Ваксините - разработени в кратки срокове, но ефективни ли ще са?

Не се знае за дългосрочните последствия върху здравето, заяви проф. Данов
Обновена: 8 дек 2020 16:37 | 8 дек 2020 16:33, Петя Славова
61

Ваксините не предпазват от инфектирането, но могат да ни защитят от тежки усложнения при вируса и може би от смърт. Това заяви директорът на Българския кардиологичен институт проф. Владимир Данов.

"Има въпроси и основания за притеснения - ваксините бяха разработени в рекордно кратки срокове, реалната им ефективност остава под въпрос, няма как да се знае за дългосрочните последствия върху здравето на хората", посочи той в "България сутрин".

Проф. Данов добави, че още е привърженик на профилактиката, а като доказан медикамент посочи "Хидроксихлорохин".

Още по темата
"Нашите резултати са красноречиви. При 1500 души медицински персонал само 38 са били положителни, те обаче не са били подложени на профилактика с медикамента и не са били защитени. След като те приложиха лечение с "Хидроксихлорохин", антибиотик и цинк, изкараха болестта в съвсем леки форми", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Според него бременните, децата под 16-годишна възрасти и преболедувалите COVID -19 няма нужда да се ваксинират. Проф. Данов допълни, че лично той би се ваксинирал, когато се увери, че имунизацията е безопасна.

Българският кардиологичен институт е изследвал и какви са последиците от вируса.

"В голям процент от пациентите, които са били заболели от Ковид-19, остават проблеми, които са свързани най-често със сърдечно-съдовата система, нервната система, както и бъбреците и най-често белия дроб", посочи проф. Данов.

По думите му най-често сърцето е засегнато и се развива миокардит, а сърцебиенето може да бъде индикатор за начален инфаркт.

"Проблемът на самото заболяване във втората му фаза фактически са микроемболиите. Това са сериозни отклонения в здравословното състояние, които трябва да бъдат под ръката на специалист", заяви още специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли ваксърите-фанатици да коментират нещо?.... Хайде де, вече си направих пуканки, приготвих се да гледам сеир, а пък никакви ги няма! Или не им изнася когато човек с положение и знания изказва разумните съмнения за набързо забърканите ваксини?
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живи и здрави да сме! Сичко ке се нареди! Само здраве да има.
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като е смъртоносен вируса и няма лечение как тъй нито един политик не умря в целия свят от тоя вирус.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама ме кефи този - хем се старае да се изказва политкоректно и да не оплюе ваксините съвсем, хем казва почти в прав текст да си пием хлорохинчето, щото вече го е видял, че действа и да не се занимаваме с глyпости! :)) А и реално при хлорохина и да има някакъв риск, той ще е много пъти по-малък, отколкото при неизпитаните ваксини!
13
1
 
3
 
! Отговори
Д-р Сибила преди 3 години
Нано-чиповете бачкат, какъв е проблема?
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че има вирус - има, aма дали има пандемия каквато я раздухват от СЗО, хората умират от другите си болести, тук таме някой от вируса. Сега ще се ваксинират хората против измислена пандемия и ще оздравеят от суперваксината.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Mdaточно обратното ще стане. ще пътуват много малко хора, докато на авио компаниите не им писне и не го премахнат.
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...но могат да ни защитят от тежки усложнения..."Това ми напомни да ви разкажа как едни познати прекараха вируса - възрастна двойка 70+ мъжът решава, че няма да пие антибиотици и на 4 ден оздравял и нищо му няма, жената обаче пила един антибиотик, втори, все е зле, не й минава, на третата седмица, след като започнала третия антибиотик се отказала и зарязала лекарствата и след три дни й минало и на нея.
9
14
 
7
 
! Отговори
Mda преди 3 години
Като го въведат като условие за допускане в държави, както вече има сериозни анонси, щеш не щеш ще се ваксинираш, иначе си оставаш вечно тук на Слънчака.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко ще са ефективни и за колко време;времето ще покаже.По-важното е да са безопасни за хората.Това имаме в момента.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия ваксини ако иска да минат 5 фази пак неса ефикасни стигасте лъгали народа забрана за всички ваксини неискаме никакви ваксини това давие ясно
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таман са бях навил ама май ша изчакам.
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
т
4
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
над 70 години с предсърдно мъждене хапчета за разреждане на кръвта иоперирана щитов жлеза хаиде сега кажете коя ваксина е подходяща за тозикоктеил
3
2
 
22
 
! Отговори
Боц преди 3 години
Ще видим журналистите до кога ще пишат за ваксината. Иглата се приближава и към тях.Ха сега? Боц с нетествана ваксина!Лабораторни мишки
2
1
 
7
 
! Отговори
Запетая преди 3 години
За фармацията и бизнесмените медици пределено.За плебса не.
1
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все по-зле става. Пийте превантивно антибиотици с хининова вода.