Украйна ще съди Полша, Словакия и Унгария заради забраните за внос на зърно

Киев е подал съдебни искове в Световната търговска организация
Обновена: 18 сеп 2023 21:31 | 18 сеп 2023 21:20, Анисия Иванова
265
Украйна ще съди Полша, Словакия и Унгария заради забраните за внос на зърно
Снимка: БГНЕС/ EPA

Киев е подал искове в Световната търговска организация (СТО) срещу трите си съседки от ЕС - Полша, Словакия и Унгария - във връзка със забраните им за внос на украинско зърно.

"За нас е изключително важно да докажем, че отделни държави членки не могат да забраняват вноса на украински стоки", заяви в изявление министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, цитиран от БГНЕС. "Ето защо ние завеждаме съдебни дела срещу тях."

Още по темата

По-рано днес земеделският министър Кирил Вътев призна, че ако България не е била отменила забраната за внос от Украйна, страната ни е била заплашена с глоби от Европейската комисия (ЕК).

Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече взела решение за украинското зърно. "Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

По думите му има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не се регламентират лицензионните режими, което означава да се определят стоки и количества, от които ще има определен внос.

Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, обеща министърът.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес именно заради отпадането на забраната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В началото им съчувствах, но вече не мога да ги понасям! Е , няма по-нагло и по-неблагодарно племе от Остап Бендеровците
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аман вече и от Украйна, и от Остап Бендеровците! Вече прекалено много ни струвате, и то в много отношения! Оставете ни на мира! Ако бяхме с разменени роли, вие нямаше да направите АБСОЛЮТНО нищо за нас!
202
1
 
5
 
! Отговори
Зърно преди 7 месеца
Полша спира издръжката на украинските бежанци . Подканя ги да се връщат в Украйна .
201
1
 
6
 
! Отговори
тя преди 7 месеца
От тази война намразих страшно украинците - нахални ,използвачи , неблагодарници !Русия да ги изтрепе до крак !
200
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Храни куче да те лае ?!
199
1
 
6
 
! Отговори
тя преди 7 месеца
Казах ли ,че по-големи нахалници няма !
198
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Самозабравиха се тези, наистина много са си повярвали! Вече направо рекетират страните, които им помагат!
197
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ще определяш ти на чужда държаваи и съюз какво да внася... приключил е есср тотално. Новото ядро ще е в централна Европа
196
2
 
15
 
! Отговори
САТАНА преди 7 месеца
Фашистка Украйна нетрябаше да допуска земеделските корпорации,а за САЩ те са национални и демократични,целта им е да фалират местните производители и да ги използват за техни цели.
195
2
 
11
 
! Отговори
777 преди 7 месеца
Интереса на народа и държавата преди всичко. Крайно време да спре тази безобразна война и да спрат да я подклаждат а нашите управници да ,се вземат,, в ръце
194
0
 
11
 
! Отговори
Росомаха преди 7 месеца
Както във Виетнам се изсипваше *** в изобилие и почвата им се зарази и оттам всичко което отглеждаха- негодно, аналогично сега и тук. УПРАВНИЦИТЕ ще ни направят опитни зайчета
193
10
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
Русофилите наскачаха като жабоци на тая безмислена тема, колкото кликания да има :)
192
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това са все земеделски държави. Към тях се числят Румъния и България. Всички *** имат огромни хамбари за складиране на 100ци милиони тона най различно зърно. Украинската реколта е още на полето. Та искът на укр всичките тези държави да отворят граници и там на склад да се извози старата реколта. Да "зажитят" Източерата Европа с запеспицирано офосфорено радиоактивно жито размешаро с остатъци от взривени химически бомбюхи
191
0
 
7
 
! Отговори
184, преди 7 месеца
тютюнът извлича радиацията. Не съм сигурен за слънчогледа.
190
1
 
12
 
! Отговори
Истина преди 7 месеца
ами те тези трите страни са си виновни... да вземат да затворят границите си с Украйна и да ги видим отворените урки откъде какво ще изнасят и получават! много си повярваха нещо, ако не затворят войната до началото на следващата година, ще ядат голямото дърво, не от руснаците, те са си некадърници по рождение, от останалия свят, защото онези от дъгата ще се врътнат и ....
189
0
 
26
 
! Отговори
Георги преди 7 месеца
Храни куче, да те лае :). Ей за това ги бият руснаците, защото са неблагодарни
188
0
 
22
 
! Отговори
Списаревски преди 7 месеца
БАБХ ще успее да контролира украинския внос точно толкова, колкото Българския военен флот контролира украинските мини по нашето Черноморие!!!
187
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Министърът на земеделието трябва да познава международното търговско право и това на ЕС. Финансовият министър трябва да умее да балансира в икономиката паричните средства. Това правителство няма капацитета да реши настоящите проблеми. Само ГЕРБ може да изведе страната през тази криза.
186
0
 
45
 
! Отговори
един преди 7 месеца
Нагли, арогантни и все по нетърпими!!!
185
0
 
19
 
! Отговори
ФАКТ!!! преди 7 месеца
95% от ябълките на щандовете в България са Полски , наще дори не ги берат техните оставят ги да окапят субсидиите им стигат като чиста печалба.