Наемите надолу заради коронавирусната пандемия

Цените са надолу поне с около 10 на сто
10 май 2021 13:41, Петя Славова
55
Наемите надолу заради коронавирусната пандемия
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В последната година се наблюдава сериозен спад на цените на наемите с около 10 на сто. Това заяви председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев  пред БНР.

Още по темата

По думите му една от основните причини за спада в цените е драстичното намаляване на заетостта на имотите за краткосрочен наем, които се наемат от туристи през платформи като Airbnb или Booking.

"Заради намалелите туристически пътувания, много от нощувките не се състояха. Това създаде ситуация, в която тези имоти се пренасочиха от пазара за краткосрочен наем към този за дългосрочно отдаване", подчерта Ганев.

Друга основна причина за отлива на наематели е и преминаването на студентите към дистанционно обучение и връщането им по родните места. Според експерта в последните месеци много наемни жилища, наети от студенти, са били освободени.

Един от начините за намаляване на натиска върху наемния пазар е предоговарянето на цените на наемите в краткосрочен или дългосрочен план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 2 години
Т.е. скоро ще станем свидетели на мига, в който дори и в абсурдите ще стигнем до реална пазарна икономика в имотния сектор. Да оставим настрана нулевите данъци, които карат хората да тикат пари в празен коптор, защото реално той не им струва нищо за поддръжка, и другите фактори като традиционната народо-психоза, ниска финансова култура, липса на финансови инвестиционни инструменти и т.н.И много виждам да реват - не можело било да свалят наемите. Ми вдигай бе човек. С 50% вдигай и чакай - тва е
29
1
 
4
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 2 години
Баят ти имотните брокери. Просто почакай малко. Инвестиция в имот в Чалгария никога не е имало. Всичко е балон без реална стойност и пълнеж. Не го ли виждаш долу човечеца - не можело било да скачат цените с 30% пък наемите надолу с 10%. Ми вдигай ги наемите бе човек. Щом смяташ, че някой ще ги наемеНарича се пазарна икономика. Изплатили за 8-10-12. Много са това. За 5 години са ги изплатили. Дори за 3. Баеш като имотен брокер тъпизми.Сега е момента да продаваш. След това никой не ти е винове
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този ден неизбежно ще дойде. Но по-лошото е, че дори и да не дойде пак стигнахме до момента, в който разбрахме, че "инвестиция в имот" в Чалгаристан няма. Просто има някаква химера - да си турим парите тук в един бетонен коптор, пък той да седи празен, щото един ден ще го продадем по-скъпо.Мислете кога да продавате, щото гръмне ли балона само талибани ще се молите да дойдат да ги изкупят софийските бърлоги.Я погледнете снимката в материала. Вие сериозно ли смятате да си турите парите в това?
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема е не ниските заплати. Балона ще се надува докато има някаква форма на търсене. Но тъй като не се плащат никакви данъци, много хора вярват упорито в химерата, че като си турят парите в бетон и те не се губят. Не се губят, докато не се спука балона. Реално погледнато имаме повече празни коптори дори и от Китай. В момента, в който почнат да се плащат истински данъци за имотите, ще настане страшния съд. Цунами. Масово хората като тръгнат да си потърсят парите, ще разберат, че просто са кухи
26
0
 
3
 
! Отговори
До Милю Смърфа преди 2 години
Ако "Милю" иде от "милиционер", ясно е защо си писал тия глупости.Ни съм от София, нито от посочените от теб населени места, но ако имам избор между двете само и работата не ме връзва към голям град, бих живял в последните.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наемите в дъното, цените в небето. *** го разбери бай ти ***, защо купува панелки, които след 5 години ще му паднат на главата. Той и застраховка няма да има, само ще вика "Къде е държавата", докато гласува за "Няма такава държава" :) Опа, то му смениха името...
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоша демография, криза от какво ли не, много ново строителство и предлагане, ниски наеми и поради всичко това аз и децата ми да продължим ли да живеем под наем, при условие, че имам възможност да си купя? Всъщност съвсем скоро си купих. премерях и аз горните фактори от години, само коронакризата я нямаше в картинката. Но горните фактори са обективни. Гледайте субективните, кога какво ви трябва и кога имате възможност и после внимвайте какво си пожелавате :) Успех!
23
1
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Наемите надолу а цените нагоре!
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИНЪТ Е ЦАР В БЕЗСМИСЛЕНОТО ХАРЧЕНЕ НА ПАРИ...НЯМА ТАКЪВ НА СВЕТА...ВЗЕМА ПАРИ НА КРЕДИТ ЗА ПАНЕЛКА ПОСЛЕ ХОДИ ДА РЕВЕ В БАНКАТА!ТОВА Е БОЛЕСТ,КОЯТО НЯМА ЛЕЧЕНИЕ!
21
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В апартаменти може да влага само човек, който нищо не разбира от вложения. Въпреки че самият аз давам 3 жилища под наем (наследствени със сантименти за мен), това са малка част от месечните ми приходи. Апартаменти с цел вложение купуват гастарбайтери и бедняци, за които 1000лв. месечно са злато. За Бога, само вноската на колата ми е повече. Дори 10 жилища да давам под наем, пак не си струва. Факт е, че ипотеките са с много ниска лихва сега, но аз влагам в къщи за гости. По-смислено е.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Милю СмърфаЧЕ КАКВО ЛОШО ИМА В КОКОШКИТЕ,ПРАСЕТАТА И ОВЦЕТЕ...ЖИВОТНОВЪДСТВОТО И ЗЕМЕДЕЛИЕТО СТОЯТ В ОСНОВАТА НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ!ПОДОБНИ РАЙОНИ В АНГЛИЯ И БЕЛГИЯ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СКЪПИ А ПЪК САМО БАЙ *** ДАВА ЛУДИ ПАРИ ЗА ПАНЕЛКА В СОФИЯ,ЗА ДА ЖИВЕЕ В ЕДИН ВХОД С НАРКОМАНИ,АЛКОХОЛИЦИ,ЛУДИ И КЛОШАРИ!
19
17
 
0
 
! Отговори
Милю Смърфа преди 2 години
Много молим хора от провинцията да не коментират столичния град! Все пак в Сунгурларе, Полски Тръмбеш и Батановци сутрин кукуригат петли, реват гов/да и кви/ат прасета, а овчарите минават да заберат овцете на паша.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА СОФИЯ ЛИ Е?ЧЕ ТАКА ИЗГЛЕЖДАТ БЕДНИТЕ ПРЕДГРАДИЯ НА ЛИМА,ПЕРУ!
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МОЛЯ?!СОФИЯ ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА?!ПАДАМ ОТ СТОЛА...ЧЕ ТО СТОЛИЦАТА НА ВЕНЕЦУАЕЛА КАРАКАС ИЗГЛЕЖДА ПО-ДОБРЕ.
16
14
 
4
 
! Отговори
Жорко преди 2 години
Здравейте, аз съм Жорко и вече съм на 62, но още си живея при мама и чакам голямото МЯУ, демек да се спука балона и апартаментите да станат по 2 за лев и да взема и аз да се задомя и дечица да си навъдя. Малко ще ми липсва мама понеже нощем идва в детската стая и ме завива да не настина и сутрин ми пържи мекички.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА Е СНИМКА ОТ СОФИЙСКИЯ "ЕЛИТЕН"КВАРТАЛ "МЛАДОСТ" В ЕВРОПЕЙСКАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ!ТАКА ИЗГЛЕЖДАТ РАБОТНИЧЕСКИТЕ КВАРТАЛИ В САО ПАОЛО БРАЗИЛИЯ...
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 10 СЕЛЯНИНМи с къща на село и апартамент у градо, що да не чекам да се пукне балона или да паднат, я за втори апартамент, я за магазинче?И без това като не се ходи по кръчми, все по нещо остава ;) :D
13
0
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НАЕМИТЕ ДАЛИ СА НАДОЛУ ТОВА НЕЗНАМ!!!НО ПРЕДЛАГАНЕТО СЕ УВЕЛИЧИ ЩОТО САМО В НАШИЯ ВХОД СЕ ОСВОБОДИХА МИНАЛАТА ГОДИНА 3 НАЕТИ АПАРТАМЕНТА И 2 ОТ ТЯХ СА ОЩЕ ПРАЗНИ САМО 1 СИ НАМЕРИ НОВ СТОПАНИН!КОРОНАТА ОПРЕДЕЛЕНО УДАРИ НАЕМАТЕЛИТЕ И ОЩЕ НЕ СА СЕ СЪВЗЕЛИ, А ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ПИТАЙТЕ ПЕТРИЧКАТА ВРАЧКА!
12
0
 
13
 
! Отговори
еван брокер преди 2 години
Ударихме с г.за тавана!
11
0
 
18
 
! Отговори
Манго циганина преди 2 години
Растат ли , растат ли цените на имотите? Юбреееее...