Специализиран съд ще разследва военни престъпления в Украйна

Това ще се опита да създаде ЕС с подкрепата на ООН
30 ное 2022 14:50, Петя Славова
112
Специализиран съд ще разследва военни престъпления в Украйна
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще се опита да създаде специализиран съд с подкрепата на ООН, който да разследва извършени от Русия военни престъпления в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изказване на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Още по темата

"Готови сме да започнем работа с международната общност, за да получим възможно най-широката международна подкрепа за този специализиран съд", каза Фон дер Лайен.

Украйна оказва натиск за създаването на специализиран съд, пред който да бъдат изправени руските военни и политически лидери, които тя смята за отговорни за започването на войната, предава БТА.

Базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) започна свое собствено разследване за престъпления срещу човечеството и военни престъпления след началото на руската инвазия, но той няма правомощия да преследва агресията срещу Украйна. "Въпреки че продължаваме да подкрепяме МНС, ние предлагаме да бъде създаден специализиран съд с подкрепата на ООН, който да разследва и води дела срещу престъпната агресия на Русия", заяви Фон дер Лайен.

Европейската комисия също така предложи план за конфискация на замразени руски активи, за да бъде наказана Москва за инвазията в Украйна. "Блокирали сме 300 милиарда евро от резервите на руската централна банка и сме замразили 19 милиарда евро, принадлежащи на руски олигарси", се казва в изявление на Фон дер Лайен. Тя каза, че в краткосрочен план ЕС и неговите партньори ще управляват средствата и ще ги инвестират. Приходите от това ще бъдат в полза на Украйна, за да бъде тя в крайна сметка компенсирана за щетите, понесени от войната. "Ще работим по международно споразумение с нашите партньори, за да направим това възможно. И заедно ние можем да намерим законни начини да го постигнем", заяви Фон дер Лайен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също каза че има 100 хил украински воени но бързо го изтриха
47
1
 
21
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
А Специализират съд за престъпленията на Израел? А за престъпленията на Турция в Югоизточна Турция и военните действия в Сирия срещу кюрдите? Специализиран съд за американските престъпления в Ирак? А специализиран съд за военните престъпления на така нар."Бели каски", създадени и финансирани от UK? Тях кога ще ги създават?
46
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"да помогнем на Русия! Да се запишем ЧВК Вагнер!"Ми щом имаш гражданство от ОНД, записвай се ***!
45
0
 
15
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Значи дащото е била обявена война през ВСВ САЩ могат да си тектват ядрените бомби върхуцивилни? Това е военно престъпление!
44
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
приказки за пенсионери и за безмозъчни западни баби. Нищо няма да открият, и за всичко е виновен Путин нали. Циркове. Какво стана с Буча? тишина нали
43
1
 
3
 
! Отговори
Братя преди 1 година
да помогнем на Русия! Да се запишем ЧВК Вагнер!
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мдаа: Вече й поисках и аз 1 милиард евро, да си купя и аз виличка в Италия, като Зеления )))
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До до 24Що бе втората световна война да не би да е била позволена от тогавашното ОН както се е казвало ООН-то по това време.
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво, могат да използват същият съд и специален международен трибунал дето използваха да осъдят Америка за Сирия, Либия, Виетнам, Корея, Япония, Афганистан, Ирак итн...
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29 - Да, но пиарите от ЕС вече изрязаха 7-8 секунди от видеото (ясно се вижда как прескача кадъра към 12-13 секунда от началото а после до края върви плавно картината) и сега е политкоректно пльоснатото на техния сайт видео и това в Youtube
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи първо ще свият заблокираните пари, а после ще организират и съд. Ахахах, абе тая бая си е повярвала.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като цяло войната се обръща в полза на Путин по всички направления.Много шум се вдигна за това украинско контранастъпление а то беше оттегляне на руснаците а не сражение.Сега Путин държи всички козове.
36
1
 
17
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Европа помагаше на Ислямска държава в Сирия,кой сега е помагач на тероризма?
35
6
 
5
 
! Отговори
До до 24 преди 1 година
Сега има ли обявена война, че сравняваш с ВСВ?
34
3
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Европа се превръща в пирати на 21век.
33
1
 
16
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
"И заедно ние можем да намерим законни начини да го постигнем" - Пореден пример за клемтоманията на т.нар. демократичен запад. Крадат 319 милиарда, а след това търсят начин да узаконят кражбата. Евала Урсула, браво ***! Та какво каза, колко стотин хиляди укри дали фира?
32
3
 
20
 
! Отговори
От първа ръка преди 1 година
Първо тази е за съд и директно в панделата за мащабна корупция. Единственото и оправдание е че се учи от бай Дъновия семеен "бизнес" в Украйна.
31
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Поредното пошло и цинично шоу.
30
4
 
8
 
! Отговори
ха-ха? преди 1 година
Чии милиарди крадат? Тия милиарди ли които руските олигарси откраднаха от руския народ, за да си купуват дворци и яхти на Запад?
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маже и специализиран. Хага явно не е достатъчна да обхване целия кошмар. Те надминаха хитлеристите.