Слушай ме, слушай ме

Режисьорът Никита Михалков в ексклузивно интервю за Dnes.bg
10 мар 2008 14:39,
10
Слушай ме, слушай ме
Снимка: Dnes.bg

Гостуването на Никита Михалков у нас беше голямо събитие на София Филм Фест. Всъщност, едно от най-големите, имайки предвид, че само преди няколко седмици неговият последен филм - “12”, беше сред номинираните за Оскар, а преди няколко месеца спечели специален “Златен лъв” на фестивала във Венеция.

Още повече, че идването му у нас се случва по средата на снимките на продължението на “Изпепелени от слънцето” (първата част на филма му донесе Оскар през 1995 г.).

Въпреки всичко това, той с удоволствие поговори с журналистите и почитателите си у нас. Дори на въпрос как усеща България, си спомни старата поговорка “Курица не птица - Болгария не заграница” (Кокошката не е птица, а България не е чужбина) и сподели, че във всички славянски държави се чувства “сред свои”, като в семейство.

За “12”, Михалков сподели: “Направих този филм без мисълта за политическа коректност. С него просто искам да си поговорим. И да се послушаме. В днешно време когато попиташ някого “Как си”, не очакваш той да ти каже истината. Дори не чуваш отговора му. Забравили сме да си говорим. А това е най-важното...”

В този смисъл, веднага си поговорихме с режисьора, послушахме го и го чухме. Ето какво се получи...

12” е филм, който би трябвало не да забавлява, а да ни накара да мислим и да разберем нещо за себе си. В този смисъл, какво вие разбрахте за себе си по време на снимките?

Аз никога не съм попадал в подобни ситуации. Докато писах сценария и снимах, постоянно се сравнявах с героите и си мислех за начина, по който те постъпват. В крайна сметка разбрах, че най-вероятно не бих направил превилния избор. Дори съм сигурен, че бих постъпил неправилно. Защото човекът дори за мен вече е средство, а не цел.

Често казвате тази фраза. Мислите ли, че е възможно в съвременния свят да има индивидуалност и хуманизъм?

Със сигурност не мисля, че в съвременността човек може да вземе една таблетка (или филм, ако щете) и да стане друг. Мисля, че изходът от всички негативни последствия от съвременността може да бъде избегнат, само ако не постъпваме с другите така, както не искаме да постъпват с нас.

Ако не умееш и не желаеш да слушаш и да чуваш, можеш да си сигурен, че и теб никой няма да те слуша и чува. Както казва Чехов, “на вратата на всеки щастлив човек трябва да има чукче, което да предвестява голямото щастие”.

Имам предвид, че ако съдим за собствения си живот по живота на онези, които живеят по-добре, винаги ще имам проблеми. Ако съдим по живота на тези, които са по-зле, доста проблеми ще ни се струват незначителни.

Знам, че снимате продължение на “Изпепелени от слънцето”. В него проблемите идват от миналото, и в същото време първата част е минало. Защо решихте да направите това двойно завръщане, важно ли е да се изправяме често срещу онова, което отдавна е било?

Важно е, да. Във филма става дума за 41-43 година. Тогава имаше огромна война. И мисля, че за нея сме говорили недостатъчно.

В същото време сега си купуваме вестник, качваме се на автобуса, чакаме такси и дори не си помисляме “Боже мой, аз си купувам вестник. Аз пътувам с автобус. Мога да правя всичко това. Аз съм щастлив човек”.

Изгубили сме щастието от обикновеното, защото сме забравили какво е да си във война, да живееш в страх и ужас. Искам да напомня, че е имало време, когато късче лимон е било по-важно от всичко на света за човека. Едно малко късче лимон. Искам с тези филми да кажа, че битието, доколкото ние го създаваме, трябва да бъде сравнявано с небитието. И това не означава задължително смърт.

Има ли филм, без който не можете да си представите кариерата си?

Никога не съм мислил за това. Всъщност, никога не мисля за филмите си. Така ми е по-лесно.

Казвате, че се изненадвате от реакциите на чуждестранните зрители и критика на “12” - един много руски филм за руската действителност. Мислите ли, че локалните проблеми могат да бъдат глобални? Прави ли киното един национален проблем универсален?

По-скоро не. Но “12” съдържа и глобални проблеми. И има глобално кино. Например “Полет над кукувиче гнездо” е такъв филм.

Кой филм ви хареса напоследък?

“Остров” на Павел Лунгин. И “Мачпойнт”.

Как работихте с актьорите в “12”?

Ако в театъра актьорът омагьосва с очите си, с енергията от общуването при зрителния контакт, в киното липсва тази жива енергия. И на актьора му остава само партньорът. Той трябва да акумулура енергията си и да я насочва. Затова по време на снимките на “12”, в залата постоянно снимаха 4 камери и никой не знаеше дали работят или не.

Енергията на играта не се постига с монтаж. Затова исках актьорите винаги да играят все едно снимат, все едно ситуацията е реална. За мен сценарият не е библия, а основа на онова, което се случва. Освен това аз бях вътре и също играех – още един начин да управлявам енергията.

Освен това, преди снимките имахме 2 плътни седмици репетиции от сутрин до вечер. За мен беше много важно актьорите да се отворят един за друг, да се почувстват в безопасност, да си знаят текста и да не се ползват от клишетата си, поради недообмислени липси в аргументацията им защо героят казва това, или прави онова.

Не исках да има насилие в снимките – исках всеки от нас да е отворен - пластелин, който наистина се преобразява напълно и естествено.

Какво предстои?

“Изпепелени от слънцето 2”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Елена Пенева преди 16 години
Ехх,свирката...Намирисваше малко,но то си е и от годините му...Я,какви глупости започнах да пиша пак - както винаги!Та,по този повод се сещам за един виц:Един баровец изпратил сина си да следва в Париж и след време му се обажда по телефона:-Е,как е,синко?Свикна ли вече с езика?-Тате,с езика свикнах,с миризмата още не...
8
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ех, Елена Пенева, Елена Пенева... Ленче ле! Нищо не си разбрала, робуваш на клишета и изтощени имена.... като стари батерии. Нищо особено не е вече Михалков, нито новия му филм "12". Вкусна ли беше поне свирката?
7
0
 
1
 
! Отговори
Деси преди 16 години
Много си прав,Разколников!Питам се дали тези,които визираш,а именно проруската ни олигархия,знае кой е Михалков и разбира нещо от творчеството му.Питам се също така дали и те се замислят за резенчето лимон,потънали в разкоша на огромните си къщи по Драгалевци,Симеоново,Бояна...дали се радват,че няма война,препускащи в скъпите си джипове и лимузини?Едва ли.Виж,на авторката на статията може и да й минават подобни мисли,кой знае...:)
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
слушай ме, слушай го, нема прости,
5
0
 
1
 
! Отговори
kakto vi haresa преди 16 години
защо сме толкова злобни и неуважаваме гениите на нашето време ,хора които са се доказали през годините и заслужават нашето признание......................много , много лошо! Това все пак е един велик мъж!
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Тука не става въпрос за следвоенното поколение, нито за вас дето пишете тук, колкото и да ви се иска. Тук става въпрос за Михалков, който е талант безспорно, но явно си няма понятие от демокрация и човешки права, щом подкрепя Путин.
3
0
 
1
 
! Отговори
Acid преди 16 години
Разколников, много си *** моето момче. Ама много. Прочети още веднъж интервюто и ако пак нищо не разбереш, недей да си мислиш, че хората, които са много по-умни и по-мъдри от теб говорят глупости. Защото ние, следвоенното поколение, наистина сме щастливи, че не сме преживели ужаса на войната.
2
0
 
1
 
! Отговори
Разколников преди 16 години
Добре че дойде Никита Михалков,за да ни отвори очите за нещо много важно:Той казва,че ние,следвоенното поколение,не можем да си представим дори значението на едно резенче лимон,камо ли да благодарим на съдбата,че (все още) не се вихри война,както през 41-43...Затова от днес,като погледна на цялата трагедия около мен,която се нарича България,ще бъда признателен най-вече за това,че не гърмят танкове по улиците и и мога да си купя не едно резенче лимон,а няколко килограми,че мога да си купя(все още) вестник или да пътувам с автобус!Боже,какво щастие е да живееш в изостанала страна като БГ,управлявана от една жестока и безчовечна проруска олигархия,за която животът на робите и на тези в колониите,като в Задунайская губерния,няма никаква стойност!Но пък няма война!...Боже,Господи,какво щастие,наистина!Направо да се скапеш от кеф!
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
впечатли ме с присъствие още в свой сред чужди... печен, точен, намахан, първа част на бръснаря е световна класика, бива, бози не ми се гледат