Екатерина Захариева: Над 700 българи искат да се приберат

70 са туристи, останалите трайно са живеели в чужбина
30 мар 2020 10:23, Петя Славова
65
Екатерина Захариева: Над 700 българи искат да се приберат
Снимка: БГНЕС

Над 700 наши сънародници по света искат да се приберат в България заради коронавируса. Това каза външният министър Екатерина Захариева пред bTV. От тях около 70 са туристи и те намаляха, защото събота и неделя приключи успешно прибирането на някои от тях, повечето организирани се прибраха, поясни Захариева.

Тя заяви и че има все повече единични случаи, но някои групи са компактни и по-лесно се организира превоз за тях, като тази в Чили, където са 12 човека. Външният министър обясни, че държавата не е давала никакви финанси за прибирането на сънародниците ни, единствено е организирала с национален превоз да се върнат.

Още по темата

Даваме пари само там, където хората нямат в момента, но след това те ги връщат, просто не е коректно да се взимат парите на данъкоплатците, ако не е някаква хуманитарна кауза, каза Захариева. Тя поясни, че над 180 души искат да се върнат от Испания, а има и много хора, които са живели в чужбина, но са преценили, че ще им е по-добре да се приберат в България в условията на пандемията от коронавирус.

Захариева разказа, че са имали и странни случаи, в които хората са казвали, че почивката им свършва след два дни. Това е недопустимо, те трябва да се съгласят с нашите условия, иначе не се знае след два дни дадената страна няма ли да си затвори въздушното пространство.

Консулските ни служби работят навсякъде само за спешни случаи. Уведомили сме и другите държави за удължаването на срока на документите, каза още Захариева. Водят се и разговори с Турция, за да се намали километричната опашка от тирове по границата.

Една от причините за неудобството е, че Турция има списък с държави, в които попада и България, според който шофьорите на товарни камиони трябва да преминават карантина. Едно от предложенията е да се заменят с други водачи, преминали 14-дневния срок у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който умишлено зарази другиго в извънредно положение се наказва според закона . А тези , които вкарват пътници от силно заразени страни какво им се полага , медал и ръкопляскане ли ?Хайде стига сме се правили на милостиви и благородни , че хората стоят затворени и чакат да отмине лошото , а някои вкарват печалбари и екскурзианти . Толкова на прости правят хората , че нямам думи . Като не си стоят в домовете а обикалят света ние ли сме виновни , хората психясват вече от страх , не излизат.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ли избраха да си идват, за да сеят заразата от вируса???Иначе са голямата работа и българите, които сме останали в България сме *** и задръстени, нали???
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е някакво безумие... не стига, че са си били камшиците, защото тук сме "много зле", ами сега ги внасяме временно, со се болестта. С какъв акъл това е позволено??
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си стоят там,където са.А когато мине пандемията и пожелаят да се върнат завинаги,добре дошли.Сега е безотговорно да си идват,нечестно и неморално.А тази калинка,колкото по-бързо освободи поста си,толкова по-добре за всички.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 51Къде е Мария Гаргамел..........тя се намира под полова карантина някъде навън.:))))))))))))))
48
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трайно живеещите по чужбина там да си стоят.Туристите да си платят дяволъка с пътуване по време на пандемия със солени глоби и пълна карантина 2/3 месеца.
47
10
 
1
 
! Отговори
До 52 преди 4 години
Хората на хотел да останат до лятото ли?Верно, че българите от нищо не си отиваме, че вирусът е най-голямата заплаха.
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тихо, робе. Черната униформа не ти е дала да говориш. Да не ти влезе корона в устата.
45
1
 
11
 
! Отговори
До 46 преди 4 години
С аплодисменти болест не се спира. Всички аплодирали усилията да се приберат сънародниците им само ние не. Ми то затова е проблема,щото всички си се движат свободно межде страните,че и специални транспорти им се организират, а пък вътре има ограничения. Тока болест не се спире. Заразата идва отвън. Трябваше навреме да спрат всяко движение за един месец и всичко щеше да се стопира като в Китай. Ако върнал се зарази твой близък и той умре,дали пак ще си съгласен да идват спокойно.
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е Мария Гаргамел, която обеща да открие лекарства с новия Суперкомпютър, на когото плащаме тока, а Запада го използва безплатно?Пускайте го да търси лекарство.
43
0
 
15
 
! Отговори
Хъмм преди 4 години
И моите планове за пътуване се привалиха, лично се погрижих да отложа за след месеци когато всичко е отшумяло, живот и здраве. Как едни можем, други не, м?
42
0
 
13
 
! Отговори
мак преди 4 години
До анонимен Няма да намерят лесно работа, нито там, където са в момента, нито тука, освен това навсякъде има карантина и ограничения и животът е еднакво труден. Ще опразнят социална система, ако се регистрират като безработни. А в кръга на шегата - най-много ще счупят рахата на баце, че безработицата е скромна.
41
2
 
5
 
! Отговори
piish narkotici преди 4 години
това на снимката не е ли мъж ?
40
0
 
17
 
! Отговори
Не ги искаме тук!! преди 4 години
# 41 нямаше как да се каже по - точно! Има ли смисъл ние да си стоим вкъщи при положение, че постоянно изсипват още и още чужденци, които свобооодно си разнасят заразата
39
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По цял свят хората аплодират на усилията да се приберат техните сънародници. В тоталитарна пожарникаро-генерало-българия толкова ни е страх от вируса, че бихме си оставили хората. Типично българския робски и предателски манталитет. Торбалан е страшен, ама гладът ще е по-страшен.
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Знам"Всички пристигащи със самолет в България са под задължителна карантина 14 дена."Пристига със самолета, хваща метро, влак, автобус до село и..... "под каратнина"!? А от самолета, докато си пристигне на село колко може да зарази един вирусоносител, дори без да има синптоми на болестта? Решението е - който иска да си дойде от самолета директно под охрана до най-близкия хотел, а ако няма пари на кушетките в Армеец 14 дни! След това на село. Ама не им стиска да го направят от щаба!
37
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ала-бала е всичко. Спират ни да излизаме от вкъщи, градовете са блокирани, а над 200 000 си дойдоха без никакъв проблем от страните с най-много заразени. Трябваше преди месец да се затворят границите и да минават само камиони.
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщат се и веднага започват за разнасят заразата и никаква карантина не спазват. При това 14 дни не са достатъчни, а си трябват 40 дни, каквото е и значението на думата карантина.
35
2
 
16
 
! Отговори
DDJ преди 4 години
Тук за "в парка си " -5000лв /без право на обжалване/ , а за скандинавци избрали разни далавери в чужбина , без 1 лев осигуровка и данъци - чартърни самолети ! Ех , с избирателите , за избирателите така и без карантина по махалите : ЗАПАЗЕНО от ГЕРБ !
34
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога ще вкарвате хора от чужбина? Декларации ще им искате ли за причина за връщане? Ще дойдат заразени, когато се излекуват и падне блокадата в ЕС, те пак ще заминат. Заради тях затягате ограничителните мерки около нас. Последствията за нас.