Какво става в блок 20?

Общински съветник в Ямбол обвини кмета за случващото се
16 сеп 2010 20:00, Екип на Dnes.bg
278
Какво става в блок 20?
Въпросният блок 20. Снимка: Каньо Канев

„Неверни са твърденията на кмета Георги Славов пред медиите, че психозата около станалия печално известен блок 20 в Ямбол е създадена от група общински съветници, които са против събарянето на сградата“.

Това твърди в писмо до Dnes.bg общинският съветник Каньо Канев.

„Не общинските съветници, а самият кмет създава психоза в района със заплахи на ромите чрез свои служители и полицията. Не хората от блок 20 в к-с „Райна княгиня” са причина за бедствено положение в Ямбол. Самият кмет е бедствие“, твърди той.   

Канев отбелязва, че община Ямбол е собственик на 144 апартамента, останалите са собственост на 61 частни лица, които водят административно дело срещу заповедта на кмета заради начина, по който е разпоредил събарянето на сградата.

„До момента кметът, като представител на общината – най-големия собственик, не е организирал общо събрание, на което да бъдат взети решения за съдбата на сградата и разпределянето на ангажиментите между собствениците. Не е провеждана и тръжна процедура по Закона за обществените поръчки, съгласно решението на Общинския съвет“, посочва в писмото си общинският съветник.     

По информация на обитатели на сградата и по изявления на самия кмет пред медиите от 15 септември разбрахме, че са разлепени само обяви, с които жителите се уведомяват, че трябва да напуснат апартаментите си до 16 септември, защото предстои събарянето на блока, отбелязва Канев.

Според него точно това е създало психозата в района и е предизвикало рушенето на жилищата. 

„Жителите на сградата заявиха, че служителите на РУ на МВР – Ямбол, Игнев и Бакалов, и служители на общинската администрация от сектор „Превенция и опазване на обществения ред” са им казали да вадят дограмата, за да си сглобят „жилища”, както и да съборят панелите, за да продадат желязото. Разполагаме със запис на изявленията, които сме готови да предоставим“, заявява още Канев.

По думите му на 15 септември безразборното рушене на блока е продължило пред погледа на полицаи, без да се предприемат никакви мерки за безопасност на децата и възрастните хора от страна на кмета. 

Едва след нещастния инцидент с 11-годишното момиченце кметът бил обявил бедствено положение.

"Вчера бях на мястото, пред блока, и видях как блокът се руши. В 17.11 часа звъннах на телефон 112, за да предупредя, че районът трябва да се обезопаси преди да е станал някой инцидент. За съжаление, прогнозите ми се сбъднаха и стана този нещастен случай с детето", обясни още Канев в разговор с Dnes.bg. 

 „В момента над 1000 души, сред които възрастни хора в тежко здравословно състояние и деца на възраст от 0 до 16 години, са изхвърлени в импровизиран палатков лагер в зелените площи в съседство до блок 20. Няма яснота къде ще бъдат настанени. Никой от тях не разполага с друго жилище, което пък създава страх у останалата част от населението, че ще започнат да се самонастаняват в чужди имоти“, коментира още общинският съветник от Ямбол. 

Той посочва, че събарянето на блок 20 ще коства на общината не по-малко от 2 млн. лева и тя ще бъде принудена да плати обезщетения на собствениците на апартаменти заради безотговорното й отношение години наред към този имот и липсата на контрол върху наемателите.

Още по темата

Канев посочва още, че независимо от редицата проверки на прокуратурата срещу кмета на Ямбол Георги Славов корупционните практики в управлението на града продължават. 

"Кметът има шест досъдебни производства, едно от които прерасна в съдебно - по член 282, алинея 3 - за длъжностно присвояване в особено големи размери", заяви пред Dnes.bg Канев. 

„Има тенденции за прикриване на длъжностни престъпления чрез отделни общински съветници, депутати и длъжностни лица“, посочва общинският съветник.

Група общински съветници разполагали с данни и факти за нарушения на редица закони, в това число и Закона за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси, от страна на кмета Георги Славов, областния управител на област Ямбол Таня Димитрова, общински съветници в община Ямбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: кметобщински съветник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
3
 
! Отговори
Кирка ООД преди 13 години
Предлагам да изкопаят 3 пещери по предварителен проект а четвъртата да се срути като са по навътре. 2 от Кърнаре в посока Троян и една около Шипка
143
0
 
4
 
! Отговори
С горещо пежелание преди 13 години
Алллллллллллоооооооооооооооооооо Каньо Канев ,ти до сега къде си живял? Или си дебелоочлив лъжецили си глупав на тамбора.Дано демагозите като тебетрябва да ги остават в гетото да се радвате на вниманиетои интелекта на *** "братя". А те правят любов от сутриндо вечер и обичат да обичат всичко наред.Ще ти направят *** на терлик
142
4
 
1
 
! Отговори
az преди 13 години
ami koito e tolkova glupav da vzima jili6te novo stroitelstvo-taka 6te e!!az pone znam kak gi stroqt i kakvi dalaveri vurtqt s materiali,rabotna ruka i kakvoto o6te se seti6!!!taka,4e ne se 4udete ,4e ka4estvoto na "jili6teto" vi e takova!!!az takiva problemi nqmam,za6toto imam akul v glavata si i znam kakvo jili6te da kupuvam,i kakvo-da ne kupuivam!!
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
останалите са собственост на 61 частни лица.КОИТО сами ще съборят блока и после ще искат компенсация нови жилища или пари от Държавата
140
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 13 години
Тоя дебелак кано канев освен да дебелее друго не може да прави,предлагам да си прибере *** и тях и да му наебът трите дъщери
139
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Намирам за огромно несъответствие, за фалшивост, когато някои афишират за родолюбци или патриоти, а всъщност българин мрази българин, и така обществото се лумпенизира - и ОЖЕСТОЧАВА ! Радвам се че не живея в в Бг - от много дълго време и всичко ми е чуждо.
138
0
 
3
 
! Отговори
саскуоч преди 13 години
Снимката кърти!Къде са перилата на балконите?хаха
137
2
 
33
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Ненавиждам ромската простотия!Но живея в съвсем нов блок-само четири етажа,с по три апартамента на площадка!Българи сме!За три месеца-асансьорът не работи,осветлението на етажите свети без спиране-някой е забил клечка в домофонното осетление на апартамента си,само 3 апартамента имат водомери-останалите-цоцот от общия...,а 3 пъти живеещ в кооперацията забиваше клечки във вратата на входа на блока,защото чакал "гости"в петък-вечер!!!За съжаление и ние се ИЗЦИГАНИХМЕ -ПРОСТОТИЯТА Е И СРЕД НАС!!!!
136
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами българките да раждат повече.
135
2
 
20
 
! Отговори
987 преди 13 години
Ако не се ограничи раждаемостта при ромите,няма да е далече времето,когато цялата БГ ще се превърне в едно гето.
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко ще си дойде на мястото през 2063 г.
133
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ виждам коментарите на платените ромски(турски)драскачи
132
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички *** на картонен кораб и на круиз по черно море!!!!!!!!!
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
чехите не могат да ни гледат...... но те също имаха жесток проблем с *** и националсоциалисти.....
130
1
 
51
 
! Отговори
ЛАМБО преди 13 години
- След като училището до 16-години е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по Конституция (член 53)- След като образованието е БЕЗПЛАТНО (и учебниците също)ЗАЩО СТОТИЦИ ХИЛЯДИ *** НЯМАТ ЗАВЪРШЕН 8-ми клас ?!!!И тъй като драги читатели ТЕ няма да ви отговорят, ще ви отговоря аз.Още при първия мензис, малките *** момиченца се заплождат, под натиск от "родителите" им, които им намират женихи. Причината е семпла - ПАРИ ...В ЗСПД (Закон за Семейни Помощи за Деца) има един престъпен текст :"детските помощи на малолетните бременни жени и майки, се получават от техните родители". Разбрахте ли сега, защо "родителите" на малките момиченца ги спират от училище и ги карат да раждат ?!Ама това че по Конституция до 16-годишна възраст децата трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да учат , че според Наказателния кодекс, секс с дете под 14 години се наказва със затвор, ни най-малко не е спряло авторите на този престъпен текст в ЗСПД. И няма кой да сезира КС (Конституционния съд) за отмяна на тази криминална постановка. Ни президент, ни омбудсман, ни право-защитни организации !!! Нещо повече ... нито един от заплодителите на малолетните момиченца, не само не е осъден, но няма и заведено нито едно дело ! Министърката на правосъдието, етническата *** Маргарита Попова упорито мълчи по този въпрос.Нещата са стигнали до там, че раждат вече и 11-годишни - световно известния случай с Кортеза от Сливен. В Пловдив пък ражда 12-годишна от 30-годишен. Интересното пък там е, че майката на родилото дете е 24-годишна. Тоест бабата е 6 години по-млада от зетя !!!Ще се абстрахираме от случая с кардарашите, най-богатата *** общност. При тях момиченцата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се спират след 4-ти клас от училище, за да се омъжат девствени.
129
1
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 13 години
И аз съм на това мнение .но за съжаление загуби войната
128
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Eй ****та ви сапуни нещастни нищо не става от вас ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
127
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако беше спечелил Хитлер войната тук щеше да е рай - без ***, без мюсулмани, и без комунисти...а и без евреи да ни дърпат конците отдалече и всичко по немски и японски стандарт....победителите го обрисуват като луд, но явно човека е имал право и дано след още 100 години когато всички заживеем в подобни блокове заради ордите *** да не осъзнаем че е бил всъщност гений изпреварил времето си както обикновено става
126
0
 
5
 
! Отговори
ламбо преди 13 години
Чешкият премиер Петар Нечас подкрепи френския президент Никола Саркози по въпроса с експулсирането на роми от Франция за Румъния и България. Законите трябва да бъдат спазвани. Това е валидно за всеки, независимо от тяхното гражданство, цвят на кожата и етническа принадлежност, заяви Нечас пред чешката телевизия след срещата на върха в Брюклсел.
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
4 км....