Путин започва подготовка за евентуална широкомащабна война срещу НАТО?

Това заяви вашингтонският Институт за изследване на войната
27 фев 2024 17:45, Елка Василева
526
Путин започва подготовка за евентуална широкомащабна война срещу НАТО?
Снимка: архив, БГНЕС

Възстановяването на Ленинградския и Московския военен окръг обслужва двояката цел едновременно да се консолидира контролът върху военните операции в Украйна в кратко- и средносрочен план и да се направят нужните приготовления за възможна бъдеща широкомащабна война срещу страните от НАТО, предаде Укринформ, като се позова на оценка на вашингтонския Институт за изследване на войната.

Още по темата
Американският мозъчен тръст припомня, че вчера руският президент Владимир Путин е подписал два указа, с които официално се възстановяват Ленинградският и Московският военен окръг (ЛВО и МВО), с което се консолидират основните усилия за преустройство на руската армия.

Според анализаторите от Института с указа на Путин, с който окончателно се закрива Западният военен окръг (ЗВО), който руското Министерство на отбраната създаде през 2010 г. чрез сливането на Московския и Ленинградския военен окръг, е признак за подготовка за възможна бъдеща широкомащабна война срещу НАТО в дългосрочен план.

Преди ЗВО покриваше пограничните райони със Североизточна Украйна, Беларус и балтийските държави, което в стратегически план раздвояваше вниманието на Окръга между руските военни действия в Украйна след пълномащабното нахлуване през 2022 г. и противодействието на страните от НАТО. Затова повторното разделяне на ЗВО на Московски и Ленинградски военен окръг е пряко решение на този въпрос. ЛВО ще преминава по североизточната граница на Алианса, а МВО ще граничи със Североизточна Украйна и Полша, което ще позволи на Русия едновременно да разположи войски срещу страните от НАТО и да оптимизира командването и контрола на силите си във войната в Украйна.

Преди това Путин каза, че създаването на ЛВО е необходимо с оглед на присъединяването на Финландия към Алианса през 2023 г., което е сигнал за очевидно намерение от страна на Кремъл да позиционира войските си срещу страните от Северноатлантическия договор.

Вчера руският президент подписа указ "За военноадминистративното деление", с който в Русия се появяват ЛВО и МВО, а временно окупираните територии на Украйна ще "влязат" в състава на Южния военен окръг, отбелязва Укринформ.

Военни окръзи с център Москва и Ленинград съществуваха до 2010 г. В края на 2022 г., при представянето на план за реформа в армията, министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви намерение те да бъдат възстановени.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


526
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
380
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Американский доброволец, воюющий в интербригаде "Пятнашка", водрузил флаг США в Авдеевке, в освобождении которой он участвовал.. Доброволец признался, что прослужил десять лет в Афганистане в воздушных войсках,Напомним, что в интербригаде "Пятнашка" воюют добровольцы из Японии, Южной Кореи, Колумбии
379
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен, То като се преобърне колата, пътища много, руснаците очакваха, че ще е съсем обикновена военна операция и да не забравяме, че и украинците са руснаци по произход и може би на това са разчитали, руснаците не очакваха, че маса държави ще се нахвърлят и сипят оръжия в Украйна и че ще използват тотално украинците за пушечно месо! Но ако нещата се закучат, ще е зле и за украинци и за руснаци и за хората от европейските държави, Украйна трябва да се прибира в Русия и да са под контрол!
378
0
 
0
 
! Отговори
Кшищоф Яцковски преди 2 месеца
Още преди епидемията от коронавирус той прогнозира, че градовете на Полша ще бъдат затворени и страната ще бъде оглавена от странно правителство. Той нарича 2022 година на военна конфронтация. Политическите игри в рамките на държавата ще са причина Варшава да лиши страната от суверенитет и да бъде окупирана от чужди войски. Ясновидецът кима доста несигурно в посока Русия, без да забелязва, че американските войници вече маршируват по улиците на Варшава. Яцковски прогнозира, че когато ситуацията се успокои, югът на страната ще бъде изцяло под контрола на чужда армия това ще бъде разделянет
377
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Австрийският пророк и екстрасенс Готфрид фон Верденберг през 1994 г. предсказва военен конфликт в Южна Полша, провокиран от събития, случващи се в друга държава. Мирът за Европа ще приключи и войната ще дойде в самата Германия.
376
0
 
4
 
! Отговори
маалатъ преди 2 месеца
Въпрос за Един Милион Долара към Е//////къ копи-пейсткатъ: Защо му е на Путин да воюва с НАТО??? ??? ???
375
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците блъфират, САЩ се правят че им вярват а пострадаха невинните украинци ЗА НИЩО .
374
1
 
0
 
! Отговори
Труман и Путин преди 2 месеца
Труман реши и го направи а Путин знае ,а реши а е изчезнал барабар със населението на всякъде където е заплаха със нещо към НАТО ! Казано му беше че само да предприеме опит и опита приключва фатално За него !
373
0
 
0
 
! Отговори
Мхм до 381 преди 2 месеца
Като почне войната тази година.
372
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И аз мисля, че руското ръководство сгреши като пожали Киев тогава, трябваше да ги смачкат тогава на място. Хлебарката трябва да се удря с чехъла моментално Ина,е се скрива и се рязмножава на хиляди други гадини.
371
7
 
4
 
! Отговори
руските вицове преди 2 месеца
Така ще смажете НАТО ,че от Русия нищо няма да остане ! Отдоло някакъв със развинтено въображение пише за някаквимодули във космоса,гъби във щатите ,плаши гаргите по българските сайтове ,въобще и да плаши и да не плаши Щатите ще ги размажат .Недей да мислиш нас как ще мобилизират мисли за руснаците че са на свършване ,а още има да едът дървото във Украйна .
370
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Мхм-- че после няма да - КОГА ПОСЛЕ ?
369
3
 
1
 
! Отговори
Мхм преди 2 месеца
Атомът ще играе. Така ги виждам аз нещата. Който има имоти да ги продава, че скоро ще струват една голяма НУЛА. Аз изкупувам имоти за 100 лева квадрата. Продавайте докато е време, че после и да искате, няма да има кой да ви го вземе.
368
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За да има Мир Сащ трябва да се изгонят отвсяка точка на света и да си стоят в Северна Америка и да си гледат обора.Наивници са тези коити си мислят че Руснаците разпалиха тази вийна
367
2
 
1
 
! Отговори
Мхм преди 2 месеца
Атомът ще играе. Така ги виждам аз нещата. Който има имоти да ги продава, че скоро ще струват една голяма НУЛА. Аз изкупувам имоти за 100 лева квадрата. Продавайте докато е време, че после и да искате, няма да има кой да ви го вземе.
366
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега разбирате ли защо Хари Труман заповяда ядрената бонбандировка на Япония? Дилемата там беше да загинат ли 400 000 американци или 400 000 японци! Труман избра това да са японци! Путин избра погрешно да запази живота на 4 милиона фашисти окупирали Киев, като жертва руски граждани! Това е грешка, която силно се надявам следващия лидер на Русия да поправи като ликвидира тези 4 милиона фашисти окупирали Киев барабар с клоуна изнасящ циркови представления там!
365
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Какво доживяхме! Хитлер не е евреин, а е австриец!
364
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин е слаб лидер, който не знае какво да прави с фашистката република украйна! Всеки друг на неговото място веднага след пропадане на преговорите в Турция щеше да засее няколко топоти в центъра на Киев! Да ще кажете, че това ще убие 4 милиона фашисти, но пък аз казвам, че това ще спаси други 8 милиарда човека включително 350 милиона американци! За сметка на това Путин остави нарко клоуна да изнася циркаджийски представления в Киев, а напоследък и турнета провежда!
363
2
 
2
 
! Отговори
Какво доживяхме! преди 2 месеца
Един еврейн (Хитлер) запали втората световна война! Сега друг еврейн (Зеленски) ще запали третата световна война! Разликата е, че третата световна война ще бъде ядрена и милиярди ще загинат!
362
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ВоенкорЕ не толкова грубо че съвсем ще ги отчаеш горките джендърчета,те и без това още са в шок от изказването на Буданов за смъртта на Навални. А пък Зе клоуна си призна че руснаците знаели за плановете му за контранаступа. Ужас...
361
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дали Путин се готви да нападне НАТО аз не знам. Коментиращите също не знаят. Това което знам е, че тази въвможност не трябва да се пренебрегва и трябва да се работи в посока или това да не се случва или да сме по силни. За тези дето си мислят, че Русия някого освобождава, ще кажа, че пред това да ме освобаждава путинова Русия предпочитам да се сражавам за страната си, въпреки че съм твърде стар за това. Живял съм в Руский мир и не искам децата ми да го преживяват.