Махат незаконния строеж в Яйлата

Главният архитект на общината и строителите със санкции
Обновена: 16 май 2013 15:14 | 16 май 2013 15:12,
49
Махат незаконния строеж в Яйлата
Снимка: архив Булфото

Днес ще бъде връчен протокол за спирането на строителството в местността Яйлата и за премахване на изградения обект, заяви Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството. По нейни думи строителството на мястото е незаконно.

Захариева обясни, че дирекцията за строителен контрол е направила проверка по въпроса за спорното строителство, а вчера късно следобед тя е получила протокола от завършилата проверка.

По думите на Захариева проверката е установила множество нарушения, допуснати при издаването на разрешението за строеж и при самото строителство.

Скандалният строеж започна преди шест години, когато за няколко дни беше излята бетонната плоча на приморската тераса в северната част на Яйлата. Собственици на терена са братята Павлови от Генерал Тошево. Нотариалният акт е за 1500 дка с рибарски заслон, разрушен обаче преди близо 40 години. Преди дни стана ясно, че строителните дейности продължават, а еколози настояха строежът веднага да бъде спрян.

Още по темата
След като днес бъде връчен протоколът за спиране на строителството, че се изчака 7 дни за приемане на възражения, обясни министър Захариева, цитирана от БТА. Ако не се пристъпи доброволно към премахване на строежа, ще бъдат издадени заповеди за принудително премахване на обекта.

Наред с нарушенията в разрешителното за строеж, издадено през 2011 година от главния архитект на общината, не е спазено и законодателството, свързано със Закона за устройство на територията, няма съгласуване с Министерството на културата, тъй като обектът се намира в архитектурен резерват, няма оценка за съвместимост, каквато се изисква за строителство в натура-зона, няма и пълно окомплектоване на проектната документация.

Толкова много нарушения ни дават основание да поискаме нищожност на разрешението за строеж и за премахване на изграждания обект, а главният архитект, проектантите и строителите ще претърпят санкции, информира министър Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
20
 
! Отговори
до 22 преди 10 години
Тея дето ти сложиха минусите да се разходят до Слънчев бряг а и не само и да видят как природата се унищожава.И да вземат да си отворят малко очите защото и те живеят тук както и децата им.
21
3
 
4
 
! Отговори
Мутрафон преди 10 години
Ако беше платил където требе... на "правилните хора" ! Тоз строеж даже немаше да го знаете ;) и "оставаше" ! Ама ся.... след като "НЕ слушка".... ще се разрушаваме! Нема начин! ;)
20
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сега като дойде пак дпс на власт, ще има да чакате такива строежи да се махат.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тая политика бе!Направо се о*квате!Решил си строил си, няма нормална власт дето да позволи нещо такова в Археологически резерват.Чест ще направи адекватното премахване и своево вид добър ПР ,мен лично не ми пука на коя партия ще служат добрите администратори ,важното е да са добри!Знам ,че 2/3 само на политика го избиват и в неадекватни теми ама малко по обективно.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единственото достойно наказание за главния архитект е да бъде уволнен!
17
0
 
7
 
! Отговори
до 17 преди 10 години
Кои *** ? Защо политизираш?Води се Археологически резерват с две думи Мин на Културата е отговорен.Иначе да те затапя точно за 5 секунди ще те светна ,че абсолютна аналогия притежава един от членовете на партията Герб ,сам се досети кои е тои.
16
3
 
16
 
! Отговори
До 15 преди 10 години
Герберска мутра дето тръгнала да строи по време на мандата на БСП и с куп разрешителни от партийни кадри на БСП, които се доказаха като изявени строители вече. Справка: Цялото Черноморие и не само. Станишев наля толкова бетон дето и 100 години не можеш да го махнеш даже и да искаш. То Хан Омуртаг е строил по-малко в съотношение имал възможности направил.:) Айде без популистки изказвания. Иначе не съм за ГЕРБ ама най-много ме е яд като почне да се вика по някой без да се мисли,поради къса памет
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като е от 6 години това чудо *** що не го събориха? Бил спрян, докато не дойдат комунагите на власт, че да го завърши и узакони както не веднъж и дваж стана?
14
0
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 10 години
Нали знаеш ,че премиер и муха се убиват с вестник.Тея тарикати затова и бързат да не се разчуе.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А незаконните строежи в архиологически резерват Антична "Августа Траяна",издигнати с благословията на Гл.архитект на общината и директора на РИМ - Ст.Загора,кога ще ги съборят.Или там,къде играят много,много пари закони няма.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
явно собственика му не е избран за депутат, както д.пеевски...и строежа му на малкият плаж в Лозенец...скоро с платформи ще влязат в морето....и сигурно никой не е видял, нито кмет, нито ВАС, които имат база отгоре...гнусна картина
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес.бг , това 1500дк. ли са или метра? Я проверете?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не че нещо ама този строеж доста дълго време се премахва по стара заповед - от 2007г., а по новата дали няма да 15 г. Първия път (преди заповедта за премахване от 2007) е имало една плоча, сега след "премахването" са две. Колко плочи ще станат след второто "премахване"? Може да влезе в учебницците по математика!
9
13
 
15
 
! Отговори
Фиуууууу.... преди 10 години
Червените въшки само чакат да падне правителството и веднага надигат глава да правят зулуми!
8
3
 
32
 
! Отговори
! преди 10 години
A такааааа,мятайте ги всички наред!!!Фитнеси,хотели,къщички,всичко долу!Стига бетон...
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За 25 години се нагледах на всякакви незаконни или на*рани строежи на природни красоти ,но винаги е имало поне малко човещинка и опит за някаква хармония от страна на инвеститорите.Това смело мога да твърдя ,че е най противния обект от Дуранкулак до Царево.
6
1
 
21
 
! Отговори
дончева преди 10 години
БРе богати тез рибари бе каква хижичка си строят!
5
1
 
29
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Крумови закони трябват бе балони, запалете им къщите и колите на тия всичките
4
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ги бяха изчакали да вложат още пари ,че да им влезе по навътре.
3
1
 
55
 
! Отговори
рибарче преди 10 години
ее,кво толкова?Рибарски заслон с едно малко ресторанче и има-няма 30-40 стаи за изморени рибари и техните семейства,голяма работа.Те други фитнеси си правят на 3 етажа на самия плаж,пък сега за някакъв заслон...Мамата е$ахте на цяла БГ с тия бетони...няма летни,няма зимни курорти