Зеленски към ЕС: Нужни са ни повече боеприпаси и ограничения за руското зърно

21 мар 2024 20:40, Анисия Иванова
65
Зеленски към ЕС: Нужни са ни повече боеприпаси и ограничения за руското зърно
Снимка: БГНЕС/EPA, архив

Предоставянето на неограничен достъп на руското зърно до европейския пазар, докато вносът от Украйна бива ограничаван, е "несправедливо".

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел.

"Достъпът на Русия до европейския селскостопански пазар все още е неограничен", подчерта Зеленски чрез видеовръзка, предаде АФП.

"Докато украинското зърно се хвърля по пътищата или железопътните релси, руските продукти все още се транспортират до Европа, както и стоки от контролираната от Владимир Путин държава Беларус - това не е справедливо", добави украинският лидер.

Той подчерта също, че е от решаващо значение да бъдат изпратени повече боеприпаси за украинските войски на фронта.

"За съжаление, използването на артилерия на фронтовата линия от нашите войници е унизително за Европа в смисъл, че Европа може да осигури много повече - и е от решаващо значение да го докажем сега", отбеляза Зеленски.

На 20 март държавите-членки на ЕС и депутатите постигнаха споразумение за ограничаване на безмитния внос на редица украински селскостопански стоки. Съгласно правилата на Световната търговска организация руският внос на селскостопански продукти досега беше освободен от вносни мита в ЕС.

Макар че от 2022 г. насам ЕС наложи санкции на огромни територии от руската икономика, той се постара да не се насочва към селскостопанския сектор или сектора на торовете - от страх да не дестабилизира световния пазар на зърнени култури и да не подкопае продоволствената сигурност в Азия и Африка.

Но в потенциално значителен обрат Европейската комисия заяви миналата седмица, че разглежда възможността за налагане на ограничения върху вноса на руски земеделски продукти. Дипломати посочиха, че предложението може да бъде внесено още тази седмица.

Пет държави от Европейския съюз - Полша, Чешката република и трите балтийски държави - призоваха блока да наложи пълна забрана на вноса на зърно както от Русия, така и от нейния съюзник Беларус.

"Като членове на ЕС ние вярваме, че е наложително да изпълним моралното си задължение да спрем всякакви търговски дейности, които потенциално биха могли да подкрепят" Русия и Беларус, заявиха министрите на земеделието на страните в съвместно писмо.

Първоначално Брюксел свали митата върху украинския внос в опит да помогне за поддържането на икономиката на страната на повърхността след руското нахлуване.

Две години след началото на конфликта фермерите от ЕС се оплакват, че продукцията им е подбивана от по-евтиния внос от Украйна, а проблемът предизвика гневни протести в целия блок.

В обръщението си към лидерите Зеленски предупреди, че ограничаването на търговията с Украйна подкопава "способността на страната му да устои на руската агресия".

"Всяка загуба в търговията е загуба на ресурс, който спира Русия", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
повече боб ви требе. яжте и надувайте задни бузи.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пан Зеленски ще се погрижи бивша Украйна да бъде заличена от картата на света. Признавам му го, в това е най-добър. И Хитлер не е успял да причини такива злини. Ще унищожи и последният украинец. В Полша, Унгария, Молдова и Румъния, украинците бързо ще се претопят, а ВВП бързо ще превърне останалите в руснаци.
35
1
 
13
 
! Отговори
САЩ преди 1 месец
От там да поиска, правят и хубави курабийки!!!
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ША върне кога дедо се върне от оня свят.
33
0
 
13
 
! Отговори
до 31 преди 1 месец
Не се излагай и не пиши простотии имахме два дивизиона със ракети SS23 хайде сега прочети за тях на тези ракети можеше да се монтират ядренни бойни глави. Не пиши простотии без да си запознат станаш смешен.
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
21 - А ти мислиш ли каква държава сме? - И имаме ли такава? Със министър на отбраната нацист ТАГАРЕНКО.
31
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски може да върне Крим в Украйна! Само трябва да набара "G" точката на Путин! Едно време Америка взе Аляска срещу бъчва уиски и няколко бизонски бyта!
30
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 29:Какви ракети? СКЪД? И какво щяхме да направим с тях, да убием 200 човека? Иска ти се да сложим химическо оръжие на тях ли? Ядрено? Какво според теб можем да направим със няколко СКЪДа? Тероризъм, примерно както Путин удря Киев? Просто ей така за кеф, това ли е защитата?Айде, аман.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сергей Кривонос генерал във оставка казал във прав текст че! - Зеленски и неговите "мениджъри" не разбират ситуацията и че не могат да обърнат резултата.
28
2
 
20
 
! Отговори
до 21 преди 1 месец
Турция нямаше и да помисли да ни нападне ако не бяхме си нарязали ракетите под натиска на сащ. Никой нормален няма да тръгне да умира заради продажниците които ни управляват и които направиха така, че да сме безпомощни. Армия имахме преди сегашната пародийна Натовска армия може да бъде набита от агитките на ЦСКА и Левски.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 25:Добре, че имаме съюзници тогава. На които твоите любими Изреждане искат да забием нож в гърбовете.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам, искам, ама накрая греда, то магията се случва само в БГ, там сме магове некакви :)))
25
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 23:Путин е готвил това от десетилетие, много преди Зеленски дори да е политик, това не е от вчера, веселяко. Путин е самозабравило се джудже, което дори не ми побира акъла защо защитаваш. "Специалната" му военна операция погреба 400,000 руснака за 70 километра земя. 40,000 жертви за какво, 6 километра около Авдийвка, това е Русия. Живота на руснаците няма значение за твоят любимец. Той би хвърлил теб и родителите ти в гулаг, ако това дори една рубла би му спечелило.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21 България нали се би срещу Турция преди 500 години. Сега шансовете ни за победа са същите. С разликата, че ако се бием както Наркоманът се бие, българи няма да има. Предполагам ти това искаш?
23
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ми цъкате минуси на 21ви коментар, нали обичате държавите да се предават?Не ви звучи добре, като става въпрос за България ли, с колко аршина мерите?
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21 - Ще ни нападне Турция, ако си имаме нашенски Зельо, който да тръгне да и се ежи и, когато го предупреждават по международни форуми да се хили като клоун.
21
1
 
9
 
! Отговори
++0 преди 1 месец
Тоз още ли се изявява ,като президент.Айде на бунищеТо зелена гадино.
20
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
16, ако Турция нападне България, предполагам ще молиш властта да се предадем и да им подарим югоизтока, нали? На такъв ми звучиш. Не обичаш май държава да се бие за съществуването си, липсва ти да си рая.
19
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската чyмa трябва да се зарови под земята, за да не се разпространява!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 13 - както е тръгнало Путин ще остави нацистите и без територия и обитатели.