Гюров: Може да бъдем приятно изненадани от цената на газа у нас

Предположението било в дългосрочен план
3 май 2022 11:45, Петя Славова
74
Гюров: Може да бъдем приятно изненадани от цената на газа у нас
Снимка: БГНЕС

Може да бъдем приятно изненадани от цената на природния газ за България в  дългосрочен план. Това коментира пред Нова тв Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме Промяната". По думите му страната ни ще плаща по-ниска цена в сравнение с тази, ако беше останала зависима от "Газпром" в дългосрочен план.

Още по темата

"Подготвени сме за най-лошия сценарии. В дългосрочен план се правят стъпки за диверсификация. Това, че не се съгласяваме с натиска на "Газпром" ще бъде в полза на българската икономика. Не сме закъснели с действията си в тази посока. Не може през февруари месец, когато имахме дългосрочен договор с „Газпром” да сключваме нови договори с посредници за доставки. Превантивно нов договор би означавало допълнителни разходи, които през февруари не бяха оправдани. След спирането на газа правителството има план, така че да се осигурят нужните количества. Работи се по много линии, така че цената да бъде възможно най-ниска и можем да бъдем приятно изненадани в дългосрочен план", обясни той.
 

Във връзка с решението, което предстои да бъде взето за предоставяне на военно-техническа помощ за Ъкрайна Гюров уточни, че позициите в коалицията се сближават.

"Много пъти досега чувахме, че коалицията ще се разпадне и ще има нови избори. Нищо ново не е това. Показали сме, че работи отговорно в кризисни ситуации, така че страната да има стабилно управление. Отне повече време, но вече има сближаване на позициите. Текат коалиционни разговори за помощта за Украйна, обсъждат се разлини формулировки", каза още той.

Предоставяне на военно-техническа помощ означава, че може да се предостави подкрепа с ремонт на оборудване, боеприпаси, но не може помощта да включва военни български части на място, обясни председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната".

Какви ще бъдат ключовите решения за четворната коалиция на лидерския съвет

"Не се чувстваме шантажирани от БСП. Разбираме доводите на партньорите ни, те разбират своята отговорност към това България да има стабилно управление. Една помощ за Украйна от България няма да наклони везните и в близките месеци няма да има голяма промяна в съотношението на силите. В дългосрочен план трябва да се заеме позиция, в която не се снижаваме. БСП разбира това. Сигурен съм, че тяхната позиция, че бъде отговорна. Не се чувстваме заплашени", категоричен е той.

От думите му стана ясно, че България продължава да доставя оръжия по договорите си, сключени от преди войната.

"Партнираме си с над 50 държави, след войната обемът на износа значително се промени. Това, което сме поели като ангажимент е да доставяме оръжие на нашите партньори, какво се случва с доставките след това- няма как да знаем", допълни Гюров.

По думите му България разполага с нужните места и кадри за ремонт на военна техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
17
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Американските компании да унищожат почвата и водите в Добруджа за да печелят и като рушнат всичко и оберат парите дим да ги няма а ние да живеем в пустиня.Това вече стана с добива на шистов газ от ШЕЛ в Донбас 2014 г.Борисов си беше договорил тлъстички комисионни и му течаха лигите.Добре че хората не са прости да си дават земята.
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След представянето в БНБ-кампанията и пълният провал мислех, че това менте ще се скрие от срам, но вместо това то е тръгнало да анализира и цената на газта.
34
4
 
12
 
! Отговори
И като преди 2 години
Национализираме Нефтохима, откъде ще идва суровината, ве сладък?Рафинерията е проектирана да работи само с руски нефт..
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че ще бъдем сюрпризирани от цената на газа е ясно, само че май ще е по - скоро неприятна изненада!
32
1
 
17
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Льжите ги нямат за нищоПриятната изненада е от днес хляба поскьпва още
31
5
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 34 / ЗАЩОТО ИМАШ САМО ПУТАНИСТИ У ГЛАВАТА!! ВСИШЧКО КОМУНДЕЛИСТАНСКО ДА СЕ КОНФИСКУВА НЕЗАБАВНО ЗА ПОКРИВАНЕ НА ЗАГУБИТЕ ОТ СПРЯНАТА ГАЗ ВЪЗЛИЗАЩИ НА 100 МИЛИАРДА ЛЕВА ЗАГУБИ ЗА БЪЛГАРИЯ!
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гюров,ако знаете каква изненада се е задала,свят ще ви се зайде!
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31 - Защо? На нас ни липсва газ, не ни е проблема завода
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама то тва - Дайте сега повече ЛВ, че в дългосрочен план може (може би) да са по-малко - е НЕработещо, бре! Или според Харвард Бизнес Скуул - е правилната тактика?! --> Ц! Не е!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за национализация на Нефтохим.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А май-евтината храна (газ, наем, режийни) са....... в затвора! Така, че който търгува свобода за копейки да знае какво го чака.
25
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОМУНДЕЛИСТАН НАНЕСЕ ЩЕТИ ЗА 10-КИ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ НА БЪЛГАРИЯ СЪС СПИРАНЕТО НА ГАЗА И НАРУШАВАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДОГОВОР! ДА БЪДЕ СЪДЕН НЕЗАБАВНО И ВСИЧКО ДА МУ СЕ КОНФИСКУВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ И ЕС ЗА ПОКРИВАНЕ НА ПРЕТЪРПЕНИТЕ ЗАГУБИ! А БЪЛГАРИЯ ДА СКЛЮЧИ ДЪЛГОСРОЧЕН ДОГОВОР С ТАНАП И ДА ПРИКЛЮЧИ С КОМУНДЕЛИСТАН
24
1
 
4
 
! Отговори
50% преди 2 години
Ще бъде приятна изненада наистина.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като пуснете душа да се къпете и потече една ледена студена, бистра вода, ще останете приятно изненадани.
22
2
 
4
 
! Отговори
вяра преди 2 години
Аз вервам само за газа на Нинова
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем скоро марионетката Просто Киро барабар с всичките му там лакеи ще бъдат изненадани!
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравяме и факта че когато в България започне да се търсят газови находища, едни хора винаги организират протести. Добруджанските протести не бяха случайни преди години.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вервате ли му на този?
18
4
 
15
 
! Отговори
Гост преди 2 години
дано да не е като с цената на горивата, олиото,и куп други продукти
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-големия въпрос е след като днес ще въвеждат ембарго за руския петрол, ще ударим ли другата седмица европейските цени от 2.5 евро или 5 лева за литър?