Неуспешното справяне с "Вагнер" - по-голям шок от нахлуването в Украйна

Руският елит не е сигурен, че Путин е възстановил контрола
29 юни 2023 18:00, Анисия Иванова
199
Неуспешното справяне с "Вагнер" - по-голям шок от нахлуването в Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Владимир Путин се опита тази седмица да покаже, че категорично държи контрола след драматичния опит за бунт от командира на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин. Много хора в Кремъл и влиятелни играчи от бизнес елита просто не го вярват.

"Бананова република" беше фразата, която един бивш високопоставен служител, който все още поддържа тесни връзки с правителството, използва, за да опише спектакъла на Пригожин, който доведе своята колона от танкове и бойци до 200 километра от Москва и след това му бе позволено да замине за съседна Беларус, без да бъде изправен пред наказателни обвинения. Водещ бизнес магнат каза, че неуспешното справяне с бунта от страна на руския президент е било по-голям шок от решението на Путин да нахлуе в Украйна миналата година.

За много вътрешни лица – включително повече от дузина настоящи и бивши високопоставени служители и бизнес лидери – драматичните събития разбиха онова, което остана от внимателно изработения имидж на Путин като гарант за „стабилност“. Всички те говориха при условие за анонимност, заради чувствителния характер на въпросите.

Сътресението подчерта как 70-годишният лидер е все по-недостъпен и неспособен да контролира събитията по начина, по който го е правил преди.

Докато Путин се стреми да утвърди отново властта си, сътресенията само задълбочиха безпокойството и тревогата относно посоката на страната, които мнозина сред икономическия и бизнес елит изпитват след инвазията през февруари 2022 г., казаха те. Някои се притесняваха, че това може да доведе до още повече репресии в Русия.

"Беше очевидно, че Пригожин излиза извън контрол, но повечето смятаха, че няма да се стигне до открит въоръжен сблъсък. Така се получи“, каза Евгений Минченко, базиран в Москва политически консултант. „Всички елитни групи се опитват да изградят свой собствен ресурс за сигурност, защото вече е ясно, че силата има значение.“

За някои публичните усилия на Путин да изглежда начело на ситуацията изглеждаха глупави, като само подчертаваха очевидната реалност колко неефективно и слабо са показали събитията лидерството му, казаха хората.

Въпреки цялата тревога сред членовете на елита, вътрешните лица казаха, че не виждат алтернатива на Путин. Въпреки шока, има много хора, които виждат Путин като стабилен лидер. Те все още разчитат на неговото покровителство и закрила за техния просперитет и сигурност, тъй като войната и санкциите прекъснаха много от останалите им задгранични връзки.

Във вторник държавната телевизия показа как Путин се среща с висши служители по сигурността и военни в Кремъл, като строго им благодари за подкрепата.

Но той не даде обяснение защо е позволил на Пригожин, бивше протеже, чийто бунт той обвини за смъртта на войниците, които се опитаха да го спрат, да напусне без наказание. Вместо това той каза, че неговото правителство е платило на "Вагнер" повече от 3 милиарда долара през последната година и не е сигурно как са били похарчени всички пари.

Твърдението на Путин, че бързият край на 24-часовия бунт е показал единството на руснаците зад него, беше опровергано от кадри на усмихнати тълпи, които аплодираха Пригожин и неговите бойци, докато се изтегляха от Ростов на Дон, който бяха окупирали.

Президентът продължи да работи по телефона с приятелски настроени лидери, опитвайки се да обясни събитията в разговор със саудитския престолонаследник принц Мохамед Бин Салман и други по целия свят.

Но неговият най-близък съюзник, беларуският президент Александър Лукашенко, си позволи рядък публичен удар срещу прекомерната самоувереност на руския лидер.

"Сбъркахме ситуацията“, каза Лукашенко в откровена аутопсия във вторник пред местни медии за ролята си в посредничеството на сделката, която потуши бунта. „И Путин, и аз смятахме, че това просто ще изчезне от само себе си – е, честно казано, не го мислех наистина, но няма значение. Но не изчезна от само себе си.“

Имаше признаци, че хардлайнерите, които подкрепиха критиките на Пригожин към военното ръководство, че не успява да води войната в Украйна достатъчно агресивно, настояват за по-голямо влияние, коментира анализатори, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

„Това не беше опит за преврат, но със сигурност отваря вратата за възможност като тази в близко бъдеще“, каза Алина Полякова, президент на Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон.

Но натискът растеше от лагера, който настояваше за широко разрастване на военните усилия, включително широка мобилизация на цивилни и икономика в съветски стил. Досега Путин се съпротивляваше на тези стъпки, опитвайки се да изолира руското общество от въздействието на войната, за да осигури обществена подкрепа.

"Засега сме гледали само първия епизод и ще последва продължение“, каза Николай Петров, гостуващ сътрудник в базирания в Берлин мозъчен тръст SWP. „Облагодетелстваните са партията на привържениците на ескалацията, които стоят зад Пригожин, които със или без слаб Путин ще се опитат да повторят провалената война."

„Запазването на статуквото, което беше добро за Путин, сега изглежда невъзможно“, добави той.

За момента Кремъл продължи публичната си подкрепа за министъра на отбраната Сергей Шойгу, близък съюзник на Путин, който беше основната публична цел на Пригожин.

Но вътрешните сили за сигурност вече ще получат танкове и други тежки оръжия, които преди им бяха отказвани, каза във вторник Виктор Золотов, дългогодишният съюзник на Путин, който ръководи Националната гвардия, според ТАСС. Той не даде обяснение как този план се вписва в твърденията на Кремъл, че няма по-нататъшен риск от сътресения. Напротив, Золотов каза: „В момента това е много належащ въпрос“.

В знак на по-нататъшни репресии председателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин нареди разследване на това кои държавни служители и корпоративни ръководители са напуснали страната по време на кризата, като настоя онези, които са го направили, да бъдат публично наказани.

Александър Дугин, ултранационалист, чието влияние нарасна на фона на войната, предупреди за по-големи безредици, ако Путин не извърши „промени в персонала в няколко ключови агенции“ в коментар, публикуван във вторник.

„Ако не променим нищо, катастрофата ще се повтори и този път ще бъде фатална“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не смятам,че Путин се е крил.По скоро Пригожин беше преместен по близо до Киев с армията си и съвсем скоро ще има изненада!
169
8
 
11
 
! Отговори
сашо преди 10 месеца
Путин ги направи криви ,а сега тия *** се мъчат да заличат своя провал.Путин е по-силен и армията застана зад него.Руснаците,за разлика от украинците имат усет за самосъхранение и на тях им е безразлично какво пишат за тях западните ***.
168
7
 
9
 
! Отговори
Нико преди 10 месеца
До Анонимен За какви нацисти бълнуваш безмозъчна ушанко? Нацисти и фашисти съществуват само с промитите мозъци на путинофили и ***.
167
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние от Възраждане сме 'против'!
166
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Краварите се опитват да напредват и частично успяват, но нашите сили от РФ мачкат нацистите!
165
5
 
12
 
! Отговори
БАНАНОВА РЕПУБЛИКА.. преди 10 месеца
РУСИЯ В ЕВРАЗИЯ....... КОПЕЙКИ НЯМА ДА РЕВЕТЕ...
164
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 10 месеца
Не може да очакваш друг резултат от даден процес, като не правиш промени в него!Промените могат да бъдат от всякакво естество, вкл. на участниците в него!
163
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
А като изтръскат руснаците на фронта, могат вече спокойно да продължат сами към Москва, този път без отметки.
162
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Да попитам. След като Вагнер да освободени от участие във войната в Украйна, наблизо са и нямат друга работа - срещу колко милиарда ще застанат на страната на Украйна? Все пак са частна организация, работеща за частни интереси.
161
7
 
8
 
! Отговори
Пак ще гръмне преди 10 месеца
Със или без Пригожин и Суровикин проблемът за лигавата специална обсерация си остава и ако Путин не го реши проблемът/котелът пак ще гръмне.
160
8
 
5
 
! Отговори
Основният проблем преди 10 месеца
Основният проблем е защо тази тъй наречена специална военна операция се води вече гидина и половина по този либерастен лигав начин? Защо не се изтребва нацистката популация в Западна Украйна,а на фронта гинат руснаци от Източна Украйна? Защо активи на украински олигарси свързани с руски олигарси не се поразяват? Грешната оценка на положението в Украйна е на кагебейците и точно тия набутаха армията в касапница защото преврет в Украйна не стана,но въпреки това армията е спъната с букаи.
159
1
 
8
 
! Отговори
doko преди 10 месеца
Всичко върви по план
158
4
 
12
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 месеца
Ама разбира се, по гърба на съседа сто тояги са нищо, обаче само една отзад на Путинистите им е ад!
157
10
 
7
 
! Отговори
Бай Оня преди 10 месеца
Не се справили ли!? Справиха се бързо и успешно. Пригожин сам си подписа смъртната присъда. "Вагнер" ще бъдат разформировани и забранени, както и всички подобни реално престъпни организации, основният им контингент е от рецидивисти убийци. А Женка Пригожин ако скоро не отлети някъде в Африка, го чака нещастен случай. Жалките наши ***-еврогейци като пишат глупости, дали мислят, че някой им вярва!?
156
10
 
13
 
! Отговори
Със сигурност преди 10 месеца
Новият бестселър - "потъването на блатная". И го прави като ръждясал 150 годишен рибарски кораб! Айде лилипутчици, пийте студена водица! Хага ви чака!
155
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бахмут и околностите. В това направление с подкрепата на артилерията ВСУ проведоха щурмови действия при Курдюмовка, Клещеевка, Ягодное, Парасковьовка и Берховка, но без напредък. Въоръжените сили на РФ контраатакуват край Орехово-Василевка, без успех. Украинските войски успяха да напреднат по магистрала М-03 в района на Железнянски. Атаките на въоръжените сили на Украйна при Краснополовка бяха отблъснати от руски части.
154
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Направление Запорожие, Район Ореховски. Владимир Рогов съобщава: "Сутринта ВСУ преминаха в ново настъпление в района на село Работино. Активно работи артилерия, в атаката на ВСУ е хвърлена пехота с подкрепата на БТРи, които работят по нашите позиции във формат "въртележка". ВСУ се опитват да продължат напред на всяка цена, въпреки загубите, опитвайки се да си върнат позициите, които преди това бяха превзели, но след това загубени в резултат на нашите контраатаки. Войниците от ВС на РФ поддържат активна защита. Освен артилерия работят минохвъргачки и се води стрелба с висока интензивност. Самот
153
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Киевският режим загуби много хора и техника, но тече активна мобилизация, разбирай лов по улици и паланки на балъци от мъжки пол излезли като лалугери по улиците, и чака нови доставки на техника от Запада. Режимът на Зеленски трябва да покаже сериозен резултат от офанзивата. И няма да пощади никого. И като се има предвид украинските обстрели и апетит за Запорожката АЕЦ, може да стигне до ужасни последици за цялата област.
152
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Южнодонецко направление. Времевски подстъп. Зомбитата напредват с бавни темпове, но все пак напредват. Сега те са заели позиции на запад от Старомайорски. Руските витязи се изтеглиха от тези позиции, а зомбитата оборудват там своите опорни точки и минират подстъпите. Прехвърлянето на зомби актив продължава. ДРГ на зомби нацитата атакуват района на Приютное, опитвайки се да проникнат във фланга на отбранителните линии на руснаците в този район. Вероятно Приютное ще бъде ударено от две страни (втората посока е от Левадни).
151
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Запорожие, Токмок. ВСУ натрупват сили за нов съсредоточен удар, на предната линия се води контрабатарейна борба. Предстоят тежки боеве. Зомби нацитата не могат да изнесат повредената техника и хилядите тела на унищожената зомбирана биомаса. Ако ВСУ можеха да пробият руската отбрана, те отдавна щяха да я пробият. Засега не им се получава. Наистина зомбитата имат още много сили за сериозен опит за пробив. Друго нещо е дали ще отидат по-нататък до "линията Суровикин" или ще опитат късмета си в друга посока.