Зеленски към майките на руските войници: Не пращайте децата си на война

Русия призна, че в Украйна се сражават наборници, някои са пленени
12 мар 2022 13:06, Елка Василева
132
Зеленски към майките на руските войници: Не пращайте децата си на война
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към майките на руските войници с призив да не позволяват синовете им да бъдат изпращани да се бият във войната в Украйна, предаде Франс прес.

“Искам да кажа това още веднъж на руските майки. Особено на майките на наборниците. Не изпращайте децата си на война в една чужда страна”, заяви Зеленски във видеообръщение, разпространено в Телеграм.

Още по темата
“Проверете къде се намира вашият син. И ако имате и най-малкото подозрение, че синът ви може да е изпратен да воюва в Украйна, действайте незабавно”, за да попречите той да бъде убит или заловен, добави той.

“Украйна никога не е искала тази ужасна война. Не я иска и сега. Но тя ще се защитава, докато е нужно”, добави украинският президент.

В сряда Русия за пръв път призна, че в Украйна се сражават наборници и някои от тях са били пленени. Дотогава Москва твърдеше, че там се бият само професионални войници, припомня АФП. В социалните мрежи тези дни се увеличиха постовете на майки, нямащи новини от синовете си, изпратени в Украйна.

Украйна вече покани миналата седмица майките на пленените на нейна територия войници да отидат да ги потърсят. Киев твърди, че е заловил десетки руски военни от началото на нареденото от Москва нашествие в страната.

Украинското министерство на отбраната публикува телефонни номера и имейл, на които майките могат да се осведомяват за синовете си, пленени в Украйна.

По време на конфликта между Москва и чеченските сепаратисти, през 90-те години на миналия век и първото десетилетие на 21-и век, много млади руски наборници бяха изпратени на фронта и някои попаднаха в плен. Тогава майките на войници се мобилизираха, за да ги върнат живи, или да върнат телата им, като не се колебаеха да заминат и за Афганистан, което засили антивоенните протести в Русия, припомня АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
10
 
10
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
Твърде вероятно е руснаците да я изравнят със земята и анексират, то тогава със сигурност могат да смятат постоянна опасност от терористични атаки от същите тея украинци, които в момента "освобождават" от незнайно какво. Омразата е голяма. и украйна няма да е руска, а окупирана територия.
52
2
 
20
 
! Отговори
Мими921 преди 2 години
Дорес каза, че миналото лято САЩ и НАТО възродиха плана за присъединяване на Украйна към алианса, а на 17 февруари 2022 г. Пентагонът нареди на своите украински наемници да започнат пълномащабна операция срещу ДНР и ЛНР.Те знаеха, че Русия ще трябва да реагира, казва Дорес."Западните медии крият факта, че тази битка не е започнала миналата седмица. Тя тече осем години. Над 14 000 души загинаха във войната, отприщена от режима в Киев срещу предимно рускоговорящите Донецк и Луганск", смята той.
51
1
 
23
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
Смятай като дойде истинската армия ?!
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия в момента се бъзика и праща доброволци. Ако Украйна успее да ги одари на тяхна територия ще приключат като Украйна и ще си бъда крайна само.
49
2
 
26
 
! Отговори
Мими921 преди 2 години
Американски анализатор: Кръвта на Украйна е по ръцете на САЩ и НАТОВашингтон е създал настоящата криза в Украйна, за да отслаби Русия, както и целия нововъзникващ евразийски блок от държави. Това заяви американският политически анализатор Бил Дорес.Убеден съм, че Съединените щати са създали украинската криза, за да отслабят Русия, а с нея и целия постепенно зараждащ се евразийски икономически блок от държави, казва Бил Дорес.Кръвта на Украйна е в ръцете на САЩ и НАТО", заяви той.
48
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден се чуди какви глупости да говори.Връщане назад няма.Украйна е вече руска.
47
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя вместо да плямпа толкова, да се предава и да ходи на полето да сее слънчоглед, че олиото скоро ще стане по скъпо от автомобилното масло.
46
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не критикувайте Зеленски...и него майка го е раждала и татко правил....
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам (31), задаваш въпроси, които разкриват, че си един силно заблуден от информационната война човек. Казват ти, че стрелят, но не ти показват картинка, а ако в седмицата веднъж ти покажат нещо, то или са постановъчни кадри или са кадри от Донбас, Сирия или Либия.
44
19
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Комика Зеленски се гаври със смешника Путин!
43
3
 
22
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ЕВРОПА ЩЕШЕ ДА Е ПЪЛНА С УКРАИНСКИ СЕМЕЙСТВА : БАЩИ , МАЙКИ И ДЕЦА !!! ЗЕЛЕНЧУКА ЗАБРАНИ НА МЪЖЕТЕ ДА НАПУСКАТ ПОКРАЙНА !!! СЕГА ЕВРОПА ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ С ВДОВИЦИ И СИРАЦИ , А ПОКРАЙНА ГРОБОВЕ !!! АМЕРИКАНЦИ ДОСТАВКА НА ОРЪЖИЕ , ЗА ПОВЕЧЕ ГРОБОВЕ !!!
42
25
 
5
 
! Отговори
Смешници преди 2 години
Всички *** ,които защитават крумълския сатрап ...да ги сполети съдбата на убитите украински жени и деца.
41
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полицията в Украйна взима пари от гражданите, за да ги записва за евакуация, ужас.
40
4
 
25
 
! Отговори
до анонимн преди 2 години
"а, какво ще кажеш на майките на убитите украински войници?" --- На Комика не му пука! Той вече не е президент, а медииен Фигурант на Щатите и Европа!
39
4
 
26
 
! Отговори
Азимов преди 2 години
Тоя записва на зелен екран и мъжете украинци му вярват, отивайки на сигурна смърт. Кой тук е губещият?
38
6
 
19
 
! Отговори
нато са нацисти преди 2 години
В Украйна НАТО правеха етническо прочистване на руснаците както сърбите и гърците и турците гонеха българите от Македония и Тракия. Разликата е само че Русия има ядрено и не се дава.
37
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"А какво е фашизъм? Всичко без руското ли?" ...щом не знаеш за фашизоноидното правителство на Украйна в момента, неговия произход, състав и подредба от 2013-14 насам, наистина е по-добре да не се изказваш и сляпо да следваш прозападните медии. С най-добронамерени чувства ти го казвам.
36
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майките на руските войници към Зе-клоуна: Ако не ги пратим сега с малко кръв да демилитаризират и най-важното да денацифицират Укропия, след няколко години от територията на въоръжената до зъби и окончателно зомбирана отановска членка, ще ни дойде до главата голяма война с много, много кръв. На всяка цена и абсолютно задължително ще дойде и ние не можем да допуснем това да се случи.
35
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, няма ли вече кой да гръмне Червенски?
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bratia klichko, zasto hvarliate v vazduha na iztochna evropa po mirnite bratski narodi otrovni ubiistveni usa virusi?! kade skrihte vashite jeni i deca?