците мразят Русия 2 пъти си чупиха главите там, сега търсят отмъщение ама бюрократично и икономическо ползвайки ЕС за параван със оръжие и стремглаво напред не им стиска да се изправят срещу мечката.
14
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус си е една изкуствена държава създадена от Русия за да поеме първия удар защото не искат да бъдат прегазени така лесно както когато германците ги атакуваха през 2 св.Така че не ни занимавайте със тези циркове Беларус е един руски буфер никаква демокрация не е имало там няма и да има
13
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин е добър човек.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са като вашите kак да не ги признаете.
11
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е Путин защо не посети Беларус та да го посрещтнат "брацки" !!!?
10
7
 
7
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Мамма миа! Кви ги пишете ба?...Лошо!...За вас сякаш нищо не се е случило, сякаш не сте видели какви ги направиха тези *** или може би на разбирате, че в тях има нещо грешно след като загубиха студената война?!...В кой век живеете, уважаеми?Или вие сте част от тази пасмина, която прогони и прогонва милиони от домовете им да се скитат немили-недраги по чужбините? Засеамете се! Огледайте се - нашият живот е плод не на империалистите, а на "комунистите"! И всички бягаме точно при "империалистите"
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е кое е правилно, а не кое е лигитимно, не казвам, че са нелегитимни изборите. Туй че някой някъде е гласувал не значи че е направил добър избор. Демокрацията е недоносче, американците избраха Тръмп, другия избор беше Хилъри туй на практика не е избор да избираш между откачения Тръмп и злата Хилъри
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Други страни признали изборите са Венецуела, Куба, Иран, Северна Корея и Сирия.
7
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко не призна вируса и веднага искат да му спретнат майдан. ЕС призна вируса и попадна под икономическа криза и се набута със трилиони заеми във евро.
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че те са си легитимни нима наблюдателите от цял свят които присъстваха там не казаха същото. Чак след няколко дни когато разбраха, че губи "демократичната" опозиция се развихри, че изборите не били честни .
5
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България помни как Англия, Франция, Австро-Унгария заплашваха с война Русия, ако не им се подчинява за всичко.Англия, Франция разбират, че не могат да победят Русия във война и днес плащат за вътрешни революции в Русия, за да я разбият и унищожат.
4
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктатори от всички страни - съединявайте се!