САЩ: Краят на войната в Украйна е най-доброто за световната икономика

Високите цени на горивата и храните ще основните въпроси на срещата в Бали
14 ное 2022 07:00, Анисия Иванова
180
САЩ: Краят на войната в Украйна е най-доброто за световната икономика
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви преди срещата на върха на Г-20 в Индонезия, че най-добрият начин да се сложи край на световните икономически сътресения е да се спре войната в Украйна.

"Прекратяването на руската война е морален императив и най-доброто нещо, което можем да направим за световната икономика", заяви Йелън пред репортери, докато се срещаше с френския си колега Бруно Льо Мер в Нуса Дуа на курортния остров Бали.

Високите цени на горивата и храните са сред основните въпроси, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха, а малко страни от Г-20 са избегнали икономическата криза.

Йелън ще се надява да окаже дипломатически натиск за прекратяване на войната, като обвини Русия за икономическата криза.

Домакинът Индонезия призова за преговори и мирно разрешаване на конфликта, но подобно на другите членове на Г-20 - Китай, Южна Африка и Индия, до голяма степен избягва да критикува директно Русия.

Очаква се на срещата на върха да бъде обсъдена и необходимостта от удължаване на срока на действие на споразумението, сключено с посредничеството на Турция и ООН, което позволява на украинския износ на жизненоважни зърнени храни и торове да преминава безопасно през Черно море.

Украйна е един от най-големите производители на двата продукта в света. Руският президент Владимир Путин изглеждаше, че ще се откаже от споразумението, но се сблъска с острата реакция на развиващите се страни.

Настоящото споразумение изтича на 19 ноември. Льо Мер подчерта необходимостта да се противодейства на последиците от руската инвазия, а именно на покачващите се цени на горивата в Европа.

"Наистина смятам, че първият въпрос, който трябва да поставим на масата, е как да намалим цените на енергията и как да се отървем от инфлацията", каза той./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин - Ами то хубаво, ами виж кво става - Бат ти Бойко - работещ за комуисите с партийна книжка. Бат ти Слави - разказваше нон стоп истории за комунизма, когато бил ученик. Бат ти Киро - Тате комунсит. Корнелия - да не започвам. После имаш Костя ...
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще престанат да не ме наричат русофил,А нормален мислещ човек???Когато спрат ЕС фондовете за медиите за България.
88
1
 
8
 
! Отговори
Хикса преди 1 година
Кога ще престанат да не ме наричат русофил,нормален мислещ човек???Когато спрат ЕС фондовете за медиите за България.
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"прибалтийските се исчистиха от комунистите и дръпнаха" ____________________ Особено по население, основно дръпнаха от Прибалтика на някъде си.
86
10
 
12
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
И отново се сочи Русия за виновник, докато не се промени това отношение, няма да се случи нищо. Липсват дипломати в днешно време, трябва да се намери диалог.
85
8
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
България требе да се исчисти от комунистите да дръпнеме, прибалтийските се исчистиха от комунистите и дръпнаха, ако искаме и ние да дръпнеме като прибалтийските требе да и ние да се исчистиме от комунистите.
84
10
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Краят на войната в Украйна може да настъпи с пълната капитулация на путинова раша, пълното оттегляне от окупираните украински територии, плащането на репарации от рассия до пълното възстановяване на Украйна и изправяне на Кремълският военнопрестъпник и гномовете му пред съдът за военнопрестъпници и престъпления с/у човечеството в Хага ... !!!
83
13
 
8
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, Русия е победена, украинската армия превзе Херсон. До дни, дори до часове Русия ще рухне и ще настъпи мир и отново ще точиме евтини енергии и ресурси от Русия и ще живеем както преди като самодоволни западняци.
82
17
 
14
 
! Отговори
Путин хуйло преди 1 година
Как се прецака за поколения напред. Трябва да спре тъпата война ако иска да си запази Крим
81
1
 
10
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
До Промяната е тук ... ПП са единствените които вкараха отново комунистите от БСП във власта . Другарката Нинова министър беше ... Що комисионни прибра от оръжието изнесено към Украйна .... Що бизнеси на комунисти от БСП се навъдиха докато Кирето и Кикорчо бяха на власт ... Искаш да не сме толерантни към комунистите .... Ами те самите ПП са КРЕАТУРИ НА РАДЕФФ .... Да не си комунист че агитираш за тях ?
80
1
 
1
 
! Отговори
. преди 1 година
А за хората нчма ли да е добре? САмо пари в главите им!!!
79
14
 
19
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Байдън бърза да приключи войната която сам запали в Украйна за да не позволи на Тръмп или някой друг който ще дойде след него в Белия Дом да разследва милиардите "помощи" източени от държавния бюджет на САЩ .... С толкова "дарено" оръжие и с тия милиарди Украинската армия още преди месеци трябваше да е завладяла Москва а не да се радва на изтеглянето на руски войски от Херсон .... Зеленски милиардер стана и по богатство надмина дори осъдения за корупция и държавна измяна Порошенко ... А Байдън ?
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все пак са икономиката им се гради на производство на на оръжия.
77
11
 
18
 
! Отговори
Ге20 преди 1 година
Най-задлъжнелите и фалирали държави, които не произвеждат почти нищо освен финансови кризи.
76
14
 
17
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Байдън не мисли като Йелън. Той им дава пари и оръжия на украинците, за да продължи войната. Така че, икономиката на САЩ подкрепя войната, както и финансирането с долари. Лошото е, че и българските политици искат и дават пари и оръжие за войната. Съвсем логично си е, че войната ще продължи. За да спечелят търговците на оръжия. Това си е също икономика.
75
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, пускайте ковид стъкмистиката, че попарата ми изстива!
74
10
 
12
 
! Отговори
До Премяната преди 1 година
Към днешна дата няма никаква разлика между ПП и ГЕРБ...
73
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американофилите са болни мозъци с извpaтена "логика", която е в услуга единствено на любимата им Кравария и Байдън.
72
31
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите са болни мозъци с извpaтена "логика", която е в услуга единствено на любимата им Русия и Путин.
71
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната щеше да преклучи за по малко от един месец ако вие не бяхте изпратили толкова много уражия и милярди помощ.