Зеленски: В Соледар земята е покрита с трупове на нашественици

Пригожин заяви, че атаката в града е извършена от части на "Вагнер"
10 яну 2023 07:00, Анисия Иванова
352
Зеленски: В Соледар земята е покрита с трупове на нашественици
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинските войски са устояли на "нови и още по-силни атаки" на Соледар, близо до източния град Бахмут, който Москва се опитва да превземе от месеци, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от АФП.

"Благодаря на всички наши войници, които защитават нашия Бахмут... (и) на всички бойци в Соледар, които устояват на нови и още по-силни атаки от страна на нашествениците", заяви той в ежедневното си обръщение.

Соледар се намира в Донецка област, на около 15 км от Бахмут.

"Благодарение на издръжливостта на нашите войници там, в Соледар, спечелихме допълнително време и (запазихме) сили за Украйна", добави Зеленски.

"Всичко е напълно разрушено... цялата земя в Соледар е покрита с трупове на нашественици и е белязана от експлозиите", каза украинският президент.

По-рано украинските въоръжени сили заявиха, че са отблъснали поредния опит за превземане на Соледар, но боевете са се възобновили.

"След неуспешния опит на противника да превземе Соледар и да се оттегли, (руснаците) се прегрупираха, възстановиха живата сила, прехвърлиха допълнителни щурмови части, промениха тактиката и започнаха щурмови действия", заяви в Телеграм заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр.

"В момента противникът е разгърнал голям брой щурмови подразделения, сформирани от най-добрите резерви на групата "Вагнер". Те буквално стъпват върху труповете на собствените си войници", добави Маляр.

По-рано подкрепяните от Русия сепаратистки сили в Донецка област съобщиха, че са превзели село Бахмуцке, само на няколко километра от Соледар.

Отделно от това основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин заяви в социалните мрежи, че Соледар е щурмуван "изключително" от частите на групировката. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
7
 
! Отговори
Ъ! преди 1 година
Чакай бе! *** къ тъй се отбраняват? Нали ги чакахме в Москва заедно с джендърлюгите от дъртата *** Европа? Де го чукаш... де се пука!!!
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАТВОРНИЦИ И ЧЕЧЕНЦИ-ГОРДОСТТА НА РУСИЯ
34
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствените успехи на руската армия в тази война са срещу трафопостове и водни съоръжения.
33
8
 
7
 
! Отговори
? преди 1 година
Там се бият руските Затворници. За това умират с хиляди, щото на Руснака не му пука за тях.Абе всичко си е като едно време.Война за ресурси.
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бития си е бит. А от спомена за Соледар и др. Градове, коката на Зеленски все няма да му е достатьчна.
31
12
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Украйна без флот,авиация и ракети успява да се защити доста умело.Руският военен имидж вече е легенда от миналото.
30
17
 
8
 
! Отговори
Не се говори за това преди 1 година
Украйна призна Татарстан и Чечня за автономни републики окупирани от Москва! България трябва да последва украинския пример! Земите на Татарстан са части от прабългарската империя! Това са наши земи окупирани от рашистите! Рашистите ни крадат земята и езика!
29
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия трябва да се разпадне, за нейно добро е. Ако това не стане по-скоро, ще страдат много.
28
0
 
5
 
! Отговори
Ясно е преди 1 година
Да ама Не....
27
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм сигурен да е лична амбиция на Путин да влезе в историята.Има по-голяма картина,която засега не виждаме.Вярно е,че руснаците все ''спасяват'' някого,ама това се е изтъркало отдавна,още след като са дошли тук и са заместили турците.В 21 век по този варварски начин да прокарваш имперски интереси е много изостанал метод,който няма да сработи,ако това е целта де...
26
4
 
17
 
! Отговори
Пак преди 1 година
За ама видеа в ютуб показва самсъм обратното,Зеленски пак нагло лъжи.
25
6
 
24
 
! Отговори
българин преди 1 година
Нашмъркания отново говори дивотии.Самите украинции ще го гонят с камъни.А цябата "информация" по медийте,е просто една военна пропаганда на САЩ и Зап.Европа.Само лъжи.
24
4
 
22
 
! Отговори
Въпросче към Козяк преди 1 година
Върви ли контра офазинвата ?
23
23
 
7
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Иска да се нареди до великите царе дето са направили Руската Империя. Тия млади хора умират заради тая болна закъсняла с 200 години амбиция.Най - много да доведе Русия до пълен крах и разпад, но съм съгласен пак ще влезне в историята, като човека който разпадна Русия.
22
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20. Целта е изключително лична. Един човек, който има вече всичко в Русия, е решил, че иска да остави дебела следа и в световната история. И тъй като вече историята познава човека с мустака, този е решил да се впише като човека без мустака.
21
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснацие имат ли достатъчно желязо за медали на бившите затворници?
20
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те затуй копейките са бедни и мръзнат, защото бачкат пазачи! На тея години не ги щът другаде!
19
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои войни като тази не са ми ясни защо се случват?Каква е целта?Какво би спечелил Путин?Млади хора се избиват хей-така за нищо.
18
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Соледар вече е превзет от руски тpyпове!
17
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВАГНЕР не пее пред украинските лъвове!