Висш военен от НАТО: Руската армия е наранена, но в никакъв случай не и победена

"Не трябва никога да подценяваме руснаците и тяхната способност да отвърнат на удара"
4 юли 2023 07:00, Елка Василева
200
Висш военен от НАТО: Руската армия е наранена, но в никакъв случай не и победена
Снимка: архив, БГНЕС

Руските въоръжени сили са наранени, но в никакъв случай не и победени във войната с Украйна, заяви висш военен от НАТО, цитиран от Асошиейтед прес. Той изложи и най-голямото преначертаване на плановете на Организацията на Северноатлантическия договор от Студената война насам, в случай че Москва се осмели да разшири конфликта.

"Не трябва никога да подценяваме руснаците и тяхната способност да отвърнат на удара", заяви ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер.

Още по темата
Президентът на САЩ Джо Байдън и неговите партньори в НАТО са напът да направят огромна промяна в плановата схема на алианса на срещата на върха в литовската столица Вилнюс следващата седмица.

НАТО като организация не предоставя оръжие и боеприаси на Украйна. Досега тя избягваше да бъде въвлечена в по-мащабна война с ядрено въоръжената Русия. В същото време НАТО масово укрепва сигурността на страните си членки в близост до Русия, Украйна и Беларус.

Около 40 000 войници са в готовност от Естония на север до Румъния на Черно море. Близо 100 самолета се вдигат в това въздушно пространство всеки ден, а общо 27 са бойните кораби, които оперират в Балтийско и Средиземно море. Очаква се тези бройки да се увеличават.

Според залегналото в новите планове НАТО има за цел да разполага с до 300 000 бойци, готови да се пренесат на източния фланг по външните граници на организацията в рамките на 30 дни. Плановете разделят територията на три зони: крайна северна и атлантическа; северно от Алпите; в Южна Европа.

Бауер каза, че новото планиране на НАТО се основава на информацията за силата на руските въоръжени сили отпреди инвазията в Украйна през февруари миналата година. Адмиралът посочи, че войната е отслабила руската армия, но не и флота и военновъздушните сили.

"94 процента от сухопътните сили на Русия сега участват във войната", каза Бауер.

"Това, което виждаме в генерален план, е, че руснаците са много внимателни в близост до границите на НАТО. Те не търсят конфликт с нас. Мисля това за знак, че те са много, много ангажирани. Що се отнася до сухопътния състав, не смятам, че имат много останали налични военни сили да атакуват някого другиго. Но ние сме сигурни, че руснаците ще се реорганизират. Ще продължим да гледаме на тях като на сериозна заплаха. Във водата и особено във въздуха, в космоса, те все още имат много, много възможности. Да не говорим за ядрените оръжия", допълни Бауер.
(БТА, Иво Тасев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
5
 
7
 
! Отговори
Антинатовец преди 10 месеца
На времето великият Бисмарк, който познава руснаците, говори и пише на руски много добре, бил е и посланик в Петербург, казва следното: "Знам много начини да изкарам руската мечка от бърлогата, но не знам как да я върна." И също "Русите бавно запрягат, но тръгнат ли яздят бързо". Така че евронатоанусите у нас да спрат с миризливите си флатуси.
146
3
 
5
 
! Отговори
Бат Курти преди 10 месеца
До Кравар Евроатлантик, определено си кравар и акъла ти е толкова, колкото на селския говедар! Ти гледай Путин да не се сети за София, ще дойде тук като у тях си, за 2 часа ще ни окупират без проблем!
145
5
 
5
 
! Отговори
Бай Оня преди 10 месеца
Тоя нормален ли е, руската армия още не е мобилизирана и вдигната изцяло, ама стане ли това, НАТО ще бъде издухано като ромска колиба. НАТОвските пенделгейзери, с Урсула начело, нямат никакъв шанс. В една такава ситуация НАТО ще се разпадне веднага, нито Германия, нито Франция, още по-малко Унгария или Турция, ще се впуснат в такава безумна авантюра. САЩ могат да разчитат единствено на полските абдали и на наш Тагарчо, който ще реве и приглася от обора!
144
2
 
8
 
! Отговори
Баба чичолина преди 10 месеца
Мечката,ако и се причуе зов от роднините в Аляска може и им иде на гости.
143
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що ръчкате мечката бре серсеми ?
142
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин ги бави, защото иска да им го върне за разпада на СССР. Сега е ред на запада да рухне икономиески. Ще видим разглезения запад как ще го понесе. И като превеждате певеждайте правилно - 94% процента от руската армия НЕ участва в конфликта.
141
5
 
7
 
! Отговори
Баба чичолина преди 10 месеца
Противниците на Русия разбират каква е силата на армията и винаги преди началото на краят им.
140
4
 
15
 
! Отговори
Читател преди 10 месеца
"НАТО като организация не предоставя оръжие и боеприаси на Украйна. " ??????? Това пък как да го разбирам? Или генерала лъже или автора на статията. По всичко личи ,че това е поредната дезинформация. Цял свят знае, че НАТО въоръжава с всички сили Украйна. А и не само НАТО но и техните Проксита , като Канада Австралия и др. В ЕС има директива на Урсулата за 1000000 снаряда за Украйна. България с новия си продажен назначен от посолството военен министър, също се е включила в това споразумение.
139
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Живея в чужбина,всеки 8 от 10 е геи.руснаците с 1милион доброволци 6те минат като на парад през Европа.ще ги бият и .....проблема е че се бият в момента с други руснаци.всеки с 2процента мозък може да се досети.те само са смел народ но напушен.
138
15
 
6
 
! Отговори
Алооо Запада! преди 10 месеца
Констатации от този род и ние обикновенните хора можем да правим. Стига сте затягали войната, дайте нужното оръжие на Украйна. Една година умувахте за танкове, накрая дадохте мижава бройка по-стари модели. Далекобойни ракети, авиация, дайте и повече танкове. Сакън мордорето да не загуби. Стига обичайните ви лицемерни схеми. И децата ви знаят номерата. Щом се водят боеве метър за метър, ясно е че не е победена, а вие се молите да не свърши войната.
137
20
 
4
 
! Отговори
Асен преди 10 месеца
Рудата армия щом е наранена значи е победена
136
20
 
11
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
До края на годината ще има ядрено оръжие в Полша. Поляците отдавна са предупредили, че ще се включат във войната ако Украйна започне да търпи загуби. Как ще се включат си е тяхна работа, просто няма вариант в който Росия да вземе Киев. Колкото и да се тупа по гърдите путангутана няма как да се случи.
135
8
 
9
 
! Отговори
Военен брокер преди 10 месеца
Преди месец Русия прехвърли ядрено оръжие в Беларус.Пригожин и части от Вагнер са също в Беларус.В Беларус тази година има избори.На предните народа беше смачкан от милицията.Тази година нищо чудно Пригожин да озорпира властта и да поеме контрола над ядреното оръжие като някой агент в Москва му прати и кодовете за активация.Положението е сериозно.време е старата школа в САЩ и ЕС да вземе властта новите си мислят ,че снимат филм .
134
6
 
9
 
! Отговори
Еко-колапс преди 10 месеца
Русия има над 5000 адрени бойни оръжия. От тях полвината да са в изправност пак е огромна цифра. Дали руснаците ще го използват ? Как мислите ? Ей така един малък взрив (инцидент с неизяснени причини -като язовира) или локално нападение.Тогава може да има два вариянта бърз мир или тотална война водеща до непредвидими изход.
133
2
 
8
 
! Отговори
Пцифист преди 10 месеца
Ситуацията е патова .Премирие и обявяване на независими автономии и разоражени буферни зони. Трябв да спира тази война, защото риска от ядрена кастрофа е голям-много голям .Най-голямата атомна централа в Европа е с минирани охладители. Използването на атомно оръжие при един преврат от крайни националисти в Москва като Пригожин и други също е риск. Да не говорим за хилядите жертви и от двете страни.
132
29
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Няма вариант в който Киев капитулира и Путин задържа територия. Просто не е възможен по редица военни. икономически и геополитически причини. Най-добрият вариант за Путин е да ограничи загубите като отстъпи всички окупирани територии и се преговори неутралитет за Крим, като санкциите частично се свалят.
131
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин ги бави, защото иска да им го върне за разпада на СССР. Сега е ред на запада да рухне икономиески. Ще видим разглезения запад как ще го понесе. И като превеждате певеждайте правилно - 94% процента от руската армия НЕ участва в конфликта.
130
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До "набий си го в празната кратуна"...Ние нали сме член на Нато защо трябва да ни сравняваш с арабите които не са членки на Нато слава богу...Но може би сме член на Нато втора ръка , защото то така излиза не само за Ф 16 но и по много други неща например за визите , за Шенген и за сев.Македония нямаме подкрепа нито за мигрантите не ни помагат , абсолютно за нищо. Само вземат.
129
2
 
14
 
! Отговори
Случаен читател преди 10 месеца
В сегашния състав на НАТО, единствено боеспособни армии имат САЩ и Турция. За да се избегне ядрен конфликт с Русия, единственият начин за участие с жива сила от страна на натовски страни е създаване на коалиция на желаещите. Сигурен съм, че в тази коалицоя САЩ и Турция няма да участват.
128
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
РУСИЯ НЕ БЪРЗА , НЕ ЗНАМ ЗАЩО ЗАПАДА западнал , за къде се е разбързал .