Путин ще използва парада на 9 май да демонстрира мощта на армията

Отваря се възможност в речта си той да отправи предупреждения
7 май 2022 14:11, Елка Василева
349

Русия провежда днес последни репетиции преди традиционния военен парад на 9 май в Москва в чест на победата над нацистка Германия. Той ще бъде повод за демонстрация на сила в разгара на изпълнената с проблеми военна кампания в Украйна, предаде Франс прес.

През последните години президентът Владимир Путин използва парада както за да демонстрира мощта на армията си, така и за да покаже нови, най-модерни оръжия. И тазгодишното издание не прави изключение.

Още по темата
Тази година, макар че руските танкове и войници ще дефилират както обикновено на емблематичния Червен площад, всички погледи ще бъдат насочени към Украйна, където Москва извършва настъпление от края на февруари, което поставя под въпрос имиджа на нейната армия. Всъщност военната интервенция, за която мнозина експерти прогнозираха, че ще бъде светкавична, продължава вече трети месец и е белязана от неуспехи, особено логистични.

След като руските сили се провалиха в боевете за Киев, изправени срещу украинските сили, които бяха по-мотивирани от очакваното и въоръжени от Запада, руският генерален щаб трябваше да преразгледа целите си и засили настъплението в източната и южната част на страната.

Несъмнено Путин, който ще произнесе дългоочаквана реч, би искал да забрави и загубата на флагманския си кораб в Черно море - крайцера "Москва", който потъна миналия месец. Москва твърди, че корабът е потънал в резултат на случаен пожар, но Киев твърди, че бреговата отбрана го е изпратила на дъното.

Парадът обикновено се следи отблизо от западните столици и пред Путин се отваря още една възможност да отправи предупреждения.

Според руското министерство на отбраната "самолетът на Страшния съд" - Ил-80, специално конструиран, за да може руският президент да продължи да управлява страната от въздуха в случай на ядрена война, ще прелети над Червения площад. На парада ще бъдат представени и няколко оръжия, способни да изстрелват ядрени ракети, като междуконтиненталната балистична ракетна система "Ярс РС-24" и системата с по-малък обсег "Искандер".

Тазгодишният военен парад ще се проведе и на фона на опасенията на много руснаци от обща мобилизация във връзка с Украйна, въпреки че Кремъл отрича да планира подобна стъпка.

Парадът на 9 май се превръща в ежегодна традиция едва след разпадането на СССР през 1991 година. Путин превърна събитието в грандиозен телевизионен спектакъл, целящ едновременно да сплаши противниците на Москва и да поддържа патриотизма на руснаците. Основното честване се провежда на Червения площад, но възпоменателни прояви ще има и в десетки градове в цяла Русия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
3
 
20
 
! Отговори
1 преди 2 години
Късно е. Видяхме колко е "мощта" на руската армия. Тактики от Втората световна война и оръжие от 80те на миналия век.
217
2
 
10
 
! Отговори
Патрик преди 2 години
Нищо ново не е научено. Живеят в някаква стара епоха.Та ние вече сме в информационната ера. Желязната епоха замина.Сега приоритетите са нанотехнологии,изкуствен интелект,неизчерпаем енергийни източник,ново поколение лазери,старлинк сателитна мрежа.Ядренните ракети и изобщо ракети ще са опасни и ще впечатляват толкова колкото мечовете и щитовете от миналото.Междзвездните войни никога не са спирали и са в състояние да унищожат всичко на секундата.САЩ харчат за воини колкото Русия,Китай и Индия зае
216
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дън преди 2 години
До Дюк нюкем. Хе-хе-хе, с такива коментари ли си избиваш комплексите?
215
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя таз армия освен да набива крак на плаца за друго се видя, че не става.
214
3
 
19
 
! Отговори
Империя на злото преди 2 години
Ненормалници. Още си живеят в 1945 и само оръжия и войни са им в зомбираните съветски кратуни.
213
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
новите *** олед телевизори ще покажат ли?! а руски безаналогов телефон или процесор?? руски интернет или руска Тесла???руски роботи Ленин нямали да покажат , хаха пр..ошляци задминахте северна корея !
212
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сега мощ не видяхме,явно пази за парада мощта и от червеният площад направо към Украйна тръгват с цяла мощ, че може и към Молдова да минат
211
7
 
5
 
! Отговори
Мен преди 2 години
България е била и ще бъде зависима и подчинена на някоя от големите сили, но нека да е поне с малко достойнство. За съжаление с тези силно навеждащи се управници не ни чака нищо добро.
210
3
 
19
 
! Отговори
МЗ ПРЕДУПРЕЖДАВА преди 2 години
Русофилията е вредна за вашето здраве! Дори и депутинизацията няма да възстанови нанесените увреждания!
209
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обзалагам се, че ако се случи нещо подобно тук повечето клавиатурни разбирачи ще се разболеят, скрият или избягат. Така че не на войните и да живее България.
208
12
 
1
 
! Отговори
Дюк Нюкем преди 2 години
Нова Година във ФАЩ!!!
207
0
 
11
 
! Отговори
Стоедин преди 2 години
нека демонстрира, той вече я демонстрира' (минало продължаващо време с елементи на излагация и изродщина, даже уродщина) от 24.02.2022 насам. YPOДИ.
206
3
 
17
 
! Отговори
Anon преди 2 години
каква мощ? Ако не друго от тази война видяхме колко им е боеспособна армията. Неорганизирана, с некомпетентни лидери, не добре въоръжена, бедна и примитивно- жестока. При един конвенциинален конфликт НАТО ще ги измете. Хайде сега съветски ботове пишете минусите с надеждата да поддържате руския балон ама повечето хора вече ви научиха опорките и и видяха реално кой какъв е.
205
1
 
13
 
! Отговори
Слънчарски преди 2 години
Еееее, аз пък тъкмо си бях помислил, че ще показва моща на Московския балет. :(
204
0
 
17
 
! Отговори
Мао Дзедън преди 2 години
Северната провинция на Китай ще прави парад, разрешение от Си имат ли?
203
18
 
2
 
! Отговори
До 264 преди 2 години
Украйна нямаше да нападне братски народ ако управниците и не се бяха продали на Америка. А Америка изобщо не и пука за Украйна и за загиващите хора там, целта им е да затвърдят еднополюсния модел за световен ред диктуван от тях. Където са се появили сеят само смърт.
202
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава на Русия.Слава ,слава,слава.
201
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът Путин ще използва парада на 9-ти Май в чест на победата над нацистка Германия и нейните колективно европейски съюзници, слуги и помагачи, за да демонстрира мощта на Червената армия. Колективният запад още от днес е наострил уши, за да не пропусне нито дума от приветственото слово на Государя Путин.
200
2
 
15
 
! Отговори
До 263 преди 2 години
Чети малко бе, колега, но не комунистическа история. Русия винаги ни е приемала като техни васали. Вечно да им изпълняваме нарежданията.били са против съединението и независимостта ни. Целта им е била да имат платени продажници като копейкин, бойко о бсп и радев, чрез които да ни управляват. А вие величаете тези алкохолизирани мужици.
199
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** ще бъде изринат на бунището на историята и сочен с пръст за стотици ако не хиляди години. Всички учебници ще пишат как подло е нападнал докато е говорел, че организира учения около границите на Украйна. Този международен престъпник трябва да бъде съден за престъпления срещу човечеството и публично унижен