Доживот в панел, но и панелът има живот – приключил! Решение?

Коментар на юриста Ламбро Попов и арх. Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 окт 2018 13:30 | 4 окт 2018 10:15,
157

Панелните блокове у нас са към края на своя жизнен цикъл, а много от тях се оказват без документация, което затруднява бъдещите им ремонти.

Вчера бе обявено, че 1 млн. жилища са необитаеми, като от тях 20 хиляди са стари панелни жилища.

Още по темата

"Учредихме браншова асоциация, която да покрие под своята шапка всички професионални домоуправители. Вярваме, че експертният подход е правилният подход", заяви юристът и експерт в областта на етажната собственост Ламбро Попов.

Той се съгласи, че изгубената документация за много сгради е безспорен факт.

"Всяка сграда има жизнен цикъл. Правилната поддръжка и управление имат възможността да удължат жизнения цикъл", посочи той пред Bulgaria ON AIR и добави, че програмата за саниране е прекрасен инструмент, но поглъща огромен ресурс.

"Тези панелни сгради имат бъдеще. Годността до голяма степен зависи и от поддръжката. Тези сгради са в определена среда. Пътят е самоорганизацията на хората", каза от своя страна арх. Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му вече 50 години собствениците на апартаменти в панелни сгради плащат данъци, които обаче потъват в държавата.

"Столичната община разполага с 1,5 млрд. лева. Гражданите си плащат абсолютно добронамерено, но не получават нищо адекватно. Опасността е, че няма национална стратегия", подчерта арх. Димитров.

"Безспорно има сгради, които спешно трябва да бъдат ремонтирани", съгласи се Ламбро Попов. Но по думите му тук идва въпросът за средата, за да се създадат условия за самоорганизиране на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
3
 
! Отговори
Джак Узи преди 4 години
Панелните блокове имат живот 100 години. За това е цялата дандания за да могат новите строителни предприемачи да си продадат стоката. Целта на новия световен ред е българите от 70 % собственици на жилища да останем само 10-20 %. Много ги боли запада , че българите са собственици на "панелките". Има къщи по на 200 години и са по читави от "новото" строителство.
137
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нещо не разбрах. Плаща ли си били данъците а пък държавата не им оправила фасадите. Държавата не и е работата да оправя на частни лица жилищата. Аз като си плащам данъците на къщата държавата длъжна ли ми е да ми я санира.
136
0
 
17
 
! Отговори
за "санирането& преди 5 години
как помага облепването на панелката с плоскости(най евтините) лепени на "кюфтета", ако говорим за металните връзки, които са тръгнали да ръждясват например. Не може да се каже, че има саниране, а има поставяне на топлоизолация, която е със съмнително качество и монтаж.
135
0
 
3
 
! Отговори
134 преди 5 години
До МайнааБраво майна, да си жив и здрав, още много внуци да транспортираш.За съжаление, ние дядо нямаме.Моето село е от другата страна на Асеновградско шосе и в комшийското село, където има основно училище, 80% от децата са ***.
134
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вуте140Единият апартамент ми го санираха.Не че не можеше да е и по-хубаво, ама е доста приемливо.Даже и осветлението на стълбището смениха.Имайки впредвид, че бабичките в блока, които са болшинство, от години не си плащат таксите, сега е като коледна елха.Та такива като теб, определено се минаха.
133
1
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Важното е да не се плашите. Че "санирането" беше просто да се превъртят едни пари е ясно и за да не ве карат да санирате още веднъж ще ги съборят а ще ви дадат евтино 2-3 000 евра метъра нови жилища
132
1
 
6
 
! Отговори
Майнаа до 134 преди 5 години
Те затова си имат дедо...Купиха му джип и дедо ги вози до Брестовица...Там има основно училище, не лошо. Все още има деца. Другите Варианти бяха, Прослав, Коматево, Първенец и Марково.....около Пловдив имаше, но се спряха на това. Задръствания няма... стига се за минути.
131
0
 
15
 
! Отговори
Колкото толкова преди 5 години
Значи ще се появят отново едни пари, за да си купи народът нови жилища. Вечни.От мрамор.
130
1
 
10
 
! Отговори
Бляк преди 5 години
Среда за самоорганизиране на хората. Т.е, закон за задължаване на хората сами да си санират жилищата, а данъците пак ще потъват някъде.
129
0
 
18
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Нещо не разбрах намека за данъците.Да не би да искат да кажат че държавата трябва да ги ремонтира.Съгласен съм.Аз живея в къща и също плащам данък и аз искам пари от бюджета2млрд малко ли ви бяха
128
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МайнааТака де, и моето село е на 18км от Пловдив, и училището е закрито 1958-***. Баба ми, лека и пръст е била от последните даскалици в селото. Затова знам.
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МайнааЛошо няма бе майна, ама нещо не ми се вярва.И дека учат внуките?Давам бас, че училището е закрито още през 1958-***.
126
4
 
12
 
! Отговори
Майнаа преди 5 години
Сина сега стяга старата камък вкопана половин метър гредоред и кирпич втория етаж, къщата е 38-а наследствена на 30 км от Пловдив се пренасят с внуците.... с пчели почна да се занимава.Проблема в повечето ни села е липсата на канал, добре че бяхме близо до реката крайна къща та стана работата. Водата е хубава на сонда, слънчев колектор, покрива оправи + 2 пристройки (навеса го направи огромна всекиндневна),всичко с естествени материали,никви колони нищо. Всичко с басейнчето и райграса 21 000Е
125
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа, в близката до София провинция (30-50км) може да се купи къща и да се стегне има-няма за около 200 бона.
124
0
 
21
 
! Отговори
Майнаа преди 5 години
Така е от къщата по хубаво няма.... Майка ми и баща ми са дошли в града, понеже един трудов ден е станал 24 стотинки в моето село като са дошли ТКЗС-тата. 5 години живях на военно летище и съм спал на дървени нарове с болния ми дядо. Като дойдоха панелните блокове, това беше чудо тогава...Топла вода, парно, нямате си представа какво беше тогава това....ходихме 2 пъти седмично на градска баня (такова беше през 60-те)... по старите знаят как беше... 70-те почнаха да правят по големи жилища за деца
123
0
 
12
 
! Отговори
Св до 129 преди 5 години
Супер, добре описано. Честито. За съжаление, не всеки може да си позволи това. Спокойствието е най - важно от всичко, а в едно вертикално село, няма как да си го осигуриш. Все някой решил да се благоустроява, внучето има р.д. или жена му изхарчила заплатата и целия блок разбира.
122
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30г. живях в апартамент - горд притежател на право на строеж във въздуха. Баста, отървах се от всичко недвижимо, купих си къща с дворче половин декар и вкарах там всички пари. От къщичката по-хубаво няма - настане вечер, месец изгрее, седнеш си край барбекюто, капнеш 2 пръста виски, църкат щурчета, кучето джафка, мачката се гали и цари поголовен оптимизъм. Рахат, казвам ви.
121
0
 
11
 
! Отговори
Св до Майна преди 5 години
Така е - фиксират, иначе панелите от вертикалната и хоризонтална носеща конструкция се "заклинват" на сглобка "нут-федер", но едностранно, като ламиниран паркет да кажем. Но т.к. са вертикални, няма как да няма и заварки при самите сглобки. Не е първоначална тяхната функция ,а за постоянно. И вярвай - има защо.
120
4
 
31
 
! Отговори
Майнаа преди 5 години
Тамън си сипах първата ракия...турил съм боба да ври....и да се върна напанелите.... Имаше една приказка навремето "като цъфнат налъмите"...може да я заминим с "като паднат панелите"... Панелите не са на доизживяване категорично. Заварките фиксират, а не носят самата конструктция. Нас няма да ни има, след 100 години паналеките ще ги има. Както ще ги има и дървените къщи от гредоред, както ще ги има и керпичените о 20-те и 30-те години ( ако им е добре покрива).Ама много малко от новите ще ги има
119
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, добре, спокойно. Панелките са на доизживяване, 3/4 от населението ни нямат пари за новото строителство, скоро българинът няма да има собствено жилище и масово ще живее под наем. Планът Ран-Ъп ще се осъществи; бавно, защото сме инати, но сигурно!