Столичната спешна помощ е в стачна готовност

Шефът Гелев не приема упреците, иска заплата от 1500 лв. в спешното
Обновена: 29 май 2014 10:03 | 29 май 2014 10:03,
74
Столичната спешна помощ е в стачна готовност
Снимка: архив, Булфото

Лекарите от столичната „Бърза помощ“ подготвят протест в защита на готвения за уволнени д-р Георги Гелев. Това стана ясно в сутрешния блок на Нова телевизия.

Предложеното уволнение дойде в резултат на разпоредена проверка от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева след случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова.

Още по темата
Лекарите са възмутени от предложението на министерството и са в стачна готовност. Стана ясно също така, че е обсъждано подаването на колективна оставка.

„Изходът се намира на доста по-високо ниво от Центъра за спешна медицинска помощ“, обобщи директорът на спешната помощ в София д-р Гелев. Той категорично отхвърли упреците за лоша организация и липса на контрол в "Бърза помощ". Гелев каза, че не е открил нарушения в работата при случая с починалата фотографка. Според него посоченото от близките време от подаването на сигнала до пристигането на екипа вероятно е сборно.

Според д-р Гелев трябва да има адекватно заплащане на труда, за да има достатъчен брой екипи, които да обслужват града. Той даде пример, от който стана ясно, че тихомълком са били намалени 12 бройки на служителите на столичната спешна помощ, за да бъдат изпратени в село Братя Даскалови в Старозагорско. Гелев се обяви и за диференциация на заплащането, тъй като според него натоварването в страната е различно. Така например в София един екип на смяна поема 20 случая, а в малък филиал - само един. По негови думи адекватното заплащане на лекар от спешната помощ е 1500 лв. В момента заплатата варира между 600 и 800 лв.

По повод предложената оставка д-р Гелев подчерта, че неговата задача е да създаде вътрешни правила, които да улеснят обслужването на гражданите. Той призова да бъде изслушан от здравната комисия в парламента, за да докаже правотата си.

„В срутилото се здравеопазване ние обираме всички луфтове“, каза д-р Балова от спешната помощ в София. Тя подчерта, че лошата кадрова политика и ниското заплащане е довело до липса на желаещи да работят в сферата на спешната помощ. Д-р Балова даде за пример факта, че град с 2 млн. жители и селата към него се обслужват от 16 екипа лекари.

Стана ясно, че за да покрият нуждите на града, лекарите работят извън закона. Според него те трябвало да работят по 7 часа, а те работят по 8, освен това почивали по 2 дни вместо по 3.

Лекарите дадоха за пример и фрапантни случаи, заради които се забавят да поемат тежките случаи. Така например те поемат случаи за личните лекари, често са пращани и на лъжливи адреси. Дадоха за пример и подаването на сигнали от преминаващи граждани, видели тежки случаи на употребили алкохол. Екипите губели по половин час, за да открият пациента, тъй като подалият сигнал не е дочакал линейката, а междувременно употребилият алкохол е станал и се е преместил.

Лекарите споделиха и за експерименти на граждани, тестващи кой от повиканите екипи на полицията, пожарната и спешната помощ ще дойде по-бързо, без реално да има нужда от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 9 години
Не цитирай свещената Хипократва клетва ,първо -защото не познаваш този текст и 2 защото всички български лекари са я пре изпълнили ........Казах!
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Призовавам големите телевизии да развържат съвсем малко от кесиите си и да излъчат филма "Последната линейка на София".За толкова много отвратително пошли и кичозни "предавания" пари се намират,и то в стотици пъти повече!За тоя филм обаче НЯМА.Неудобен им е...Защо така?
68
0
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 9 години
Крайно време е всички екипи да подадат оставка, за да уври главата на политици и население. Щом за СРС-та държавата отпуска два пъти повече пари, отколкото за спешна помощ и народът си трае, хак ни е. Нека мрем без здравеопазване, но пък за сметка на това добре подслушвани.
67
2
 
4
 
! Отговори
Мария преди 9 години
Съжалявам,мисля че сега всички в България без много пари са осъдени на бавна мъчителна смърт........Всички политици от 1989 год насам трябва публично да се линчуват и пропъдят с целият си род во веки веков извън пределите на Бг.А 90% от лекарите в Бг са нагли корумпирани копел.аци!!!
66
0
 
4
 
! Отговори
gtf преди 9 години
до РЕД 68Кога умници, като теб ще се научат, да уважават труда на другите. Тва не е, като да размахваш кирката по цял ден. М-у другото един общак на строеж получава повече, до кога така ?Както обявиха - свободни работни места има, къде са тези твоите "свЯСНи" хора, що не кандидатстват
65
0
 
5
 
! Отговори
Сотир преди 9 години
До РЕДПрочети точно какво пише относно заплащането в клетвата, която цитираш.Спешната помощ отдавна е БЕЗПЛАТНА - питай всяко ромче от факултето.
64
8
 
1
 
! Отговори
РЕД преди 9 години
НА Д-Р ГЕЛЕВ ЗАПЛАТА 2000 ЛВ,ЩЕ ВЪВЕДЕ РЕД НА УМРЕЛИТЕ БЪЛГАРИ,ВСЕКИ ДЕН РЕВАТ ЗА ПАРИ,А КЪДЕ Е ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА,ТЪРГОВЦИ НА ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУК,КЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ С ЛИНЕЙКАТА БЕЗ ДА Е ОБОРУДВАНА,А ЗАЩО КАТО СА ПРИСТИГНАЛИ СЪС ЗАКЪСНЕНИЕ НЕ ПРЕДПРИЕМАТ АДЕКВАТНИ ДЕЙСТВИЯ ,А КОНСТАТИРАТ ,ЧЕ СИ ЗМИНАВА ЖЕНАТА НА ОНЯ СВЯТ,ДАЛИ ТАКА ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ЗА НЯКОЙ ТЯХЕН БЛИЗЪК, ВЕДНАГА ДА СИ ПОДАВАТ ОСТАВКИ,ВСЕ ОЩЕ ИМА СВЯСНИ ХОХА МЕДИЦИ ДА ЗАСТАНАТ НА БОЙНОТО ПОЛЕ,А НЕ ИЗВИВАТ РЪЦЕ ЗА ПАРИ,АКО ГИ НЯМА УМИРАМЕ.
63
0
 
5
 
! Отговори
Весо преди 9 години
До този дето и той искал 1500 лв. заплата:Еми да си учил бре.Нека позная работиш или в търговията или в услугите.*** :)
62
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
така трябва да бъде оставка и на лекари.те всички станаха депутати и търговци.лекари и преподаватели карат коли по за 200 000 лв.и то все пияни,да докарат техни заместници от китай и индия те ще работят.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До лекарайде и ти научи се да пишеш,пък после протестирай,излезте...,а не-излесте ли се пише???оф аман от неуки в тая държава
60
0
 
4
 
! Отговори
Моника преди 9 години
Аз пък си гушнах милиончета от далаверки с моето педи серж. И с хохегер и по сапард и от европарламента, пък и голяма част от бизнесмените се редят за реклама в моята фирма, щото ако не се редят серж ще се разсърди и ще им откраде бизнеса.Докторчетата да си бачкат за 600 лв. месечно, аз си печеля десетки милиони годишно, пък нека леваците да говорят за конфликт на интереси, корупция, кражби и прочее простотии.Да живеят всички политици -***, по света и у нас!!!моника хохегерова станишева
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докога ще се работи на 8-часов работен дин вместо законния 7- часов?Министерството е за затвора
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заплата 1500 лева ще давате на сервитьорките сиПо-малко от 2000 лива е противозаконно/толкова е осигурителния праг в Бълтария/
57
0
 
2
 
! Отговори
балък пита преди 9 години
Кога бойко пенков ще отговори за далаверите си като шеф на здравната каса?
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До какво означава това...Човекът го обясни в интервюто, но тук е пропуснато... Минава време от времето , когато от 112 подадат сигнала, след което почват да търсят наличен екип, който не е вече на адрес, или не пътува към такъв. При толкова броя екипи, почти няма шанс, та почва да се мъдри дали някой трябва да се пренасочи. Та отчитането на времето е чак след като кажат на шофьора на екипа за къде пътува.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже имам малко повече информация за случая, искам да отбележа, че 55 минути са чакали от подаването на сигнал до 112 до идването на линейката. Линейката е дошла за 18 минути след получаването на сигнал от 112. Тоест забавянето идва по системата. Близките са поискали да превозят жената със собствен транспорт или такси, но от 112 са ги разубедили и са им препоръчали да изчакат линейката.
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е както по света да има парамедици, нова професия, но промяната трябва да дойде от висшето образование и от подготовата на подходящите кадри. Но не парамедици, ами извънземни да дойдат, като в линйката липсва дори дефибрилатор, за каква спешна помощ говорим въобще. Тук всичко е сбъркано и вместо да се поучим от чуждият опит, ние пак откриваме "топлата вода" и работим на метода "проба грешка".
53
1
 
10
 
! Отговори
лекар преди 9 години
Излесте на протест ще ви подкрепим!
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разликата във времето е голяма, значи някой лъже!!!
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав е, лекарите трябва да се уважават!!