Туристи по бански нагазиха в Окото в Рила

Това не е първият случай на подобни нарушения в Седемте рилски езера
44

Поредно нарушение за къпане в едно от Седемте рилски езера. Севдалин Атанасов заснема как няколко туристи по бански решават да се охладят в Окото. Национален парк "Рила" издирва нарушителите.

Вчера следобед Севдалин Атанасов става свидетел на това как няколко туристи решават да потърсят прохлада в едно от рилските езера - Окото.

"Те бяха сложили хавлии, по бански и т.н. 70 процента съм сигурен, че не бяха българи. Това не е нещо спонтанно. Човек, ако ходи на няколко дневен преход в планината си носи кърпа, но с бански в планината никой не ходи. Банските са от изкуствени материи и не са подходящи за дълго носене през деня особено в планината", каза Севдалин Атанасов.

Севдалин е ходил повече от 100 пъти на езерата. Според него там трябва да се изгради постоянен видеоконтрол. Не е сигнализирал Национален парк "Рила", защото смята, че е безсмислено.

"Дори и да сигнализирам какво от това. Това е Окото. Дори да имат човек от тях на станцията на лифта ще иде до там за 2 часа, след два часа тия хора са ...", допълни той.

А това не е първият случай на подобни нарушения в Седемте рилски езера. По същото време през 2019-та, отново турист се изкъпа в езерото Окото. Така и не се разбра кой е той и никой от свидетелите не беше уведомил властите.

Не такава беше ситуацията с друг нарушител през 2019 година, който сам беше заснел провинението си. В един от последните си филми известният специалист по оцеляване Беър Грилс плува в Каракашевото езеро в Рила, яде жаби и пали огън в българската планина. Всичко това му донесе глоба от над 15 хиляди лева.

През лятото на 2018 година пък в езерото Бъбрека се изви дълго хоро, пак в нарушение на правилата. Инициативата беше на Пламен Мирянов, чиято фондация искала да постави рекорд за Гинес за най-масово хоро край езерата.

Глобата за влизането във водите на езерата е от 500 до 5000 лева. Първо обаче нарушителите трябва бъдат открити.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До кал ел. Незнам ял ли си как или си Супермен - сатанчо,не си вири рогата, духовността ти е тъмна,не припарват до Окото,дори и в бели дрехи,няма да скрият копитата ти.Не провокирай хората!
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пламен миряноФ ,със забрана да приближава езерото!Позволено да му е до отстояние10 километра.Той е архитект - джуниър на нелпия небостъргач златен век.Чийто строеж също да бъде възпрян за1350години поне.*#*
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направете го със статут на резерват и който ходи без разрешение големи глоби, а за по сериозни нарушения и затвор
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кал-ЕлБългарите изостанаха от останалите народи заради подменените ценности и идоли - показателна в това отношение е чалга културата.
30
14
 
2
 
! Отговори
некъв преди 1 месец
е кво, няма обозначителни знаци, откъде да знаят хората
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** novinata awe hora daite osven da globqvame i me4kite ili kateri4kite 4e sa se izkapali. Vie savsem otka4ihte we.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Qwerty,и как трябва да се изхвърля боклукът от тези кошчета. Да се наеме някой да носи чувалите на гръб до долу ли. Повечето места са забранени за автомобили. Всеки си носи раница и е длъжен в нея да си слага боклуците.
27
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво толкова е станало, не разбрах!
26
0
 
9
 
! Отговори
Никк преди 1 месец
Ами ще им го извадим окото, защо не! Или глобата, която е 10000 Евро
25
6
 
3
 
! Отговори
Qwerty преди 1 месец
От лифта на Боровец до Мусала няма никъде тоалетна или кошче, кое замърсява повече според вас?
24
0
 
17
 
! Отговори
До голяма част от ко преди 1 месец
Като ви чета коментарите ,със сигурност не сте българи. Това е българска природа почитайте я. После българите в чужбина били продажни. Вие сте такива
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми извадете им окото :)
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и у морето се къпят даже и без бански па не е пресъхнало от това
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми зариите ги с чакъл да ги няма и няма да ходят да се къпят там
20
0
 
8
 
! Отговори
Еуглена преди 1 месец
В тон със статията един сел. навън е пуснал "Зелено", една чалгийка от 90-те.
19
21
 
9
 
! Отговори
коко преди 1 месец
голям проблем няма що?преди 30год дори риба съм ловил там и проблем нямаше.зелените талибани наядане нямат
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, то нали "планината е на всички"... Едни искат да се къпят в езерата, други да искат да пеккат скара на брега, трети... Откакто го направиха този лифта на района му се е... а м... та. Куцо, кьораво и сакато без проблем вече се мъкне натам, кълдъръми и парапети се изграждат... Не е зле и химически тоаллетнни да се поставят. Ех, нямате никаква представа, какво вълшебно място беше това преди 20 години...
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя като е смелчага, да дойде да снима бетонните хотели до самото море, супер незаконни . Айде снимай а?
16
2
 
23
 
! Отговори
Venom преди 1 месец
Когато си на гости, уважаваш домакина и спазваш правилата му. Елементарно е.
15
19
 
16
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Някакви се окъпали в езерото и голяма работа......голям проблем ей! А междувремнно в Стара Планина редовно се правят незаконни офроуд състезания. Цялата планина е опасана с офроуд трасета. Ходят с джипове и мотори. Понякога дори и през нощта. Направили са коловози дълбоки по един метър. Но явно това не е проблем. А за бракониерите да не говорим. Стрелят по сърни елени и мечки. Има и доста незаконна сеч. Роми от южна България обикалят с коне и каруци през нощта.