—анкции: ≈— поглъща дизел от »нди€, ко€то е основен купувач на руски€ петрол

¬носът в ≈вропа този месец ще нарасне до 935 000 барела дневно
28 ное 2023 16:24, јниси€ »ванова
210
—анкции: ≈— поглъща дизел от »нди€, ко€то е основен купувач на руски€ петрол
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

≈вропа забрани повечето доставки на петрол от –уси€ преди почти една година, но в момента използва дизелово гориво, което може би е произведено от руски суров петрол.

¬носът на дизелово гориво в региона от »нди€, един от най-големите купувачи на руски суров петрол, е на път да нарасне до 305 000 барела дневно, което е най-много поне от €нуари 2017 г., сочат данни на фирмата за пазарно разузнаване Kpler.

¬ъпреки че не може да се каже със сигурност, че молекулите произхождат от –уси€ - »нди€ преработва нефт и от други страни - доставките от ћосква дават възможност на индийските рафинерии да произвеждат гол€мо количество дизелово гориво и да увеличават износа.

—поред Kpler през ноември в ≈вропа пристига р€дка пратка от базираната в ћумбай компани€ Nayara Energy Ltd., ко€то е внесла почти 60% от сурови€ си петрол от –уси€ тази година. Reliance Industries Ltd., най-големи€т доставчик на индийски дизел в ≈вропа, черпи повече от една трета от сурови€ си петрол от –уси€, сочат данните.

—кокът на вноса на дизелово гориво от »нди€ илюстрира и фундаменталната пром€на в търгови€та с петрол след войната на  ремъл в ”крайна. ѕреди година –уси€ беше най-големи€т доставчик на дизелово гориво в ≈вропа - гориво, което е жизненоважно за промишлеността и транспорта. ѕрез декември ≈вропейски€т съюз забрани по-гол€мата част от морски€ внос на руски суров петрол, а през февруари - на петролни продукти.

¬ отговор на това ≈вропа и ќбединеното кралство потърсиха доставки на дизелово гориво от други пазари. »нди€ помага да се запълни недостигът на доставки, тъй като европейски€т внос от —јў, “урци€ и —аудитска јраби€ намал€ва през ноември. ѕристигани€та на саудитски дизел ще намале€т до около 94 000 барела дневно, което е най-ниското ниво от февруари 2020 г. насам.

"Ќаличността на саудитски барели р€зко намал€ през октомври и ноември поради планираната поддръжка на местните рафинерии, което засили интереса към индийски€ дизел", казва ёджийн Ћиндел, ръководител на отдел "–афинирани продукти" в консултантската компани€ Facts Global Energy.

“ъй като «ападът изб€гва руски€ петрол, ћосква намира все по-гол€м апетит за суровината си в јзи€. »ндийските рафинерии усп€ват да купуват руски суров петрол с отстъпка и да продават преработени€ петрол на пазари като европейски€, където дизеловото гориво е много търсено.

"1,6-1,8 млн. барела дневно руски суров петрол, които индийските рафинерии купуват, създават конкурентно предимство, с което другите не разполагат", см€та ¬иктор  атона, водещ анализатор на суров петрол в Kpler, пише Bloomberg TV Bulgaria.

ƒелът на индийското дизелово гориво, изнас€но за јзи€, вече е около 19% от общи€ износ на страната в сравнение с 33% през миналата година, каза той. √ол€ма част от този обем е пренасочена към ≈вропа.  ато ц€ло вносът на дизелово гориво и газьол в ≈вропа през този месец ще нарасне до 935 000 барела дневно, което е с 5% повече от октомври, сочат данните на Kpler.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


210
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
159
0
 
3
 
! ќтговори
јлекс преди 2 месеца
јми хубаво, какво като купуваме бензин правен от руски петрол? –афинират го индийците и печалбата си е за т€х. –уси€ и повече да изнас€ още по-добре. ¬ажното е да дават отстъпки и цената да е ниска. ¬ече об€виха над 160 милиарда загуби. Ћошото е обаче че производствените мощности нещо се-скапват. «а 2ри път за месец само об€виха свиване на производството с 500 хил€ди барела. ¬ече са с 25% по-малко добив и не се вижда обръщане на тренда.
158
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо само факти. “и кога се върна от –уси€? ѕоинтересувай се единствената гол€ма рафинери€ на петрол ћotor Oil в √ърци€ какъв петролен микс от “урци€ използва за крекинг и рафиниране. ѕреди н€колко дни в нашата преса имаше съобщение за работата на та€ фирма, а т€ снабд€ва с бензин и дизелово гориво ц€ла ≈вропа. ¬ същото време ѕеевски иска извънредно строг контрол за достав€ни€ нефт, а от ≈  ни контролират да не продаваме гориво дори на страните от ≈—.
157
1
 
8
 
! ќтговори
анонимен преди 2 месеца
до само факти,човече по малко в€рвай на американската пропаганда,честно и аз б€х като теб,слушах на вев тайно нощно време радио свободна ≈вропа и с надежда очаквах тези сладки райски градини за които говореха да доидът и у нас ,е дойдоха но райски градини не вид€х,виждам крадци които ни обират,развалени пътища храна пълна с *** и мога да изреждам още много
156
2
 
5
 
! ќтговори
анонимен преди 2 месеца
купете си гуми ћишелин закриват си заводите,обвин€ват за това –уси€ че не може м продавала евтина суровина,прав€т санкции и после ревът,очакват се още гиганти да рухнат,жалко е от това печел€т жълтите,тези които €д€ха трева и червей защото н€маха нищо
155
2
 
29
 
! ќтговори
—анкции-ћанкции преди 2 месеца
... ¬место да купува директно от –уси€ , —анкционираща ≈вропа, купува от »нди€, ко€то купува на ниски цени от –уси€ и после продава на ≈вропа с добавена надценка. —јў също купуват метали и гориво от –уси€ и —Џўќ продават на нежелаещата да търгува с –уси€ ≈вропа .... » те си добав€т "при€телска" надценка. “арикатите от √ермани€ и Ѕелги€ търгуват ƒ»–≈ “Ќќ с –уси€ без да ги еввве за санкциите които сами са наложили. ј една послушна Ѕългари€ купува горивото си от √ърци€ ко€то и го достав€..... –”—»я
154
3
 
3
 
! ќтговори
ј√” преди 2 месеца
” нас се внас€т хил€ди тонове дизел и пропан бутан мислете му като ≈— забрани това.
153
3
 
20
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јмериканците не постигнаха мечтата си. “е искат да погълнат света, но това н€ма как да стане. —амо тъпи€ ≈— с измислени ръководители им се връзват. ¬ ≈— тр€бва да наложат примерно испански език, защото реално в него н€ма англоговор€щи страна. Ќека ограничените антрета и американци да учат език, а не да см€тат че всеки тр€бва да знае техни€ *** език.
152
1
 
11
 
! ќтговори
ѕател  умар —ингх преди 2 месеца
≈——– хрантути Ѕрахат!  акво по-хубаво от това?!
151
3
 
19
 
! ќтговори
само факти преди 2 месеца
производството на стомана от –уската ‘едераци€ изпревари американското.
150
1
 
21
 
! ќтговори
само факти преди 2 месеца
очаквани€ прираст на руската икономика е по гол€м от този на евро-зоната! хаха!
149
2
 
15
 
! ќтговори
јйде бе преди 2 месеца
ƒо само факти .... ’а ха ха в Ѕългари€ не идвало руско гориво ? “и май си толкова остър че ,в€рваш само на опорките на  ирчо ,и на јсанчо ? јми прогледни малко и на страни , прочети нещо и между редовете , попитай н€кой патил !
148
0
 
8
 
! ќтговори
ѕачо преди 2 месеца
ƒо "само факти" изумително е как *** се излагат с безмерната си глупост. ѕървоначално двигател€т на ƒизел е на въглища. Ќо както и финно да ги е смил€л винаги са оставали частици които да залин€т буталото.
147
12
 
5
 
! ќтговори
456 преди 2 месеца
–ешението е нефтът да бъде забранен и заменен с екологично гориво и екологични източници на енерги€ колкото се може ѕќ- — ќ–ќ!!! ƒјЌќ ƒјЌќ ƒјЌќ!:)
146
0
 
9
 
! ќтговори
јвтомеханик преди 2 месеца
90 % от проблемите при автомобилите у нас, идват от горивата!
145
5
 
18
 
! ќтговори
ƒо само факти преди 2 месеца
 ой какво продава не знам и си е негова работа.—амо факти са,че рашите набиват канчетата на славните украинци и то с допотопна техника.“ова ако беше —ащ щеше всичко да е приключило за 10 дена.ћинават самиолетите разтоварват товара и после после ако има съпротива минават още веднъж и има мир и любов........
144
3
 
19
 
! ќтговори
јйде бе преди 2 месеца
ƒо до 162... явно си сериозно увреден щом ми разправ€ш че –уси€ н€ма капацитет за производство на горива , масла и други деривати , дори и в Ѕългари€ руското гориво идва на цени под 50 евроцента !
143
4
 
13
 
! ќтговори
ƒо само факти преди 2 месеца
—поко пич, ще поживеем ,ще видим.ўе видим дали ще си по добре със зелената сделка или тези,който си гор€т *** и не им пука,че ти си решил да ползваш двигател€ на ќто преди да си открил петрола. ўе видим и дали ”крайна ще победи –уси€.¬с€ко чудо е за 3 дена.
142
2
 
24
 
! ќтговори
≈мил —“≈‘јЌќ¬ преди 2 месеца
≈вропа стана за посмешище...
141
0
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо само факти - ƒоћбас може да ти е домашни€ басейн, ама едва ли и руснаци, и украинци ще се заинтересуват от него. ƒоЌбас е съкращение от ƒонецки басейн. ќправи го в опорките, че съвсем олекваш.
140
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо само факти. ј ние какво изнас€ме. Ќи пшеница ни макарони.