СО ще плати 100 хил. лв. за смъртта на мъж в Борисовата градина

Преди 7 г. дърво падна и уби 41-годишния Цветан Цветанов
30 дек 2022 12:35, Йоана Цонева
9
СО ще плати 100 хил. лв. за смъртта на мъж в Борисовата градина
Снимка: БГНЕС

Обезщетение от 100 000 лв. ще трябва са плати Столичната община на майката на 41-годишния Цветан Цветанов, който преди 7 г. беше убит от паднало дърво в Борисовата градина, съобщи "Лекс".

Мъжът загина на 23 октомври 2015 г. при разходка в парка в близост до столичния бул. "Драган Цанков", когато бе затиснат от падащо напречно на алеята дърво. По случая започна разследване, не бе установен виновник за фаталния инцидент. Досъдебното производство е било прекратено за последно предни 2 г.

Майката на Цветанов обаче е завела иск за обезщетение срещу общината по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Според него собственикът и лицето, по чиито надзор се намират вещи, от които са произлезли вреди, носят солидарна отговорност.

Градският съд е установил, че от 2014 г. общината е имала договор с фирма за почистването на Борисовата градина, включително и за премахването на сухи дървета в близост до детски площадки, пейки и пешеходни алеи. Само седмица преди инцидента била възложена изрично подобна задача и то точно покрай бул. "Драган Цанков".

Още по темата
Съдът е приел и заключение на съдебно-лесотехническа експертиза, че причина за падналото дърво са загнилите му корени и това представлявало непредвидимо събитие.

В решението си съдът пише, че отговорността по чл. 50 от ЗЗД се свързва със задължението да се упражнява надзор върху вещта, което се изразява в нейното наблюдение и полагане на грижа за правилното ѝ управление и употреба. Когато вредите са настъпили в резултат на вещта, с която си служи деецът, без за тяхното настъпване да е допринесъл самият той, отговорността е именно по чл. 50 от ЗЗД, разяснява Софийският градски съд.

В случая няма спор, че падналото дърво е общинска собственост, а причина за падането са загнилите му корени и слаба коренова система.

В решението се казва, че при ясен риск за живота на хората инцидентът е бил предотвратим с прореждане или премахване на такива дървета. Съдът припомня, че такава възможност е разписана и в чл. 44 от Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
6
 
! Отговори
Ма, естествено! преди 1 година
Това може да се случи само на територията. Убити има, но виновни, никога.
3
3
 
0
 
! Отговори
Шофър Пияница преди 1 година
До 3 - И аз така викам за жертвите си ...
2
6
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БЕЗ КОМЕНТАР! ТОВА ДА ТИ ПАДНЕ КЛОН НА ДЪРВО ИЛИ ДЪРВО НА ГЛАВАТА Е ТАКЪВ МАЛШАНС ЩОТО МОЖЕ ДА ПАДНЕ ПРЕЗ НОЩТА! ИЗВОДА Е, ЧЕ СМЪРТТА ГО Е НАРОЧИЛА И ТАМ ВЕЧЕ ИЗМЪКВАНЕ НЯМА!
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
през 2013 глобиха ЦСКА 50 К лева за 5 отсечени дървета в борисовата градина, ЦСКА спаси 5 човешки живота тогава, НО зелените органицаии от ДъБъ решиха, че трябва да се глоби отбора. Заради тези *** НПО-та хората ***.