Заради нахлуването в Русия Съветът на Европа изключи Русия

Лавров съобщи, че страната така или иначе е щяла да напусне
16 мар 2022 18:20, Петя Славова
97
Заради нахлуването в Русия Съветът на Европа изключи Русия
Снимка: БГНЕС

Съветът на Европа, най-важният орган на континента в областта на правата на човека, предприе безпрецедентния ход да изключи Русия заради нахлуването и войната ѝ в Украйна, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Четиридесет и седем членният Комитет на министрите на организацията обяви, че "от днес Русия престава да бъде член на Съвета на Европа".

След като беше съобщено решението, последва изключително символен акт, при който служители на съвета излязоха пред централата на организацията в Страсбург и свалиха руската знаме, внимателно прегъвайки трибагреника, преди да бъде отнесен. Въпреки помпозността това беше безцеремонно прекратяване на 26-годишно членство в организацията, отбелязва Асошиейтед прес. Но според мнозина то е било напълно заслужено.

Още по темата

"Дотук се стигна единствено и само заради руските действия", заяви шведската външна министърка Ан Линде. "Искрено се надяваме Русия един ден да се върне към идеалите на мира и демокрацията и да възстанови членството си."

По-рано през седмицата парламентарната асамблея на организацията инициира процеса на изключване и гласува единодушно Русия да бъде изгонена.

Днес руският външен министър Сергей Лавров каза, че страната му така или иначе е щяла да напусне този орган. В интервю за руския телевизионен канал РБК той обвини страните от НАТО и ЕС, че са "злоупотребили с мнозинството си в съвета, превръщайки го в крайна сметка в средство за антируска политика". Украйна също членува в Съвета на Европа.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба веднага приветства решението и написа в Туитър, че "Русия няма място в европейските органи, защото води варварска агресивна война срещу Украйна и е извършила множество военни престъпления".

Не е ясно каква е била степента на подкрепа за изключването, тъй като Комитетът на министрите е постигнал "консенсус" при закрити врата, което прави невъзможно да се направи пълна разбивка на гласовете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
24
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Ако специално коментираш Съвета на Европа, ти казвам със сигурност, че там Русия плаща най-голямата вноска. Та СЕ ще трябва да преразгледа бюджета си. Освен това, уж целта на този съюз създаден още в следвоенни години е да може да обединява и преговаря. Уви виждам чужда дълга ръка. Все едно Русия ще мине и без СЕ. Те и без това там само им се карат, та по-добре за тях. Ха ха ха.
44
2
 
10
 
! Отговори
до 41 преди 2 години
До Анонимен...Абе не съм чул още да се бият за олио от 6 лв.
43
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лавров съобщи, че страната така или иначе е щяла да напусне"Кисело е гроздето :D
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама този цивилизован свят, за който ти ми говориш е цивилизован благодарение на кражби и гаднярски постъпки. Отишли ми в другите държави и окрали златото и диамантите на хората. Мраморите от Акропола в Атина защо са в Британския музей, какво правят там?! Ами като сте много цивилизовани направете си хубавите държави сами, не по нецивилизован начин.
41
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още много много рано сутринта прочетох че Русия сама е напуснала се. После те били я изключили но на закрито заседание да не се знае кой как е гласувал. Нямат край западните хитрини. То за Европейския бай *** не е важно за нас да е добре важно е на други да е зле. Как всичко постигат бе. Единодушни сни ай си.
40
1
 
13
 
! Отговори
Ба тез права! преди 2 години
- само на нцисти и гейове! А ние нормалните хора?
39
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще има процедура по приемане на Безпутинова Русия, но по каналния ред със съответните молби, проучване и чакане. Путиновата Русия струва доста пари на цивилизования свят и докато ВСИЧКИ не научат правилата за живот на тази земя просто нямат право на цивилизационните благини, даже тука лаещите копейковци / вече рубладжии /
38
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради този акт Русия ще развее бял флаг.
37
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинските *** от Запада се крият зад мазните си усмивки. Никъде няма такова унижение на хората от Източна Европа, както в Западна Европа. То не е нужно да има война и да пускат бомби, за да те унищожат като човек. Достатъчно е да бъдеш дискриминиран, да се отнесат с теб като *** и втора ръка човек, за да умреш вътрешно пет пъти. Западна Европа трябва да се научи как да се постигне равенство на хората, а не да създава нефункциониращи дипломатични полици и злината да вирее.
36
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече по руските телевизии се говори за страшна продоволствена криза и много завишени цени. А всичко за Русия тепърва започва.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ми това си е. .Няма как да има белогвардейци в Украйна понеже те нямат царско семейство, нямат корона корона има Русия и защитниците на короната и трона на Русия са бялата офицерска гвардия на НИВ
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия вече не е Страната на съветите.
33
4
 
13
 
! Отговори
пашлинах преди 2 години
По коридорите на МИД на Русия ехти смях!Цвилещите евробюрократи русофоби с прискърбие прочели писмото с което РФ по свое желание напуска СЕ,като организация работеща в ущърб на Русия на Европа в интерес на САЩ!
32
12
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Русия се опита да напусне преди да я изритат, но въпреки това беше изритана, както бе записано в протокола на ПАСЕ и никога няма да се върне отново. И си оправете безсмисленото заглавие.
31
4
 
14
 
! Отговори
пашлинах преди 2 години
Човек не е зле след тежък работен ден да се посмее на идотизмитепосайтовете!Та по въпроса,само преди нещастниците от СЕ се обърнаха към Русия да си внесела вноската от 30млн.евро!Пълна порнография.Знаели са ,че Русия не само няма да им даде и 1 евро,но и ,че сама напуска!Майтап Уили,хрантутниците от Брюксел с пръст в устата!Надявали се един ден Русия да се върне.Да ама не!
30
15
 
7
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Е военнопрестъпник ! Убиец на невинни жени и деца и възрастни хора ! На ешафода !
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много кисело това грозде, бе!
28
12
 
10
 
! Отговори
Руснаците се издават преди 2 години
Прави ми впечатление, че украинските телевизии всекидневно в преки предавания как хиляди украинци протестират, плачат, бягат, крещят на руснаците да се махат... А руските телевизии дават най-много по двама украинци които пред камерата благодарят за освобождаването. Руските телевизии не дават никога хилядите украинци, които са против. По руските телевизии се дават само руски военни, които говорят как "народът на Украйна се радва на освобождението"...Самите "радващи" се украинци не се показват...
27
8
 
13
 
! Отговори
И сега преди 2 години
Някой да каже, че Съвета на Европа била правозащитна организация. Късайки връзки с най-големия си член той вече не е длъжен да се съобразява с нормите й. Съда за правата на човека вече няма власт над руска територия. При замразяването им преди две седмици руски представител каза, че така ще могат да си върнат смъртното наказание, защото имат мораториум. А как Съвета на Европа смята да защитава руски опозиционери тогава? Този измислен СЕ и Бг да напусне. Поне няма да плаща за решенията на съда им
26
19
 
5
 
! Отговори
К Л И Ч К О преди 2 години
Днес свалихме два руски изтребителя Су надЧерно море. И унищожена цяла батарея гаубична до крак на една гара. Това е самосутринта......