Защо Путин все още не е приел руската ваксина срещу COVID-19?

Твърди се, че "Спутник V" е също толкова ефикасен, колкото разработките на Запада
25 ное 2020 22:10, Нели Христова
183
Защо Путин все още не е приел руската ваксина срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Месеци след като обяви, че Русия е одобрила първата ваксина в света срещу COVID-19 и че лично дъщеря му я е тествала, президентът Владимир Путин все още не се е ваксинирал срещу коронавируса. Редица високопоставени държавни служители също се имунизираха със "Спутник V", но защо Путин все още изчаква?

Още по темата

От Кремъл заявиха, че той не може да получи ваксина, която все още не е фаза 3, въпреки че някои руски здравни работници, учители и висши служители вече са получили ваксината извън клиничните изпитания.

"Президентът не може да използва несертифицирана ваксина", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на разговор с репортери. Песков не обясни разликата между ваксината, която е "сертифицирана" и тази, която е "одобрена", но каза: "Масовата ваксинация все още не е започнала. И, разбира се, държавният глава не може да участва във ваксинацията като доброволец. Това е невъзможно."

Песков заяви, че изпитанията скоро трябва да приключат и че Путин сам ще информира хората за решението си дали ще се имунизира срещу COVID-19, "ако счете за необходимо".

Новината, че Путин все още не се е ваксинирал, дойде в същия ден, в който учените зад "Спутник V" публикуваха нова информация за ваксината, определяйки я като ефективна, евтина и лесна за транспортиране.

Институтът "Гамалея", който разработва ваксината, и Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който я финансира, съобщиха още междинни данни за препарата - анализът на данните, получени 28 дни след първата доза и седем дни след втората доза, предполага, че ваксината "Спутник V" е 91,4% ефективна.

Изследователите са идентифицирали 39 потвърдени случая на COVID-19 сред доброволците - 31 в групата на онези, които са получили плацебо и осем сред тези, които са получили самата ваксина. 18 794 доброволци са участвали в проучването.

Pfizer и Moderna отчитат сходни нива на ефикасност - 94,5% за Moderna и 95% за Pfizer. Твърденията им обаче се основават на доста по-големи клинични изпитвания. Moderna съобщи за 95 случая на COVID-19 сред своите доброволци - 90 в групата на получилите плацебо и 5 във ваксинираната група, докато Pfizer съобщи за 170 случая - 162 в групата на плацебо и осем при участниците, получили ваксината.

AstraZeneca обяви в понеделник, че експерименталната й коронавирусна ваксина е показала средна ефективност от 70%. Общо 131 участници в изследването са развили COVID-19, но не са посочили колко от тези хора са получили ваксината и колко плацебо.

В отделно изявление институтът "Гамалея" и RDIF посочват, че една доза от "Спутник V" ще струва по-малко от 10 долара на международните пазари, което според тях е "два или повече пъти по-евтино от иРНК ваксините със сходни нива на ефективност". За руските граждани, разбира се, имунизацията ще е безплатна. Ваксините Moderna и Pfizer-BioNTech са иРНК ваксини.

Русия също заяви, че ваксината "Спутник V" може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса по Целзий, подобно на препарата на AstraZeneca. Междувременно ваксината Pfizer-BioNTech трябва да се съхранява при около -70 градуса по Целзий докато се транспортира. Moderna пък заяви, че нейната ваксина може да се съхранява във фризери, които обикновено се предлагат в аптеките, и в хладилник в продължение на 30 дни.

Путин за първи път обяви, че руската ваксина е одобрена за обществена употреба през август, въпреки че към този момент тя е бе тествана само върху няколко десетки доброволци. Съобщението дойде преди началото на проучванията от фаза 3, които са ключови за установяването на безопасността и ефикасността на препарата. Това  предизвика скептицизъм от международната общност.

"Знам, че работи доста ефективно и формира стабилен имунитет", заяви тогава Путин, добавяйки, че една от дъщерите му вече е приела препарата - рядък ход от президента, който е известен с това, че почти никога не говори за семейството си. Той призна, че тя е имала малко по-висока температура след всяка доза, но добави, че "сега се чувства добре".

На 68 години Путин е в група с висок риск. Изпитванията на ваксината в първата група доброволци на възраст над 60 години са започнали на 28 октомври, съобщава руската държавна агенция ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уродливото джудже знае, че всичко всичките му претенции са измислици.
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ресия, тюрма народов/Ресия, тъмница за народите/. Което важи до днес.
133
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия анексира чужди територии и до днес,саздава конфликти,подкрепя теоризма, в саседни държави,Украйна,Нагорни Карабах,Южна Осетия,Чечня...изнася тероризъм,в Близкия Изток. Русия мечтае за световно господство и е заплаха за света.
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
128 Русия не освободи своите колонии,чужди земи,на подтиснати народи,заграбени още по времето на руските царе, защото граничи с тях.Както това направиха великите сили през 60 гоини на миналия век,когато се разпадна Световната колониална система.Русия е криминална държава, управлявана от диктатор. Русия не познава демокрацията,никога не я е имала,от монархията,"скочи"направо в комунизма.за първи път получи парламент"Дума",в историята си,при Елзин и той е пародия ,но не и демократична институция.
131
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
141 Без помощта па запада Русия пямаше да победи Хитлеристка Германия.Те имаха общ интерес, унищожаването па фашизма и спирането на Хитлер, който искаше да завладее света.Западат даде на Русия гориво, резервни части,храни, пари, и военна сила. Да не забравяме, че Сталин и Хитлир бяха съюзници, преди Войната и искаха да си поделят света/договорат РибентропМолотов.
130
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
141 Без помощта па запада Русия пямаше да победи Хитлеристка Германия.Те имаха общ интерес, унищожаването па фашизма и спирането на Хитлер, който искаше да завладее света.Западат даде на Русия гориво, резервни части,храни, пари, и военна сила. Да не забравяме, че Сталин и Хитлир бяха съюзници, преди Войната и искаха да си поделят света/договорат Рибентроп-***.
129
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Именно нашите руски братя ни спасиха от турско робство.Народ,който не помни историята си няма бъдеще.Поклон пред скръбта на децата,които са загубили бащите си-руснациБългария помни!!!.
128
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще го приеме ама ще си търсят догодина ново джудже
127
4
 
5
 
! Отговори
Местя си ГО веднага преди 3 години
Три пъти!Веднъж за Россия Веднъж за ваксината имИ веднъж за Путин Наздраве!
126
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето защо и Зайчарника на Фигуранта не иска да се ваксинира !?
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво ви е ваксина като от стреса ще ви хванат хиляди болестиГарантирано от ***
124
2
 
2
 
! Отговори
НСА преди 3 години
Медицинска академия не е конкурент на НСА по простотия, *** нямат конкуренти (и в ниското IQ също)
123
3
 
4
 
! Отговори
Major академик! преди 3 години
Аз на руската медицина не вервам въобще, ако не ви сменим чиповете, ще ви промием мозъка с автентична бг акдемично медицинска простотия
122
1
 
3
 
! Отговори
Газета.ру преди 3 години
До русский оккупантТази информация я хвана директно от космоса през сателита Лий? Лол
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо Путин все още не е приел руската ваксина срещу COVID-19?защото знае, че полза от нея няма :)
120
3
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Врачанин 137 И аз съм врачанин , и ти казвам че си написал глупости.Живееш в прекрасен град, благодарение на кмета К. Каменов и ГЕРБ.
119
2
 
0
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен istmat.info/
118
7
 
4
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Тя Русия сама се справи със Германия като се би сама срещу нея цели три години .И англосаксите като видяха че Русия ще стане най огромната държава във света се намесиха за да вземат и и те каквото могат от световната баница . А ти май че четеш жълто патени либерални парцали дето лъжат хората по света .Да ама не то си има факти и документи исторически и никой не може да излъже хората лъжат се само глупаците и продажниците никой друг .
117
8
 
3
 
! Отговори
USAфоб преди 3 години
Защото сегашните и новите президенти на кравария - всички са опитни свинчета на новите американски ваксини?Та даже вече се цитират и суми за сключени договори и доставки....
116
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отечествен ФронтАко англосаксонските държави бяха оставили Русия сама да се оправя с Германия, сега Русия щеше да е до Атлантическия океан.