Търговци на зеленчуци протестират срещу нова наредба на БАБХ

Тя ни обрича на фалит, твърдят търговците
10 юни 2020 13:57, Ния Христова
17
Търговци на зеленчуци протестират срещу нова наредба на БАБХ
Снимка: Pixabay
Търговци от Петрич протестират срещу нова наредба в бранша, която според тях ги обрича на фалит, предаде bTV. За да изразят недоволството си прекупвачите на зеленчуци са се събрали на борсата в село Кърналово. 
 
Новата наредба на БАБХ изисква от търговците да плащат за сертификат за пестициди. Протестиращите твърдят, че издаването на подобен документ е прекалено скъпо и отнема време. 
 
"По 420 лева трабва да се платят за изследване на проба от всяка нова партида с плодове и зеленчуци, а резултатите се бавят между 4 и 7 работни дни, тъй като има само две лаборатории в страната - в София и Пловдив", обясни Крум Крумов, който е търговец от Петрич. 
 
"Докато излязът резултатите, стоката стои заключена и се разваля", допълни той.
 
Недоволството на търговците е породено и заради европейски сертификати за пестициди, издадени в Гърция за продовете и зеленчуците, внесени оттам, които не са им били признати. 
 
Производителите трябва да заплащат тази сума за всеки артикул, който произвеждат при всяка нова беритба, а тя от своя страна се смята за отделна партида. 
 
"Таксите се определят от лабораториите, а не от новата наредба", каза Калина Милушева от БАБХ. Тя не смята, че е проблем сертификатите, с които пристигат плодовете и зеленчуците от чужбина, да бъдат признати, стига те да се издадени от сертифицирани европейски лаборатории. 
 
"Целта на новата наредба е на трапезата на българина да има пресни и качествени продукти", допълни Милушева. 
 
Търговците казват, че нямат против плодовете и зеленчуците им да бъдат тествани за пестициди, но настояват това да става на разумна цена, както и в рамките на деня от мобилни лаборатории, за да не се разваля стоката им. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Честните хора с търговия не се занимават '' - Фридрих Ницше
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема както винаги е леко в страни от това което е разбрал, превел или написал журналиста. Съответно и коментарите са кой за к'вото е чул, и задължително по принцип, всички са глупави, само ние знаем как е, и тутак си ще дадем акъл, само дайте данните.Проблема е на прекупвачи, които от борси изкупуват малки партиди от различни производители, дори и такива, които никога не са произвеждали за износ. Давайте нататък акъл.
15
1
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Те салатите в Лондон си остават пресни и седмица след закупуването им. А доматите нямат разваляне, с месеци седя един в хладилника без да се промени външно. Пластмасата има по бърз срок на разграждане отколкото зеленчуците на острова
14
0
 
11
 
! Отговори
Лондон преди 3 години
У Лондон всичко има вкус на нищо !
13
0
 
11
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Аз не искам да ям вносна храна с пестициди, незнайно как е минала митническа проверка, но не искам да ям такава и от родните производители, особено когато е и по-скъпа!Та айде да се научите, как се прави бизнес - с почтеност и добро качество, не със заобикаляне на закона и тарикатлъци!Ша чакате, щом трябва! И ние ще чакаме проверката! Или и потребителя протестира, че няма пестицидни марули, което си е дискриминация!?
12
0
 
2
 
! Отговори
TOSUN PASA преди 3 години
много интересно откъде я имаш тази информация.Може и така да е неспоря за процентите.
11
2
 
1
 
! Отговори
До TOSUN PASA преди 3 години
Добре, 0.01% са случаите на развалени зеленчуци на запад, вероятно санкционирани навреме. Тук са 10% без никакви санкции. Това достатъчно ли ти е?
10
1
 
1
 
! Отговори
TOSUN PASA преди 3 години
преди около година и два-три месеца беше,то със сигурност пресни салати има във всички страни както има и с мухъл.Така че не говори общо в ес били пресни а тук не били.Като пазяруваш си отваряй очите независимо от каде купуваш
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калинкистан....в Тикволандия !!
8
2
 
0
 
! Отговори
До TOSUN PASA преди 3 години
Това след излизането на UK (и Лондон) от ЕС ли е? Салатите в Лондон, които съм си купувал, бяха истински пресни!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само че, протестиращия говореше за пет касетки с домати, другия за два чувала с краставици. Извинявайте, ама къде ще му излезе края, ако ние от общата ни касичка, пак плащаме на някой масрафа. На мобилните лаболатории кой ще плаща? Те са скъпи и в тях ще работят хора дето ще искат пари.
6
2
 
4
 
! Отговори
TOSUN PASA преди 3 години
do 4ти като неси виждал неозначава че няма,лично в Лондон видях мухлясало домати в магазин на lidal
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време ,като бях производител-търговец на пазара си имаше лаборантка която минава и ,като имаш нова продукция или на някоя и е изтекъл срока взима и докато си наредиш сергията пробата е готова и беше съвсем приемливи цени нещо от сорта на 5-10 лв . Кви са тия 420 лв като чели незнам какво изследват, е затова и отдавна забравих за тая дейност.
4
3
 
5
 
! Отговори
До 2 (В) преди 3 години
В ЕС не е така, в България е така! Аз в западна Европа вкиснали и мухлясали плодове и зеленчуци не съм видял, но в Бг е пълно с такива. Дали защото имат повече лаборатории или мислят с главите си, не знам, виждам само резултатите, а те тук са коренно различни от там!
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Целта на новата наредба е на трапезата на българина да има пресни и качествени продукти", допълни Милушева.Е, след като резултатите от пробите се бавят между 4 и 7 РАБОТНИ дни, какво ще им е прясното на тези зеленчуци?Българска работа!!!
2
5
 
5
 
! Отговори
В преди 3 години
ЕС е така! На който не му харесва - път на Изток!
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"има само две лаборатории в страната - в София и Пловдив"За повече лаборатории, предполагам, липсват пари и специалисти.Така е най-лесно - спускаш отгоре някакво нареждане, да изглежда смислено и положително за обществото, пък който реши да го спазва, да се оправя както знае.