НАП търси нарушения, но няма да затваря обекти за несъществени

Ще се гледа цялостно данъчно поведение на търговеца
5 юни 2020 10:10, Петя Славова
5
НАП търси нарушения, но няма да затваря обекти за несъществени
Снимка: БГНЕС

Липсата на реквизити във фискалните бонове, несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати или проблеми във връзката при предаване на данни към Националната агенция по приходите (НАП) няма автоматично да водят до незабавно запечатване на търговския обект.

Това съобщава приходната агенция на основание актуализирано указание към служителите си за налагане на принудителна административна мярка "запечатване на търговски обект".

Такава ще бъде налагана само след изследване не само на конкретното констатирано при проверката нарушение, но и на цялостното данъчно поведение на дадения търговец и само в случаите на доказана недобросъвестност, съобщава "Монитор".

В указанието на НАП се съдържат конкретни критерии, които да се имат предвид от служителите на данъчната администрация при преценката за т.нар. предварително изпълнение на запечатването на обекти и определяне на продължителността му. Сред тях са тежестта и евентуална повторяемост на извършеното нарушение, тип и големина на търговския обект, установена значителна разлика в касовата наличност и др. Освен това, в акта, постановяващ разпореждане на предварително изпълнение на мярката, трябва да са изложени съответните мотиви за всеки конкретен случай.

До незабавно запечатване ще се стига, ако отлагането води до липса на въздействие на мярката, например при сезонна дейност, временна дейност (панаир, изложба, концерт) или при липса на фискално устройство в обекта. Основният довод за това е, че при предварително изпълнение следва да се търси баланс между държавния интерес и интереса на лицето, т.е. извършването на нарушения не следва да ощетява фискалната политика, но и мерките, които взима държавата, не следва във всеки случай да водят до спиране работата на проверяваното лице.

Промяната на указанието е в резултат на обществен дебат с участието на експертите на НАП и най-големите браншови организации в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 1Малките да загиват. Писнало ми е от стока с изтекъл срок на годност, некомпетентни и мързелиеи продавачки, дето винаги "ще се върнат след 5 мин" когато бързаш, и фразите "нямаме пос терминал" или "50 лв нямам да ви разваля"Времето на бакалите отмина, сега или си търговец или си търсиш работа.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май шефчетата на държавата се сетиха, че удрят с бухалката НАП прекалено силно и поизтрепаха пчеличките, които носят мед?Ама май е късно вече...
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е млад да се спасява от държавата на мутрите!България не е била, не е и никога няма да бъде правова държава, а това е достатъчно за липсата на нормален живот на обикновените хора!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си луд за да се опитваш да развиваш бизнес в България!Хиляди семейства загубиха спестяванията си.Може да е бизнесмен само твърдо обвързан с политическата мафия човек. За всички останали-фалит!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешници!Скоро няма да има кого да проверяват.Малките загиват,остават веригите.Съсипаха частната инициатива,всеки се бори да стане държавен служител като едно време през соца.Политиката е монопол на определени фирми и чрез проверки от НАп и други регулатори да се премахне дребния частник.Не беше така през 1990г.Тогава всеки искаше да развие бизнес.С годините повечето разбраха,че монопола си остава като от соца,но е в частни ръце на чичко комунист,който сега се води капиталист-бизнесмен.Пародия!!