Обедняваме: Българите минали на бързи кредити

Домакинствата са задлъжняли с над 3.4 млрд. лв
18 ное 2021 22:00, Петя Славова
33
Обедняваме: Българите минали на бързи кредити
Снимка: БГНЕС

По време на пандемията българите теглят все повече бързи кредити.Така те са се увеличили с 494,1 млн. лв. за година, или с 16,2 на сто. Скокът през септември 2021 г. спрямо края на юни тази година пък е с 4,2%, или 141,5 млн. лв. Това сочат данните на Българската народна банка (БНБ). Вземанията на компаниите, отпускащи такива заеми, вече стигнаха рекордните 3,488 млрд. лв.

Според статистиката на централната банка продадените кредити са в размер на 83,2 млн. лв. на годишна база, като в тази сума влизат и 22.4 млн. лв. от третото тримесечие на тази година. Закупените заеми са в размер на 8,3 млн. лв., като от тях 4,3 млн. лв. е сумата в периода от юли до септември. Статистиката показва още, че най-много са заемите над пет години, които в края на септември са 1,486 млрд. лв. На годишна база те нарастват с 8%, или 110,3 млн. лв., и с 0,4%, или 5,6 млн. лв., в сравнение с края на юни. Делът на тези заеми в общия размер на вземанията по кредити пада леко от 46% в края на септември 2020 г. до 42,6 % в края на септември 2021 г..

В края на третото тримесечие на тази година вземанията по кредити със срок за изплащане над една до пет години са 831,8 млн. лева. Те се увеличават с 9,9%, или 75 млн. лв. За година и с 8,1%, или (62.2 млн. лв.) в сравнение с края на второто тримесечие на 2021 година.

Върху вземанията по кредити оказват влияние и нетните продажби на кредити от дружествата, които за последните дванадесет месеца са в размер на 74,9 млн. лева. Вземанията по кредити със срок за изплащане до една година са 888,6 млн. лв., като скачат с 39,2% (250,1 млн. лв.) спрямо края на септември 2020 г. и с 12,1%, или 95,8 млн. лв., в сравнение с края на второто тримесечие на 2021 година. Размерът на необслужваните кредити е 281,1 млн. лева в края на третото тримесечие на тази година. Те се увеличават с 26,3%, или 58,6 млн. лв., за година, но са намалели със 7,3%, или 22,1 млн. лв., спрямо края на юни тази година. От началото на 2019 г. в продължение на две години вземанията на дружествата, специализирани в кредитиране, отбелязваха ръст, но през първото тримесечие на тази година имаше леко забавяне, припомня Investor.bg.

Кредитният консултант Тихомир Тошев коментира пред "Монитор", че ръстът в този тип заеми се дължи на няколко фактора. На първо място това е активният кредитен пазар в момента. "Интересът към кредитите е във всички сегменти в момента", заяви Тошев. Фактор е и фактът, че фирмите за бързи кредити вече предлагат по-големи суми.

"Преди обичайната сума за бърз кредит бе около 400 лв., докато сега вече се предлагат заеми до 5000 лв. и хората се възползват от това", обясни Тошев. Той обаче предупреди, че при заемите от 2000 - 3000 лв. например лихвата е по-висока спрямо тази за по-малките суми. Съответно така се създава рискът клиентът да изпитва затруднения при връщането на сумите. Иначе промяна в тенденцията не се наблюдава. Обичайно българинът прибягва до бързи заеми, за да покрие текущи нужди и поради невъзможност да се справи с месечните си разходи и средства, с които разполага, за да ги покрие.

Българските домакинства са натрупали задължения в размер на близо 30 млрд. лв., показват данните на Асоциацията на банките в България (АББ) за третото тримесечие на тази година. До края на септември обемът на потребителските кредити, отчитани според статистиката на централната банка, възлиза на 14,04 млрд. лв., докато ипотеките са 15,2 млрд. лв., или това са общо малко над 29 млрд. лв. кредити само на домакинствата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадат от бюджета и ги изпират като бързи кредити искат и долните *** да ни вземат събутете се и спрете да плащате данъци и ддс и без това няма държава не могат всички да ни вкарат в затвора а и там май е по-добре.
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората живеят на бързи кредити от много години насам, това не е новина. Имам приятели, които преди години работиха във фирми за такива кредити - положението на част от хората, които прибягват до тях е плачевно (например - майка да може да купи учебници и дрехи за детето си). Трябва да има по-строга и стриктна регулация върху тези фирми, както и ограничаване правата и строго следене на ЧСИ-тата.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така се случва , всичко минава на къс пас.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стигнеш ли до Бързи кредити става страшно! Теглиш 300, връщаш 1300...Направо са си като лихварите по селата. Е, не чупят крака все още...
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво от това? Радев и Герджиков обещаха още 3 милиарда са още 8 американски хвърчила, за да обслужат Мустафа-та. Защо гласувахте за тях бе? Дори и Луна беше по-добър вариант.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кредит няма да взема, ако ще да умирам от глад. И ваксина няма да си бия. Свободата е най-ценна. Нашите предци са казвали "Свобода или смърт" и са си проливали кръвта на млади години. А днес им предаваме идеалите. Страхливци сме поколенията и ставаме все повече. Следващото поколение, ще се състои от медузи, изпаряващи се на слънце.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
обеднявайте!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недопустимо е да бъдат кандидати за депутати в 47 Парламент лица, които са декларирали кредити. Става въпрос за зам. кмета на Угърчин Мария Денчева Динова, която беше в листата на ГЕРБ, но не успя да спечели. Разследвана е за източване на касата на ГЕРБ в Ловеч чрез фиктивни договори. Тя много лъже и прикрива известни факти. Още няма присъда.
20
14
 
9
 
! Отговори
Петко преди 2 години
БЪРЗИТЕ КРЕДИТИ СА ИНДИКАТОР ЗА БОГАТО И БЛАГОДЕНСТВАЩО ОБЩЕСТВО,КОЕТО ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ПАРИ!!!
19
16
 
9
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Щом зимат заеми начи имат пара. Работят, икономиката се върти, купуват, вартят парите. Сичко е шестица.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ром"с - Хал хабер си нямаш от икономика...
17
2
 
19
 
! Отговори
Седераст преди 2 години
Ако Продължаваме промяната въведе действителна регулация в бързите кредити /така, че ГПР да е близък до банковете кредити и безинтерес на мутрите/ и ако ограничи хазарта /примерно игрална зала само в 5* хотел или само в Банско и Слънчев бряг/, тогава почти сигурно ще гласувам за тях!
16
2
 
22
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Еми хората живееят на версия ...а банките и финасовите организации ще трупат пари...щом дават наляво и надясно пари ...а хората лакоми и искайки да имат много работи с които може и без тях,щом не заслужават...нито са учили,нито пък са някакви специалисти голями.....а искат да имат ... Еми ДА МИНАТ ТЕЗИ ЧСИ и да приберат всичко ...да ама няма да стане това,щото не знаят къде да си денат парите банките ...нещо подобие имало пред голямата депресия в САЩ
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би, ако 1000 лева не беше "убава заплатка" в провинцията, а София имаше 70%, да взимата НАД средната заплата, а не ПОД, нещата щяха да са мааааалко по-различни. Ама знам ли.
14
2
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Лесно му е на У.Бийти.
13
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм. Живял съм с бедняци, когато бях студент. Все се вайкат, че нямат пари, но нищо не правят по върпоса. Нито учат, нито произвеждат, нито работят повече. "Ми умурен сам моуту момче, станах у 6 сутрината" - Ем нямаше да си толкова уморен, ако не беше пил до 1 вечерта във вторник. Може би, уйкендите, вместо да ги прекараш, шукайки на леглото от препиване, беше инвестирал в учене на нова професия и друга рабата, сегя нямаше да си с 20 000 заеми.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5 - Еха! ТО много лесно, като си холивудски актьор! Баш на един "роден капиталист" ми мязаш, дето се беше изтипосал, да обяснява на хората, как да си плащали първо кредитите и да не телгили кредити, за да си купят месо на Коледа, ами да карат на картофи ... а междодругото си гледаше ЗЛАТНИЯ РОЛЕКС, дали не е изгубил много време ... То супер, като си в тая позиция, да даваш такива акъли, нали?
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МНЕНИЕ- Първо - деца се пише с малка буква. -Второ - какви са тея измишльотини бе, човек?
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 - Да имаш 600 лева парно, а да знаеш, че след наема ще останат 300, ща питам тогава, колко си ми умен ... ареее и тука ...
9
3
 
30
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
ГЕРБ , Мая Манолова и Татяна Дончева са виновни - те гласуваха закон за Бързите Кредити - тези Фирми са извън Регулация на БНБ и КФН - Лихвите при тях са над 100% месечно , има замесени Прокурори и Съдии - тези Фирми примамват Деца на по 18-19 години да си купят телефон и после Съдиите взимат Апартаменти и Къщи на Родителите им .Дано Новия Парламент вкара в Регламент това ограбване на Деца .