Борисов спасил от резил художниците

Наградата му била предложена от Министерството на културата
Обновена: 11 окт 2011 14:44 | 11 окт 2011 13:48,
151
Борисов спасил от резил художниците
Велислав Минеков, скулптор. Снимка: velislavminekov.info

Съюзът на българските художници (СБХ) беше спасен от резил, чувствам се победител.

Такъв беше коментарът на скулптура и председател на контролната комисия на съюза проф. Велислав Минеков за решението премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов да бъдат отличени с почетно членство.

Организацията избра тази форма на благодарност за предоставената от правителството сграда на ул. „Шипка“ 6 , с което дългогодишният спор между художниците и Софийският университет приключи.

Вчера Борисов обаче отказа почетния плакет на Съюза, но поласкан прие признанието. В момента церемонията е отложена за след ремонта на сградата, за което обеща правителството.

Министърът на културата Вежди Рашидов пък обясни, че премиерът прави „хубави скици на заседанията на Министерския съвет“ и в бъдеще те могат да бъдат ценни като тези на Пикасо.

На специалната пресконференция днес Велислав Минеков заяви, че наградата "Почетен член на Съюза на българските художници" трябва да се дава на действително заслужили хора.

Още по темата

Правителството до ден-днешен не се е захванало сериозно с идеята да върне сградата на ул. "Шипка" 6 на СБХ, каза Минеков.

Става въпрос за една конкретно направена търговия, в която, ако трябва да сме благодарни на някого, то това е ректорът на Софийския университет Иван Илчев, обясни Минеков.

Според него наградите са били дадени срещу "голи обещания, които още не са в ход".

„Искам да видя нотариален акт, че сградата е собственост на СБХ“, заяви той.

Минеков посочи, че е бил случайно информиран за решението за награждаването, което е било пожелано от Министерството на културата.

Той добави, че отличието никога не е било обсъждано в СБХ, а членове на Управителния съвет са били търсени по телефона за одобрение.

Минеков обясни, че такава практика се прилага само в извънредна ситуация.

„Ако е имало обсъждане, нямаше да се стигне до това решение за връчването на наградите, тъй като в УС има членове, които са против“, коментира той.

„В СБХ предстои преразглеждане на решението, за което ще се събере целият Управителен съвет, за да се определи дали това наистина е престиж за нашата организация“, каза Минеков и добави, че е готов да се оттегли от поста си на председател в контролната комисия в СБХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
32
 
! Отговори
СБХ преди 12 години
Смешна инициатива, резултат от силно желание за гъзоблизане. Браво на художниците, имат все още достойнство! За разлика от кликата из министерствата, които явно се чудят как да ги забележи ББ. Срамна история, за съжаление типична за съвремието ни.Колкото до сградата - тя си е на СБХ, дано си я вземат, че откъм култура сме полумъртва нация :(
26
4
 
34
 
! Отговори
345 преди 12 години
Човека казва истината сградата е на Софийския университет придобита от дарение и никой не може да им я вземе ако те не се съгласят.Защо всичко се преписва на Борисов,немога да разбера.Такова величаене в демократична страна просто вече става опасно.
25
34
 
9
 
! Отговори
геро преди 12 години
Мачкай Борисов червената олигархия
24
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е то Веждито прозираше отвсякъде... Не съм очаквала да е чак толкова голям подмазвач, е няма власт от която той да не се е обалжил....
23
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мноо ми е интересно, ако бойко така случайно опикае тоалетната дъска и за тва ли ще сложите снимка и ще го направите водеща статия? Аве до кога ще ни занимавате с глупостите. И вие ги пишете едни, само за да се намират така "случайни" люде, които да си изливат комплеските някъде...
22
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Калфин на миналите избори откри 120 избирателни секции в Турция!НАЛИ БЕШЕ ВЪНШЕН МИНИСТЪР В ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ
21
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Минетов не иска ли нотариалният акт да е на негово име.Комунистическо изчадие
20
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А тебе Тикво,кой ще те спаси от резила,който ти самия създаваш за себе си?Дано да е народа и колкото се може това да стане всеки момент!
19
5
 
21
 
! Отговори
1 преди 12 години
Брей какъв супермен си имаме.Търчи навсякъде и спасява всички.България стана като екшън филм с един супергерой .Кога ли ще се пукне този балон ? Но дотогава да му мислим.
18
3
 
16
 
! Отговори
do 14 преди 12 години
за съжаление не е само комикс, а е истина ...
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти ли си интелигенцията, бре, дето дори не пишеш на собствената си азбука. Ти ли ще обясняваш кой бил "***" и кой не? Само не ми казвай, че нямаш кирилица на компютъра, понеже има поне 10 начина да имаш веднага.
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vsichki deto lijat zadnika na Borisov da se zapishat v edin spisuk,toi shte e dulug no sled tova da se izkarat na bel svet da se vidi , che e pulno s bludolizci v tazi durjava!Kude e dostoinstvoto na edin narod, na inteligentcijata kojato trebva da preklanja glava pred edin ***, golem *** za da poluchi tova koeto i se polaga!!!Gnusno e tokova povedenie, mnogo dolno i podlo.I to da celuvash zadnika na edin nikukvec, nagul kradec i samozvanec koito unishtoji Bulgarija.Da mu dadem urok na i
15
1
 
15
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
и това ще стане, има време
14
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко е голяма СКИЦА !!!!Той е като един комикс герой !
13
1
 
17
 
! Отговори
Стеф преди 12 години
Dnes.bg , човекът който извайва скулптУри се нарича скулптОр.
12
2
 
38
 
! Отговори
Вас преди 12 години
Що не издадете пощенска марка с лика на Вожда , та като я лепят тези дето много го обичат да му *** зад_ ника -Предложение към СБХ
11
1
 
18
 
! Отговори
tuci-da, cigani-ne преди 12 години
razlikata m/u *** i turci e ogromna.turcite rabotiatciganite kradatturcite hoat na daskalociganite kradatturcite sa virvasticiganite kradatkogato tur4in e priatel -e gotov da zastitava kystata, semeistvoto i 4estta na horata s koito e priatelciganite kradat
10
29
 
10
 
! Отговори
Galina преди 12 години
Този минеков е човек на БСП. Гледах го и при Милен само пелтечеше и съскаше, направо щеше да се пръсне от злоба!
9
3
 
10
 
! Отговори
да преди 12 години
Допълвам става въпрос за Велислав минеков
8
20
 
8
 
! Отговори
Дърт куманаз преди 12 години
Другари, дайте флашки щото иначе ни чека голям резил на 23/10