По родното море: Връщат се британци, поляци и скандинавци

Гърция, Испания и Турция възстановяват по-добре от нас туризма си
14 юни 2022 18:57, Анисия Иванова
44
По родното море: Връщат се британци, поляци и скандинавци
Снимка: БГНЕС

През предстоящия летен сезон се очакват между 5.5 милиона и 6 милиона туристи, каза министърът на туризма Христо Проданов в Златни пясъци в събота при откриването на летния сезон. Очаква се посещенията да са най-много от Полша, Унгария, Румъния, Германия, Великобритания, Сърбия, Чехия, Израел.

"За да си върнем основния пазар – немския, държавата трябва да помогне със субсидиране на полети. Да възстановим пазара, както беше 2019-а - над 2100 полета имахме тогава, държавата трябва сериозно да се намеси, за следващите 2-3 години", коментира Кирил Кирилов, изпълнителен директор на Златни пясъци.

"Прогнозните данни говорят, че няма да достигнем равнището на 2019-а, но ще се доближим до тези равнища, ако всичко се развива според очакванията", отбеляза проф. Стоян Маринов, декан на Факултета по управление в Икономическия университет и дългогодишен директор на Колежа по туризъм във Варна. По думите му британските туристи вече се завръщат, отварят се отново за дестинация България и скандинавските пазари.

Оптимистичната прогноза за този летен сезон е чуждестранните туристи у нас да бъдат 70% от посетилите страната ни през предпандемичната 2019-а година. Това прогнозира пред БНР Иван Грошев, председател на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм.

В сравнение с предходни сезони курортните комплекси изглеждат доста по-готови с отварянето на хотелите по-рано заради бежанците, уточни той.

Необходима е целенасочена комуникационна политика на България, за да могат негативните фактори от войната в Украйна да бъдат смекчени, смята Грошев. По думите му на Запад свързват Черно море със зона на военни действия и много от клиентите са предпазливи в решението си да пътуват до страната ни.

Така България се явява най-засегнатата, а държави като Гърция, Испания и Турция възстановяват много по-добре от нас своя бизнес, съпоставено с пред кризисната 2019 г., а "ние сме на опашката".

Като недостатък за привличането на туристи Иван Грошев очерта отсъствието на България от "положителния информационен поток" и липсата на комуникационна стратегия, която да представя страната в положителна светлина.

В сравнение с периода преди пандемията, когато записванията са ставали 3-4 месеца по-рано, сега се правят няколко седмици преди пътуването, стана ясно от думите на Грошев. Той обясни, че записванията спрямо 2019 г. изостават, а записванията спрямо 2021 г. са по-добри, но 2021-ва едва ли трябва да ни бъде мерилото.

По-бързото възстановяване идва основно от Източна Европа, главно от Полша и от английския пазар. По-бавно се възстановява германският пазар, който е "с около 45–50% по-малко в сравнение с 2019 година".

"Няма пазар, който да извадим от ръкава и да кажем – сега ще компенсираме с него.", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Поморие преди 1 година
Отлично, да се връщат чехкините, полякините и шведските милфoвe. За останалите ми е все едно, но тия изброените наистина ми липсваха!
30
0
 
5
 
! Отговори
Може ПРАЙД преди 1 година
Да спретнат и Прайд карнавал, шествие, турне, за да могат да спечелят някоя пара кръчмари, хотелиери, жални и жадни за пари пак ще искат помощи от държавата в левове и евра и нулеви ДДС-та.
29
1
 
2
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
а-ха ,а дано, ама нада ли.тея има да си мечтаят,навсякъде инфлациядо бога те очаквали туристи и с тия укри по хотелите,смях като цирка с правиъелството
28
6
 
2
 
! Отговори
Рублейкин преди 1 година
А братушките кога ще дойдат? С униформи, вместо с бански.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И със канго да го набиват в тиквите някой хора че такова определение за човек който иска да почива няма те все още мечтаят за богат турист . А ми чакайте ги богатите туристи с чувалите с богатства те ще дойдат на куковото лято ама вие си мечтайте и ги чакайте.Богат беден той си е предплатил или платил почивката и дали ще се напива или посира си е негов личен проблем.
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че няма руски "туристи". Продадоха на безценица имотите си на морето, взехме 20 и даваме през AirBnb.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно има 2ма 3ма, обаче защо не се радват на българските туристи на българското черноморие?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 мечтите са безплатни
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29 "идват цивилизовани туристи!! "===============ХАХХААХАХАХХАХАХАХХААААААААААААААААААА...............
22
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, това са ни съюзници. Враговете от кремълското блато не ги щем при нас
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24Къде сравняваш Тайланд с нас, ние поне имаме некакви норми, докато там мъжете им са жени, може да се объркаш лесно :))) Иначе е верно това, че идват за купона чужденците, но това е положението, не сме Малдивите :)) Жалко само за българите които искат да почиват на собственото си Черноморие, сякаш ги пренебрегват тех :)
20
5
 
15
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 1 година
*** , гейове и пияници , добре дошли !
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският черниморски туризъм е известен със по-евтиният вариант на Тайланд.Рай за европейските педофили.Никой не си и мърда пръста по този въпрос.Изглежда че проституцията с малолетни и деца се покрива с чадър от високо.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре дошли алкохолиците.Ние пак заминаваме за блещястено гръцкото море
17
1
 
9
 
! Отговори
Щом ще е така, преди 1 година
зорлем ме карат да си дам парите в чужда държава. Комфорт и качество като за истинска почивка.
16
0
 
19
 
! Отговори
Пиян залян преди 1 година
Идват британските наркомани , които не могат на пиене да носят !
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяко лято става мазало по Черноморието, даже имам случай, дето ме повикаха в една хотелска стая, имало некакъв "проблем", те там ме чакаха чисто голи четири полякини, направо онемях, чак още ме е яд, че не се възползвах.......хахахаха :)))
14
2
 
15
 
! Отговори
Айде ППБ преди 1 година
Завръщат се инфекциите и полово предаваните болести.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонси 14Хич не е губещ отрасъла, Варна от 700к става 3 милиона от туристи през повечето лято, печелят си яко хотелиерите :)) Това че се оплакват постоянно си е българска черта :))
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите вече 4-ти месец карат по курортите в БГ. Днес гледах клип където една то тях беше снимала как ги хранят на макс по хотелите,и сама се изумяваше от тази щедрост,и си казваше,че в Укарйна държавата им да ги оставила да умрат от глад. Трябва да се спре тази програма за отглеждане по курортите на укрите,защото снимат показват,и още пиявици идват.