Обезщетяват земеделците заради наводненията

Танева: Щетите са големи, предписанията не са изпълнени
Обновена: 9 дек 2014 15:59 | 9 дек 2014 15:57, Анисия Иванова
11
Обезщетяват земеделците заради наводненията
Десислава Танева при инспекцията на язовирите край Елхово. Снимка БТА

Предвижда се държавна помощ за обезщетение на земеделски производители, чиито земи са претърпели щети след наводненията. Засегнати от поройните дъждове площи има в Елхово, Гълъбово, Раднево, община Сливен, Ямбол. Това каза в Карнобат министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която се срещна с мобилни екипи на Югоизточно държавно предприятие.

Към момента не може да се конкретизира точният размер на сумата, която ще бъде отпусната, тъй като валежите продължават, добави Танева.

Министърът съобщи, че 78 язовира в предаварийно състояние ще бъдат временно изведени от експлоатация. За част от тях това вече е направено. Според Танева една от причините за наводненията е изсичането на горите. В тази връзка ведомството е планирало да увеличи защитните гори с нови 17 хиляди хектара.

Още по темата
В Министерството на земеделието и храните вече се структурира отделна дирекция "Държавни и горски предприятия" и два отдела. Единият ще отговаря за управлението на държавните горски предприятия, а вторият - за контрола върху опазването на горските територии, съобщи Танева.

От днес на територията на Югоизточно държавно предприятие работа са започнали 29 мобилни екипа. Общо в страната те са 173. Мобилните екипи ще проверяват за незаконна сеч. Предстои сключване на споразумение с МВР, което предвижда при необходимост в проверките да се включват и негови служители.

При посещението си в сливенското село Крушаре Танева заяви, че щетите от наводненията са могли да бъдат по-малки в региона, ако язовир "Жребчево" е бил изпуснат по-рано, а обемът му - поддържан по-малък. Тя посочи, че през ноември обемът на язовира е трябвало да бъде 260 млн. кубика, а в началото на дъждовете той е бил 333 милиона.

По думите й Басейнова дирекция-Пловдив не е упражнила достатъчен контрол върху управлението на язовира, а от "Напоителни системи-София" и клон "Средна Тунджа" не са изпълнявали графиците на МОСВ.

Танева увери, че при повторно покачване на водите в най-рисковите места има готовност за допълнителна евакуация. Тя съобщи още, че за новия програмен период министерството разработва нова държавна помощ за обезщетяване на собствениците за умрели при бедствия животни.

Кметът на село Крушаре Димо Станков заяви, че ще изискат от държавата мерки, сред които язовирите да бъдат източвани навреме, както и коритата на реките да бъдат почиствани, а бреговете - укрепвани.

В Сливенско до момента от проливните дъждове и наводненията са засегнати над 10 000 души от 15 населени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
значи за земеделските производители помощи има а за разрушените домове на хората няма,честно да ви кажа не познавам нито един бедничък земеделски производител,всичките карат автомобили за по 100 000лв и все за субсидии плачат,ами щом субсидират тях редно е да се субсидира всякакъв вид производство и търговия,на мен като ми изгоря скада със стоката някои доиде ли да ме субсидира или да ми помогне,просто фалирах
4
0
 
4
 
! Отговори
нед преди 9 години
о думите й Басейнова дирекция-Пловдив не е упражнила достатъчен контрол върху управлението на язовира, а от "Напоителни системи-София" и клон "Средна Тунджа" не са изпълнявали графиците на МОСВ.Да видим сега дали госпожата ще пусне сигнал до прокуратурата...Ще има ли подведени под отговорност ?!
3
2
 
2
 
! Отговори
Сливналия преди 9 години
В дъното с очилата - областният управител на Сливен. Потомък на твърдолинейни ***, които са пребивали от бой хората в Сливенско да влязат в ТКЗС -та, много от тях щатни партийни секретари, баща му - журналист, апологет на комунизма, драскач във в. "Сливенско дело ". Танева - една от бандата на "Мелинвест " извършила бандитска праватизация на мелници и хлебозаводи, изкупили на безценица хиляди декари селскостопански земи !
2
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 9 години
До АнонименТе да не са наводнени само от дъждовете?! Наводнени са от безхаберието и абдикацията на държавата от задълженията и по отношение на язовирите в страната и поголовното изсичане на горите! И не само нивите, а имуществото, жилищата, страха, тревогите - кой ще им плати? Години няма да стъпят на крака в тези тежки времена! Чака ни още по-лошо! Или всяко чудо за три дена, най-голямото за седмица! Кой си спомня за Мизия и другите наводнени райони?
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Предвижда се държавна помощ за обезщетение на земеделски производители, чиито земи са претърпели щети след наводненията."За това си има застрахователни компании. Не съм съгласен да им плащам щетите, защото са се стискали да си застраховат нивите.