Путин ще използва парада на 9 май да демонстрира мощта на армията

Отваря се възможност в речта си той да отправи предупреждения
7 май 2022 14:11, Елка Василева
349

Русия провежда днес последни репетиции преди традиционния военен парад на 9 май в Москва в чест на победата над нацистка Германия. Той ще бъде повод за демонстрация на сила в разгара на изпълнената с проблеми военна кампания в Украйна, предаде Франс прес.

През последните години президентът Владимир Путин използва парада както за да демонстрира мощта на армията си, така и за да покаже нови, най-модерни оръжия. И тазгодишното издание не прави изключение.

Още по темата
Тази година, макар че руските танкове и войници ще дефилират както обикновено на емблематичния Червен площад, всички погледи ще бъдат насочени към Украйна, където Москва извършва настъпление от края на февруари, което поставя под въпрос имиджа на нейната армия. Всъщност военната интервенция, за която мнозина експерти прогнозираха, че ще бъде светкавична, продължава вече трети месец и е белязана от неуспехи, особено логистични.

След като руските сили се провалиха в боевете за Киев, изправени срещу украинските сили, които бяха по-мотивирани от очакваното и въоръжени от Запада, руският генерален щаб трябваше да преразгледа целите си и засили настъплението в източната и южната част на страната.

Несъмнено Путин, който ще произнесе дългоочаквана реч, би искал да забрави и загубата на флагманския си кораб в Черно море - крайцера "Москва", който потъна миналия месец. Москва твърди, че корабът е потънал в резултат на случаен пожар, но Киев твърди, че бреговата отбрана го е изпратила на дъното.

Парадът обикновено се следи отблизо от западните столици и пред Путин се отваря още една възможност да отправи предупреждения.

Според руското министерство на отбраната "самолетът на Страшния съд" - Ил-80, специално конструиран, за да може руският президент да продължи да управлява страната от въздуха в случай на ядрена война, ще прелети над Червения площад. На парада ще бъдат представени и няколко оръжия, способни да изстрелват ядрени ракети, като междуконтиненталната балистична ракетна система "Ярс РС-24" и системата с по-малък обсег "Искандер".

Тазгодишният военен парад ще се проведе и на фона на опасенията на много руснаци от обща мобилизация във връзка с Украйна, въпреки че Кремъл отрича да планира подобна стъпка.

Парадът на 9 май се превръща в ежегодна традиция едва след разпадането на СССР през 1991 година. Путин превърна събитието в грандиозен телевизионен спектакъл, целящ едновременно да сплаши противниците на Москва и да поддържа патриотизма на руснаците. Основното честване се провежда на Червения площад, но възпоменателни прояви ще има и в десетки градове в цяла Русия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На путин му е достатъчна територия 1,50 метра на 1, 00 метра !
177
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление днес рублата отново падна но 0,028 , тоест няма и 3 стотинки
176
5
 
15
 
! Отговори
Стратег преди 2 години
Рептилът Путин ще покаже най-новия модел ботокс.
175
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента цялото НАТО води война с Русия като си изпраща цялото въоръжение и изпраща разузнавателна информация. изпразниха си всички складове и казарми и ефект няма никакъв. Русия си напредва, освобождава цели области като Херсон, внедрява рублата и населението се радва. След няколко дена ще приключи окончателно и с всички нацисти и западни генерали и офицери в Азовстал. После ще мине през Одеса и ще стигне до румънската граница. Тогава в НАТО ще разберат че Русия не им е по силите.
174
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извънземните ако ни гледат,кой знае какво си викат:''Гледай тия тузееемци все още се избиват като преди век.Изобщо не са в час,че са експеримент и ако решим,няма да ги има на мига!!!!!''
173
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече видяхме, че рашъна не е супермен, ами е мъpляв nuянгypнuk , а укрите са исполини като братя Кличко! СЛАВА УКРАИНЕ!
172
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук половината коментатори имат спешна нужда от психиатър !
171
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди нали водещия парада е бил на бял кон? Жужи има постове на кон, ама с електрокар ли са го вдигали, не е ясно! Сега ще стои едно стъпало по горе за да изглежда равен на ръст с 95 годишните ветерани!
170
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахайхаааа е.л.ка била забранена дума
169
4
 
11
 
! Отговори
А НА БАС преди 2 години
ГОЛЕМИТЕ ФОЙЕРВЕРКИ ЗА 9 МАЙ ШЕ БЪДАТ НА КРИМСКИЯ МОСТ! БЕЛОБРАДИЯ СТАРЕЦ НЕПТУН С ТИЗЪБЕЦА ЩЕ СИ СВЪРШИ РАБОТАТА,КАКТО С ФЛАГМАНА МОСКВА!
168
12
 
7
 
! Отговори
До НАТО феновете преди 2 години
Ето "провала" на Русия според вас. Украйна остана без ВМС и ВВС. Почти без бронирани машини и заводи за тяхното производство и поддръжка. Складовете за боеприпаси са унищожени. Петролните депа горят. Базите на чуждите наемници са изпарени. Нацистите от полка Азов са разбити и натикани в канализацията на Азовстал. Освен Донецка и Луганска области Херсон и Запорожие вече работят с рубли ! На ден руските части освобождават по няколко населени места. Въпрос на време е Укрите в Донбас да са в котела
167
1
 
6
 
! Отговори
Нет дорогой, преди 2 години
До да ви светна Това го казаха симонян и соловьов и показваха на една карта за колко секувди стигат от Кьонигсберг(запомни това име) техните ракети до различните европейски столици. Мечти, дологой, мечти.
166
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ бомбардираха София без никаква военна причина и избиха няколко хиляди цивилни българи - жени, старци, деца. Преднамерено пускаха бомбите по цивилни, а не по военни обекти. САЩ са военнопрестъпници.
165
2
 
9
 
! Отговори
Обнадежден преди 2 години
Рублата укрепва!Стана 4 стотинки!
164
8
 
5
 
! Отговори
Гей парад преди 2 години
А в Брюксел ще организират гей парад да демонстрират силата на евроатлантическите ценности.
163
2
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
РУСИЯ ПОДАРИ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА НА РУМЪНИЯ, БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ НА ГЪРЦИЯ, ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ НА СЪРБИЯ,А БЪЛГАРСКА МАКЕДОНИЯ ПРЕВЪРНА ВЪВ ФРАНКЕНЩАЙНА ФИРОМСКИ БЮРМИСТАН И СЪЗДАДЕ МАКЕДОНСКАТА ШЛЬОКАВИЦА,НАРЕЧЕНА ЕЗИК! ВСЕКИ,КОЙТО ПОДКРЕПЯ РУСИЯ Е ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ РОД И ЗЕМИ!
162
12
 
7
 
! Отговори
Колкото по-дълго преди 2 години
Колкото по-дълго продължава военната операция в Украйна, толкова повече рублата укрепва, а ЕС затъва все повече в инфлационна и енергийна криза.
161
5
 
7
 
! Отговори
А НА БАС преди 2 години
ГОЛЕМИТЕ ФОЙЕРВЕРКИ ЗА 9 МАЙ ЩЕ БЪДАТ НА КРИМСКИЯ МОСТ!
160
12
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
СЛАВА НА РУСИЯ! скоро ще потопи и келявия ЕС!
159
4
 
13
 
! Отговори
Русия загуби преди 2 години
Украйна спечели! Путин си мислеше, че за два дни ще превземе Украйна, а два месеца вече успя едва половиата от Украйна да превземе. С тези темпове ще му трябват поне още два месеца да превземе Украйна. Пълен провал, станаха за смях на целия свят руснаците.