Прокурист: Корабостроителница Бургас е пред затваряне

Работата е спряна след забраната за влизане на руски кораби
16 дек 2022 14:25, Анисия Иванова
65
Прокурист: Корабостроителница Бургас е пред затваряне
Снимка: "Корабостроителница Бургас"
"Корабостроителница Бургас" ЕООД е пред затваряне след забраната за влизане на руски кораби.

Дружеството изпитва сериозни затруднения в осъществяването на основната си дейност след забраната за влизане на плавателни съдове под руски флаг на територията на български морски и речни пристанища, стана ясно от думите на прокуриста на дружеството Димитър Кимрянов. Той уточни, че работата в производствените мощности на практика е почти преустановена през последните осем месеца на тази година. 

“През годините работихме предимно с руски корабособственици. След началото на войната в Украйна вече нямаме право да работим с тях. Явно издалите тази заповед си мислят, че кораборемонтната дейност е същата като тази на битака в Димитровград. Казват ни – намерете си нови пазари и това е. Но кой е най-големият търговски флот в Черно море – руският. Явно се мисли само за петрола и газа, а за хората, които ще останат без поминък, никой нищо не казва", коментира Кимрянов пред БТА. 

На въпрос колко са освободените служители след издаването на заповедта от април, той посочи: "Няма да освобождаваме никого. Просто ще затворим". 

Достъпът до българските морски и речни пристанища е забранен за всички плавателни съдове, регистрирани под руско знаме, както и за всички плавателни съдове, които са променили своето руско знаме или регистрация към знамето или регистъра на която и да е друга държава след 24 февруари 2022 година. Забраната беше въведена въз основа на Регламент на Европейския съюз за ограничителни мерки след нахлуването на Русия в Украйна.

Изключения се допускат само в случаите на закупуване, внос или транспортиране в ЕС на природен газ и нефт, някои метали, фармацевтични, медицински, селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове. Забраната не касае и кораби, осъществяващи хуманитарни мисии.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари