Москва връчи нота за ответни мерки на българския посланик

През март България изгони двама руски дипломати
20 апр 2021 13:08, Елка Василева
38
Москва връчи нота за ответни мерки на българския посланик
Снимка: архив, БГНЕС

Русия връчи на българския посланик нота за ответни мерки на изгонването на дипломати през месец март.

На посланика на България в Москва Атанас Кръстин, който тази сутрин посети Министерството на външните работи на Руската федерация, бе връчена нота за ответните мерки на страната след експулсирането на двама руски дипломати от София в края на март. Това съобщи източник от руското външно министерство, цитиран от РИА Новости.

Още по темата

На 22 март българското външно министерство обяви за персона нон грата  двама дипломатически служители на руското посолство в София заради осъществяването на нерегламентирана разузнавателна дейност, посочва агенцията.

Припомняме, че през март при безпрецедентна акция на ДАНС и прокуратурата в България беше разбита група за шпионаж. Шестима души бяха задържани и привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия.

Коментирайки скандала, премиерът Бойко Борисов се обърна към ръководителите на руските дипломати да спрат да шпионстват в България“. "Дружбата си е дружба, ние винаги сме я демонстрирали. При всеки случай ще отстояваме националната си сигурност и независимост", каза Борисов.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност, каза обвинител №1.

Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация за проектите за модернизация на българската армия, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Посолството на Русия у нас излезе с позиция за задържаната група, заподозряна в шпионаж в полза на Москва. В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна, пише във Facebook страницата на руското посолство. В позицията се отбелязва, че разследването не е завършено и Русия разчита, че до решението на съда по това дело спекулациите относно причастността на Руската федерация към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Москва заяви през март, че си запазва правото на „огледални“ ответни мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 2 години
До пепи 21Таз велика мисъл Плевнелиев ти я нашепваше докато се оправяхте с боровинките на Витоша ?
22
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега цял свят да изгони всички руски дипломати.Те друго не заслужават.
21
6
 
1
 
! Отговори
пепи преди 2 години
Думи наАпостола Който ще ни освободи той ще пороби Обичайте долни гадове русофили държава която ни е окупирала така наречено "освождение"
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ цапат пешкира , а БГ изпира пешкира !
19
5
 
1
 
! Отговори
20.04.2021 преди 2 години
132 години от рождението на вожда на германската СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РАБОТНИЧЕСКА партия.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двама български дипломати са изгонени от Русия.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Товкова години минаха от СССР, че се питам на кого ли е по важна тая връзка с Москва - на българи или руснаци?
16
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е така обичам. Руското влияние да намалява в България. Така де, не сме им нито колония, нито република от РФ. Колко по далеч по добре. Едно е руско възпитание , друго е българско
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 Април! Светла дата!
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев бави и протака окончателното решение и Русия ще почне да гони бройката българи.
13
5
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Каскетов къде си ? Божков те търси!!
12
19
 
7
 
! Отговори
Последния софиянец преди 2 години
Почна се! Връщаме се в 90-те и мутренските времена! Само генерал Бойко Борисов ще ни спаси!
11
21
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Абе на рашките не им стиска да изгонят български дипломати и някакви по - крути мерки. Нямат интерес да настройват българското население срещу тях. Усещат, че вече не сме Задунайская губерния. Какво говорят руските трролове в интернет, няма значение.
10
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства за да истрие от лицето на земята българските колонии. - БотевДа бъде проклета оная минута когато е стъпил руски крак в нашата земя. - З. Стоянов
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До маркиз дьо саПРазбира се, че има регламент в разузнаването. Спомни си скандала с подслушването на Бундесвера и лично Меркел от дружествен началник. Тогава всичко редгламентирано се покри и регламентирано се забрави.
8
18
 
14
 
! Отговори
20 ти април преди 2 години
Честит празник на всички нормални българи и националисти . Днес на тази Светла дата се е родил най великия човек живял някога на планетата- обеденителя на Европа и света,защитника на България и Европа , човека допринесъл за ЧОВЕШКОТО И ЕВРОПЕЙСКОТО САМОСЪХРАНЕНИЕ ,издигнал думата НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗЪМ в идеал философия вяра политика. Защитника на бялата европейска раса ,нейната ЧИСТОТА и расовата хигиена , човека борил се със сатанинския ционизъм и терористичния еврейски болшевизъм ,нашият скъп другар,учител ,пътеводител и приятел -нашият вечен фюрер АДОЛФ ХИТЛЕР ..... ЗИ ХАЙЛ
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сиднито, Чебурашката и Странджата са един и същ човек!
6
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският посланике представител на слугинска колония и не е фактор.Вижте какво се случи на представляващия хегемона пиндостански посланик.Русия връчи на българския посланик нота за ответни мерки, а Атанас Кръстин мълчи като партизанин и не си признава какви конкретно са наказанията за нас.Минаналата седмица Русия предложи на пиндостанския посланик да си тръгва поживо поздраво от Москва. Днес Джон Съливан потвърди отпътуването си за Вашингтон.Няма пиндостански посланик - няма майдан.
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото повикало...
4
3
 
21
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 2 години
Как звучи нерегламентирана разузнавателна дейност. Интересно, има ли регламент в разузнаването?