Нищо ново! Разходите на българина растат, доходите му – не!

Половината от населението не се справя с неочаквани разходи
28 ное 2018 10:45, Петя Славова
268

Тревожна статистика – половината от българите не могат да се справят с неочаквани финансови разходи, сочи последното проучване на Евростат.
Още по темата

За 2017 година става въпрос за близо 53% от българите. За сравнение в Европейския съюз средният показател е бил 34 на сто.

"В България едно заболяване може да значи тежест за бюджета между 10 и 20 хил. лева. НЗОК не покрива огромна част от пособията, необходими за непредвидени обстоятелства, свързани с влошено здравословно състояние. А това може да ни коства здравето, за съжаление понякога и живота", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Според икономиста Кольо Парамов това са фатални условия, плод на 25-годишна грешна доходна политика.

"Позволихме си лукса да дадем разрешителни за 450 частни болници и лаборатории, които изсмукват по възможно най-грубия начин бюджета на НЗОК. Дори и още 1 млрд. лева допълнително да бъдат предвидени, с тях ще се случи същото. Отпадна преразпределителния подход на държавата и резултатът е, че се стигна до сегашното положение", коментира той.

Вчера парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. За здраве през следващата година са заложени близо половин милиард лева повече. Повече пари са заложени както за болнична, така и извънболнична помощ. Осигурителната вноска се запазва 8%, както досега.

Приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът в приходите е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година.

Здравноосигурителните приходи ще бъдат над 4,2 млрд. лева, в които влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
2
 
! Отговори
H преди 5 години
Ко стана ве протестъри ???
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато се опитват да Ви лъжат че Ви плащат продиводействието е да ги лъжете че работите! - Айнщайн го е казал и доказал.В природата всяко действие има равно по сила противодействие ! - А.Айнщайн.
108
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За малките заплати ще се сърдите на работодателите си, а не на Държавата.Тя не може да определя вашите заплати.Това не го ли разбирате ?!
107
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 108Хайде да спрем с този Орешарски. Управляваха една година, като имаше всекидневни платени протести. И не скачай веднага да отричаш че са били платени. 30 лв бяха дневните за да участваш в протести. Нека да погледнем какво е направила партията която управлява вече трети мандат. Ако за три мандата не могат да оправят положението в държавата, няма да успеят и за 30. Следователно не са способни да управляват и трябва да си ходят. Три мандата управляваш и още се оправдаваш с предните.
106
1
 
18
 
! Отговори
Лъжат ни преди 5 години
Вярвай на джоба и порфейла си. Не вярвай на Борисов и Цветанов.
105
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тая ромоподобната няма ли да престане вече с нейните локуми,от ПОДКРЕПА била ,като я слушам си е чиста комунистка
104
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България он еър,един от рупорите на комунистическата пропаганда,ми там работи баба Клара Маринова все пак,глупости с тонове и манипулации."Бедният" българин похарчил само в един ден стотици милиони на т.н. черен петък,скапа се от екскурзии,пълни хотели и ресторанти за празниците а И НСИ КАЗВА ЧЕ ДОХОДИТЕ РАСТАТ а НСИ показва САМО ОФИЦИАЛНИТЕ ДОХОДИ,НЕ И ТИЯ ПОД МАСАТА!Говорете,говорете,А ЛЪЖЕЦЪТ ОТ БКП ЩЕ ПОДАДЕ ЛИ ОСТАВКА КАТО ОЧЕИЗВАДНО БЕЗСКРУПОЛНО ИЗЛЪГА ИЗПОЛЗВАЙКИ САЙТОВЕ ЗА МАЙТАПИ??
103
4
 
13
 
! Отговори
смирен депутат преди 5 години
е не миряса тоя българин-510лв,чисто 400лв малко ли ви е?В икономическа изостанала Румъния минималната заплата е само 402 евро сега ,но това е друга тема
102
1
 
8
 
! Отговори
1111 преди 5 години
До РаботодателА Вие знаете ли, че за работа на компютър в ЗБУТ е предвидено по 15 мин. почивка на час?
101
1
 
10
 
! Отговори
Работник преди 5 години
До Работодател. Отговорих ви на пост 81, но ще копирам коментара си за вас " В нашата фирма шефа ни е слънце и го интересува работата да е свършена, а не по колко точно часа работим. Когато ни се налага да работим повече работим, когато има по-малко работа си седим на бюрото и очакваме задачи за изпълнение ! Ако в България имаше почасова ставка, вероятно щеше да ми плаща по-малко, но той е доволен от качеството на моята работа, а аз от неговото отношение."
100
1
 
17
 
! Отговори
АБЕ преди 5 години
КОЙТО ЗА КВОТО СИ ПЛАТИ - ЕДИНИЯ ДЕН - СТАТИИ, ЧЕ СМЕ ЦЪФНАЛИ, ДРУГИЯ ДЕН - ПЛАТИЛИ ОТСРЕЩА - ПИШЕМ ПЪК ЗА МИЗЕРИЯ И ТАКА... НЯМА ПОСЛЕДОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА НА САЙТА.
99
2
 
31
 
! Отговори
До демократ от 98 преди 5 години
В България формата на управление е НЕ демокрация, а анархия и диктатура,наложена от Бойко и партия ГЕРБ. Ти си противоречиш. Първо си написал колко хубава е демокрацията в България днес и същевременно колко корумпирани са партиите. ,,Западната"демокрация и ,, ,,Българската демокрация" са две коренно различни понятия. Не е възможно при толкова голяма корупция да има средна класа в БЪЛГАРИЯ. Следователно само около 10% живеят добре в родината ни.
98
2
 
32
 
! Отговори
До 108 преди 5 години
Орешарски намали тока а тиквата веднага го увеличи .Тиквата само увеличава данъците а не увеличава доходите .
97
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,Орешарски като дойде защо не ти увеличи тогава доходите?
96
14
 
3
 
! Отговори
t2 преди 5 години
Ако се махне от уравнението хората, които не се справят единствено поради тоталната и масова финансова неграмотност на българите, може би ще сме по-добре от средноевропейското.
95
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждате тиквите какви са те са против това да се увеличават доходите трябва да дойде партия и да влее 3 4 милиарда да се увеличат всичи доходи на ниво Гърция и Швейцария.Ако тиквите увеличат доходите няма даима за крадене а те са ненадминати в краденето
94
2
 
11
 
! Отговори
От 98 До 82 демократ преди 5 години
Като гледам как пишеш, ми се струва, че Бай Тошо е по-грамотен от теб. Не знам кога си ходил на училище, но допускаш елементарни правописни грешки. Демокрацията съсипа образованието и ти си пример за това.
93
1
 
23
 
! Отговори
избирател преди 5 години
''Половината от населението не се справя с неочаквани разходи''Половината?!
92
3
 
34
 
! Отговори
Опа преди 5 години
откога храната и топлината се наричат неочаквани финансови разходи??
91
1
 
18
 
! Отговори
До демократа 82 преди 5 години
Нека да добавя също, че правилната форма е: живеем, правим, а не ,, живееме", ,, правиме". Пише се пЪтувам, коренът на думата идва от път, а не ,, патувам". Демокрацията като гледам не те е направила грамотен.